Takip Etmeniz Gereken Son Teknoloji Trendleri

Takip etmeniz gereken son teknoloji trendleri

Gelişen dünyada teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişmekte ve değişim hızının hızlanmasına neden olmaktadır. Gelişen teknoloji trendleri yeni teknoloji trendlerini doğuruyor ve insanları sürekli bir öğrenme sürecinin içinde bırakıyor. Teknoloji trendleriyle yakından ilgiliyseniz ya da gelişen dünyanın bir parçası olmak bu alanda çalışmalar yapmak istiyorsanız aşağıda sıralanan teknoloji trendlerini inceleyebilir ve kendinizi kazançlı ve dinamik bir iş dünyasının içine atabilirsiniz.

1. İşlem Gücü

Günümüzde hemen hemen her cihazın bilgisayarlı olmasıyla birlikte bilgi işlem gücünün önemi hiç olmadığı kadar fazlalaştı teknoloji trendlerinin önde gelenleri arasında yerini aldı. Veri bilgi uzmanları gelecek yıllarda bu önemin çok daha fazla olacağını, 5G hızının 6G’ye yükseleceğini belirtiyor. Gelişen işlem gücü birçok alanda yeni istihdam fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Cihazların daha da teknolojiyle iç içe geçmesi daha fazla teknisyen, BT ekibi, ilişki yöneticisi ve müşteri hizmetleri anlamına geliyor. Gelecekte ülkelerin istihdam yüzdelerinin büyük bir kısmını kapsayacak olan alanda çalışabilmek için kişinin özel bazı yetenekleri ve nitelikleri bünyelerinde barındırmaları gerekiyor. Gelecekte istihdam sağlayacak ve faydalı olacak hedefler şunlardır:

  • Robotik süreç otomasyonu
  • Veri bilimcisi
  • Yapay zekâ mühendisi
  • Robotik araştırmacısı
  • Yapay zekâ mimarı
  • Robotik tasarımcı

2. Daha Akıllı Cihazlar

Yapay zekânın varlığıyla dünya eskisinden çok daha akıllı ve kolay hale gelmiştir. Çevremizi saran ev aletleri, yapay zekâlı robotlar, giyilebilir akıllı cihazlar, iş yerlerinde kullanılan cihazlar birer teknoloji trendleri haline gelmişlerdir ve gün geçtikçe gelişerek ve çoğalarak varlıklarını devam ettireceklerdir. Tüm teknolojik cihazların akıllı yazılım uygulamalarına ihtiyaç duyuyor olması bilgi teknolojileri endüstrisine olan talebi büyük oranda artırmıştır. Bilgi teknolojileri ve robotik süreç otomasyonu hakkında bilgi sahibi olmak kariyerinizde size ileri götürebilir. Bu alanda çalışabileceğiniz pozisyonlar şunlardır:

  • Bilgi teknolojileri yöneticisi
  • Veri bilimcisi
  • Ürün yöneticisi
  • Otomasyon mühendisli
  • BT araştırmacısı

3. Kuantum Hesaplama

Dikkat çekici teknoloji trendlerinden biri de kuantum hesaplamadır. Kuantum hesaplama kaynaktan bağımsız olarak verileri kolayca sorgulama, izleme, analiz etme ve bunlara göre hareket etme olanağı sunar. Kuantum hesaplamanın kullanım alanı oldukça geniştir. 2019 senesinde ortaya çıkan coronavirüs salgınında aşı bulma seferberliğinde uzmanlara ışık tutan önemli teknolojilerden biridir. Önemli olduğu bir diğer alan da bankacılık ve finanstır. Bankalar kredi riskini yönetmek için kuantum hesaplamadan faydalanır. Google, Microsoft, Honeywell, Splunk gibi büyük markalar artık kuantum hesaplamaya alanında yeniliklere odaklanıyor ve 2029 yılına kadar kuantum bilgisayarların 2,5 milyar gelire sahip olması bekleniyor. Kuantum hesaplama alanında uzmanlaşmak isteyenlerin kuantum mekaniği, olasılık, bilgi teorisi ve makine öğrenimi alanlarında bilgi sahibi olması gerekmektedir.

