İnovatif Fikir Nedir? Dikkate Alınması Gereken 4 Özellik

İnovatif Fikir Nedir? Dikkate Alınması Gereken 4 Özellik

Modern iş dünyasında, yaşam biçimimizi dönüştürecek nitelikte inovatif fikir bulmak için sürekli bir baskı vardır. İnovasyon çeşitlerinin artması ile bu baskı giderek artmaktadır. Ancak sorun şu ki;  herkes kendi fikrinin öncü olduğunu düşünüyor. Bu noktada, fikrinizin gerçekten yenilikçi olup olmadığını belirlemeniz gerekmektedir. Bunun nasıl olacağını birlikte inceleyelim:

İnovatif Fikir Nedir?

Yenilikçi bir fikir, insanların düşünme şeklini ve sonuç olarak tüm pazarın işleyişini değiştirir. Ayrıca insanların yaşama biçimini derinden değiştirdiği için pazara yeni müşteriler kazandırmaya da yardımcı olur.

Bir Fikri İnovatif Yapan 4 Özellik

İnovatif fikirleri yenilikçi kılan özellikleri birlikte inceleyelim:

Orijinallik

Yenilikçi bir fikrin ilk şartı özgünlüktür. Ancak özgünlüğün var olan bir fikre kendi yorumunuzu katarak onu iyileştirmek olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Aksine, pazara yeni bir bakış açısı kazandıran benzersiz bir fikrin ortaya çıkması anlamına gelir.

Uygulanabilirlik

Bir fikrin yenilikçi olması için uygulanabilir olması gerekir. Bu nedenle, bir fikir bulmak savaşın sadece yarısıdır. Fikrinizi nasıl gerçeğe dönüştüreceğinizi bulamıyorsanız eğer bu fikir, gerçekten yenilikçi olmayabilir.

Sorun Giderebilirlik

Yenilikçi bir fikrin en önemli özelliklerinden biri, bir sorunu çözmesidir. Gerçek yenilik, onu kullananlara gerçek değer katar. Başka bir deyişle, yenilikçi bir fikir insanların hayatlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu anlamda mevcut bir problemi ele alın, o probleme orijinal bir bakış açısı getirin, fikrinizin uygulanabilir olduğundan emin olun ve elinizdeki projenin mevcut soruna çözüm getirebileceğinden emin olun.

İhtiyaç Giderebilirlik

Çoğu zaman inovasyon denilince aklımıza günlük yaşamdan örnekler geliyor. Örneğin, sesimizle kontrol edebileceğiniz bir mikrodalga fırın fikrinin aklımıza gelmesi, ihtiyaç giderebilir bir yenilik olmayabilir.

Bununla birlikte havalı ve yenilikçi fikirler arasındaki fark, inovasyonun insanların gerçekten ihtiyaç duyduğu bir şeyi sağlamasıdır. İnsanlar ona ihtiyaç duyduklarını fark etseler de etmeseler de yenilikçi fikirler, bir ihtiyaca çözüm üretir. Çoğu durumda bu, fikrinizin insanların hayatlarını daha kolay ve verimli hale getirip getirmeyeceği ile ölçülebilir. Fikriniz insanların daha fazlasını yapmasına veya kaliteyi, doğruluğu veya bir şeyi yapma yeteneğini geliştirmesine yardımcı olacaksa yenilikçi olmaya bir adım daha yakındır.

İnovatif Fikir Nasıl Üretilir?

İnovatif fikir üretmek için izlemeniz gereken 5 adım vardır. İnceleyelim:

Bir inovasyon kültürü edinin

Bu, çalışanların katılımını ve güvenini teşvik etmenin yanı sıra yeni şeyler denemeyi, adapte olmayı ve öğrenmeyi teşvik eden bir kültür anlamına gelir. Ekibinizin, liderin fikirlere değer verdiğini, fikirleri teşvik ettiğini ve ödüllendirdiğini görmesi gerekir. Çalışanlar, girdilerinin gerçekten istenip istenmediğini veya inovasyonla ilgili tüm konuşmaların sadece konuşma olup olmadığını kolayca görebilir. Fikir üretiminden sorumlu olacak birini atamak ve fikirleri toplamak, izlemek ve önceliklendirmek için süreçler oluşturmak çok önemlidir.

Zorlukları belirleyin ve fikirleri toplayın

Şimdi fikir toplayabilirsiniz. Örneğin; yeni bir teknoloji, yanıtlanmamış bir müşteri, ekonomik krizler, ürün sorunu veya fiyatlandırma gibi bir zorlukla başlamak ve ardından onu çözmek için fikirler bulmak iyi bir başlangıç olacaktır.

Kuruluşunuzun içinde ve dışında fikir üretmenin çeşitli yollarını bulmak önemlidir. Örneğin, ekibinizden girdi almak için şunları yapabilirsiniz:

  • Kafeteryaya veya kahve makinesinin yanına, çalışanların fikir önermeleri için haftalık bir meydan okumanın asılabileceği bir beyaz tahta koyun.
  • Çalışanların düşüncelerini bırakabilecekleri bir fikir kutusu kurun.

Dış fikir kaynakları şunları içerebilir:

  • Sosyal medyada müşteri geri bildirimi,
  • Öğrenme etkinlikleri ve endüstri konferansları,
  • Bir danışma kurulu ve mentorlar,
  • Bir inovasyon koçu veya danışmanı.

Fikirleri topladıktan sonraki adım, en çekici veya yüksek potansiyelli olanlardan birkaçını seçmektir.

Doğrulayın

Şimdi, uygulamaya koymak için en iyi fikirleri keşfetmenin zamanı geldi demektir!

Örneğin fikir yeni bir dijital hizmetse; hedef müşterilerin kim olduğunu keşfedebilir, onlarla sosyal medyada iletişime geçebilir, pazar potansiyelini inceleyebilir ve ekibinizle tasarım ve üretim olanakları hakkında konuşabilirsiniz.

Uygulayın ve ölçeklendirin

Bir fikrin potansiyeli olduğu konusunda kafanız rahat olduğunda uygulamaya geçme zamanı gelmiş demektir. Küçük bir başlangıç ​​yapabilirsiniz.

Çabalarınızı ölçün

Takip edebileceğiniz birkaç temel performans göstergesini düşünün, örneğin:

  • Çalışanlardan, müşterilerden ve diğerlerinden gelen fikirlerin sayısı,
  • Fikir öneren çalışanların bir kısmı,
  • Doğrulama ve uygulamaya devam eden fikirlerin bir kısmı,
  • Yeni fikirlerden elde edilen gelir veya tasarruf edilen maliyetler.

Aynı zamanda, fikirleri aşırı analiz etmek ve hiçbirini uygulamamak gibi yaygın bir hataya düşmeyin.

Bir cevap yazın