Bankacılık Sektöründe Dijital Dönüşüm: Değişim Nasıl Yapılır?

bankacılık sektöründe dijital dönüşüm

Bankacılık sektöründe dijital dönüşüm hakkında önemli bilgileri sizlere aktaracağımız yazımızda her türlü sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Bankacılıkta Dijital Dönüşüm Nedir?

Bankacılık sektöründe dijital dönüşüm, bankanın akla gelebilecek tüm alanlarına dijital teknolojinin uyumlu şekilde yerleştirilmesine, gerçekleştirilen operasyonların optimize edilmesine ve müşterilere en iyi deneyimi yaşatmaya yönelik olan değişimlere verilen addır. Örneğin; açık bankacılık bunun bir çeşididir. Doğru ve başarılı bir şekilde faaliyetler gerçekleştirildiğinde, söz konusu bankanın pazardaki rekabet ortamlarındaki stratejilerini geliştirmesine katkı sağlar. Dönüşümü teknoloji ile uyumlu hale getirmek ne kadar önemli olsa da tam olarak yeterli olmamaktadır. Gerçekleştirilen dijital stratejileri başarıya ulaşan bankalar gerçekten yararlılık görebilmektedir. Teknolojinin tek çözüm olduğu düşüncesi hâkim olduğunda pek çok dönüşüm işlemi temelde başarısızlığa uğramaktadır. Bankaların seçecekleri teknolojiyi ve bu teknolojiyi nasıl ve nerede kullanacaklarını bilmeleri ve akıllıca hareket etmeleri gerekmektedir. Bankacılık sektöründe dijital dönüşüm, içerisinde zamanlama da çok kritik bir etkendir.

Geleneksel Bankalar Teknolojik Olarak Eskime Riski Altında

Büyük bankaların, neon-bankaların ve FinTech firmalarının yükselişi ile mücadele ettiği temel bileşenlerin üstesinden nasıl geleceklerini birlikte inceleyelim.

  • Eski Sistemler

Büyük bankalar; modern teknolojiyle uyumsuz, yavaş eski teknoloji sistemleriyle uğraşmaktadırlar.

  • Açık Bankacılık ve Entegrasyon Sistemi

Tüketiciler, kişisel hesaplarını ve birden fazla hesabı birbirine bağlamak için daha fazla yetenek içeren özellik arayışı içindedirler.

  • Yalın İş Modeli

Geleneksel bankalar, yüksek genel giderleri bulunan büyük kuruluşlardır.

  • Yetenek Erişimi

Genç çalışanlar teknolojik yeniliklere meraklıdırlar ve eski teknolojiler ile çalışmaktan kaçınırlar.

  • Hızlılık ve Çeviklik

Yeni bankalar her türlü alandaki değişikliklere daha hızlı yanıt verme yeteneği bulunan küçük ekiplere ile çalışmaktadırlar. Geleneksel bankaların hızlı bir şekilde dönüş yapmasını zorlaştırarak çok az veya hiç haber vermeden ortaya çıkmaktadırlar.

  • Uzmanlaşma

Geleneksel bankalar, ürünlerini ve hizmetlerini normal sektedeki tüketiciye uygun hale getiren geniş bir müşteri yelpazesine sahiptir. Daha küçük, çevik firmalar daha iyi uzmanlaşabilir ve pazarın daha küçük bölümlerinde uzmanlık gösterirler.

Bankacılık Sektöründe Dijital Dönüşümün Önemi

Bankacılık sektöründe dijital dönüşüm, bankaların çalışma prensiplerini ve müşterilerine nasıl hizmet sunduklarını temelden değiştiren bir anlayıştır. Ve zamanla büyük değişikliklere uğrayarak daha da gelişerek kişiselleşecektir.  Geleneksel bankacılık sistemlerinde; işlemlerin yürütülmesi sıkıcıdır, çok fazla zaman harcarlar ve çok fazla iş gücü de gerektirirler. Bu gibi etkenlerin ortadan kaldırılarak işlemlerin hızlandırılması ve kolaylaştırılması için bankacılık sektöründe dijital dönüşüm, kesinlikle ihtiyaç duyulan şeydir. Pandemi dönemindeki kurallar çerçevesinde de şekillenme oluşarak insanlar online bankacılığa önem vermiş ve her türlü işlemlerini gerçekleştirmişlerdir. Bunlar da şüphesiz ki dijitalleşmenin nimetlerinden sayılmaktadır.

Gelecek nesillerin daha rahat olmaları için bankacılık sektöründe dijital dönüşüm ihtiyacının günümüzden geleceğe doğru sürekli ilerlemesi gerekmektedir. Piyasadaki rekabet ortamına katılım sağlamak ve hamleler yapabilmek için de gereklidir. Bu dönüşüm gerçekleştiğinde maliyetler düşecektir ve işler hızlanmaya başlayacaktır. Uyumluluğun yakalanması ile müşteri deneyiminde de iyileşme meydana gelecektir. Tabi ki çalışanların da bu dönüşüme uyum sağlaması için gelişmesi gerekmektedir.

Bankacılıkta Dijital Dönüşümün 3 Faydası

Bankacılık sektöründe dijital dönüşüm kapsamında incelemelerimizi yaptığımıza göre şimdi de bu dönüşümün faydaları hakkında fikir sahibi olalım.