4. Verileştirme

Genel bir tanımla verileştirme hayatımızdaki her şeyi verilerle desteklemek, bunları veri odaklı teknolojiye dönüştürmektir. Akıllı telefonlar, endüstriyel makineler, yapay zekâ destekli cihazlardaki verilerin güvenli bir şekilde saklanması gözde bir uzmanlık haline gelerek teknoloji trendleri arasında yerini aldı. Verileştirmenin önem kazanması ve yaygınlaşmasıyla, BT uzmanlarına, veri bilimcilerine, mühendislere, teknisyenlere, yöneticilere duyulan ihtiyaç arttı. Kapsamlı teknoloji bilgisine sahip olan herkes seçtiği uzmanlık alanlarında sertifika alarak iş dünyasına atılabilir. Rağbette olan ve gelecekte daha da önem kazanacak verileştirme uzmanlıkları şunlardır:

  • Büyük veri mühendisi
  • Robotik mühendisi
  • BT mimarı
  • İş zekâsı analisti
  • Veri bilimcisi

5. Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Geçtiğimiz son on yıldır teknoloji trendlerinin arasındaki yerini koruyan ve adını sıkça duyuran yapay zekâ yaşamımız üzerindeki gözle görülür etkileriyle adından sıkça söz ettiriyor. Yapay zekâ çoğunlukla konuşma tanıma, navigasyon, akıllı telefon kişisel asistanları, araç paylaşım uygulamaları gibi birçok alanda kendini gösteriyor. Bunun dışında yapay zekâ hizmet sektöründeki etkileşim analizi ve talep tahminleri gibi müşteri davranış kalıplarını tespit ederek gelir artırmak ve kişisel deneyimleri geliştirmek için kullanılmaktadır.

2022 yılında küresel düzeyde 57 milyarı aşan yatırımın 2025 yılına kadar 190 milyar dolarlık bir sektöre dönüşeceği düşünülüyor. Yapay zekâya yapılan bu devasa yatırım programlama, geliştirme, destek ve bakım alanlarında da yeni iş imkânları sunuyor.

Yapay zekânın alt dallarından biri olan makine öğrenimi ise tüm endüstrilerde kullanılan bir uzmanlık alanı olduğu için büyük istihdam fırsatı yaratıyor. Yapay zekâ ve yapay zekâyla ilgili alt dalların 2025 yılına kadar sadece ABD’deki yeni işlerin %9’unu oluşturacağı düşünülüyor. Yapay zekâ ve makine öğreniminde uzmanlaşmak isteyenlerin hedefleyebileceği uzmanlıklar şunlardır:

  • Yapay zekâ araştırma bilimcisi
  • Yapay zekâ mühendisi
  • Makine öğrenimi mühendisi
  • Yapay zekâ mimarı

6. 3D Baskı

Son yılların önde gelen teknoloji trendlerinden biri de 3D baskıdır. Daha çok biyomedikal ve endüstriyel sektörlerde ortaya çıkan 3D baskı sektörde kalıcı olacağı kesin olan yeniliklerden biridir. Uluslararası düzeyde olan birçok sağlık ve veri sektöründeki şirket 3D baskıya ihtiyaç duymaktadır ve bu alanda çalışacaklara iyi bir gelir vadetmektedir. Bu alanda uzmanlaşmak için yapay zekâ, makine öğrenimi, modelleme ve son olarak da 3D baskı alanında bilgi sahibi olmalısınız. Gerekli donanımları sağladıktan sonra çalışabileceğiniz pozisyonlar şunlardır:

  • Müşteri deneyimi program yöneticisi
  • 3D yazıcı mühendisi
  • Öykünme prototipleme mühendisi
  • Robotik eğitmeni
  • Yapay zekâ mühendisi
  • Operasyon Sorumlusu
  • Organ ve protez tasarımcısı