  1. Güvenilirlik çevrimiçi olarak kazanılır

Günümüz zamanında insanlar, bankalarını kurumu algıladıkları şekle bağlı olarak seçmektedirler. İnsanların algıları, finansal bir kurumunun kendisini çevrimiçi olarak yapılandırması şekliyle şekillenmektedir. İnsanlar, sosyal medya platformlarından çeşitli web siteleri ve reklamlar aracılığıyla etkilenmektedirler. Bankalar iyi bir çevrimiçi pazarlama faaliyeti tutturabilirler ise insanların gözünde güven inşa ederek sağlam temeller üzerinde dururlar.

  1. Yeni müşteri kazanmak daha kolay hale gelir

Müşterilerin bankalara ihtiyaç duymalarına karşın bankalar da aynı şekilde müşterilere ihtiyaç duymaktadırlar. Finansal kurumlar, finansal hizmet tüketicilerinin ilgisini çekmek için çeşitli yöntemler denerler ve etkisiz kalmaktan uzak dururlar. Bu müşterileri kendinize çekmeniz için daha ucuz ve daha kolay bir yolu bulunmaktadır. Benzersiz platformlar ile internet, bunu müşterilere doğrudan sağlamaktadır. Müşteriler bunlar karşısında etkilenerek ilgilerini sizin üzerinizde toplar ve bağlılıkları artarak güven duyguları pekişir. Potansiyel konumdaki müşteriler de mevcut konumdaki müşterilere dönüşür.

  1. Yenilik ve uyum sağlanır

Bankacılık sektöründe dijital dönüşüm, bankacılık kurumlarını teknolojik yenilikler ve piyasadaki üst sıralamalara göre şekillenecek ve bu çabaları aşamalı başarılarla ölçebilecek şekilde donatmaktadır. Bir kurum yeni çağın müşterilerinin taleplerini karşılayabilmek için mutlaka kendisini geliştirmelidir. Gelişmiş dijital teknolojiler, bankacılığın geleneksel olarak bulunan yapısını dönüştürdü. Bankacılık sektöründe dijital dönüşüm, Alışveriş portallarının, sosyal kanalların ve uyumlu mobil uygulamaların ortaya çıkması ile bankaların müşterilerine ulaşması için birçok yeni kapı açmış bulunmaktadır.

Bankaların Kullandığı Dijital Teknolojiler

Finansal hizmetler ile birlikte bankacılık sektöründe dijital dönüşüm kavramı başladığında bankalar; yapılanmalarına yenilikler getirmek, müşteri kullanıcı deneyimlerini geliştirmek, müşteriyi merkez alan bir süreç inşa etmek için ayrıntılı bir şekilde en doğru stratejileri geliştirme yolunda ilerlemeye başladılar. Bu sürecin başarı ile sonuçlanması için bankacılık sektörü, hem bankanın hem de müşterilerin değerini önemseyen politikalar gerçekleştirmek amacıyla bankacılık sektöründe dijital dönüşüm kavramını geliştirmeye başladı. Şimdi de bankaların kullandığı dijital teknolojilere göz gezdirelim.

Yapay Zekâ (AI) ve Makine Öğrenimi (ML)

Bankacılık sektöründe yapay zekâ, sohbet robotları tarafından müşteriler ile çevrimiçi iletişim kurarak çözümler üretmek için kullanılmaktadır. Bunlarla beraber; veri analizi, veri yönetimi, müşteri deneyimini en üst seviyede tutma ve veri güvenliği açılarından da geliştirmeler yapmak için etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Makine öğrenimi ile kullanıcı eylemleri takip edilerek herhangi bir değişik durum söz konusu olduğunda önlem alınmaktadır.

Büyük Veri Analitiği

Veri analitiği çözümleri ile birlikte bankacılık sektöründe yeni gelişmeler olmuş ve büyüyen Pazar alanlarına yönelik hızlı yanıtlar gelişmiştir. Bankalar müşterilerin harcamalarını analiz edebilmekte, riskleri izleyip müşteri sadakatinin artması için geri bildirimlerde bulunmaktadır.

Blok Zinciri

Blok zincirin finans sektörü ile yakalamış olduğu uyum, güvenli veriler, doğru işlemler ve gelişmiş arayüz ile kendisini göstermiştir. Modern müşteriler blok zincirine son derece güven duyarak banka işlemlerinin daha şeffaf gerçekleştiğine inanmaktadır.

API’ler

API’ler, finans ve banka sektörleri arasında kullanılmakta olan popüler teknolojilerdendir. Odaklı bir hizmet anlayışı, gelişmiş operasyon sistemleri, üst seviye verimlilik ve hızlı teslimat ile kendisini göstermektedir. Veri paylaşımı teşvik edilir ve genel deneyim gözle görülür biçimde geliştirilir.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Günlük hayatta kullanım alanı bulunan nesnelerin interneti sayesinde diğer nesneler ile veri alışverişi halinde olmasını ve nesnelerin birbiriyle tam olarak senkronize bir halde olmalarını sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji ortamlardan verileri toplamayıp göndermeyi ve üzerinde işlemler yapmayı sağlayan web özellikli akıllı cihazlardan oluşmaktadır. Nesnelerin interneti, günlük hayatları kolaylaştıran uygulama alanları olmalarının yanı sıra kurumsal, üretimsel ve endüstriyel alanlarda da şirketlere farklı faydalar sağlayan uygulamalar yoğunlukla kullanımdadır. Kullanım alanı ve alana bağlı olarak sağladığı faydalar farklılık göstermektedir.

Bankacılık sektöründe dijital dönüşüm, her geçen gün değişmeye, gelişmeye ve bu şekilde ileriye doğru emin adımlar atmayı sağlamaktadır. Siz de bankanızı bu dönüşümler ile şekillendirerek faydayı sağlayın.

Bir cevap yazın