7. Yeni Enerji Çözümleri

Dünya yeşilliği ve kullandığımız enerjileri korumak adına daha dikkatli olmak konusunda hiç olmadığı kadar hassas olduğu bir dönemden geçiyor. Daha yeşil bir dünyayı savunan görüşün sonucu olarak insanlar karbon ayak izlerini azaltmak istiyor. Enerji kullanımında alternatif yollar arayışında olmak ortaya yeni teknoloji trendleri atıyor ve bu da çevre ile ilgili yeni istihdam alanlarını da etkiliyor. Yeni enerji çözümlerinde çalışabileceğiniz pozisyonlar şunlardır:

  • Enerji uzmanı (Güneş, Termik, Hidroelektrik vb.)
  • İklim stratejisi uzmanı
  • Proje müdürü
  • Kimyasal enerji
  • Biyoteknoloji Uzmanı
  • Yenilenebilir enerji teknisyeni

8. Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)

Robotik süreç otomasyonu, uygulamaları yorumlama, işleme, verilerle ilgilenme gibi iş süreçlerini otomatikleştirmek için yazılımın kullanılmasıdır. Eskiden insan gücüne ihtiyaç duyan rutin işler robotik süreç otomasyonuyla birlikte makinelerin sorumluluğuna bırakılmıştır. Bu değişimin 230 milyondan fazla bilgi çalışanının %9’unun işini tehlikeye atacağı düşünülmektedir ancak bu değişimle eski istihdam alanları yok olurken yeni iş olanakları da ortaya çıkacaktır. En son teknoloji trendlerini yakalamaya çalışan bir bilişim teknolojileri uzmanı için robot süreç otomasyonu proje yöneticisi, iş analisti, çözüm mimarı ve danışman dâhil olmak üzere birçok kariyer fırsatı sunar. Robotik süreç otomasyonu hakkında uzman olan bir kişinin çalışabileceği pozisyonlar şunlardır:

  • RPA geliştiricisi
  • RPA analisti
  • RPA mimarı

9. Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik

Sanal gerçeklik kullanıcıyı bir ortama çekerken, artırılmış gerçeklik ortamı genişletir. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik genellikle oyunlar vasıtasıyla kendini tanıtan bir teknoloji trendleriydi. Ancak bu durum günümüzde değişmeye başlamış ve gelecekte de hızla gelişecek alanlardan biridir. ABD Deniz Kuvvetleri, Ordu ve Sahil Güvenlik gemi kaptanlarının eğitimleri için simülasyon sistemlerinden faydalanmaktadır. 2022 senesi itibariyle sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknoloji trendleri arasında yerini almıştır ve önümüzdeki yıllarda da eğitim, eğlence, pazarlama gibi alanlarda sık sık faydalanılacak bir uzmanlık olarak görülmektedir. Diğer alanların aksine Sanal gerçeklik alanında ilerlemek için başlayanların uzman olması şart değildir, sadece temel programlama becerileri ve yaratıcı bir vizyonla iş bulmak ve gelişmek mümkündür.

10. Blok Zinciri

Blok zinciri denildiğinde çoğu insanın aklına kripto para birimleri gelmektedir. Ancak blok zincirleri bunun ötesinde güvenli bir veri sistemi sunar. Blok zinciri genel itibariyle sadece ekleme yapabildiğiniz, herhangi bir değişiklik ya da çıkarma yapmanıza imkân vermeyen veriler olarak tanımlanır. Zincirde herhangi bir değişiklik yapamıyor oluşu blok zinciri güvenli yapan en büyük etkendir. Ayrıca eklenen verilerin kontrolü kimse tarafında ele geçirilemez, güvenlik için güvenilir bir üçüncü kişi varlığına gerek yoktur. Günümüz teknoloji trendleri arasında olan blok zinciri çeşitli endüstriler tarafından kullanılmaya başlandı. Blok zincirinin yaygınlaşmasıyla birlikte yeksek maaşla çalışacak yetenekli uzmanlara olan ihtiyaç da artmaktadır. Blok zinciri alanında kariyer yapmak isteyen kişiler öncelikle programla dilleri, nesne yönelimli programlama (OOP), web uygulaması geliştirme ve ağ oluşturma gibi alanlarda deneyime sahip olmalıdır. Blok zincirinde uzmanlaşarak kariyer yapabileceğiniz alanlar şunlardır:

  • Risk analisti
  • Teknik mimar
  • Kripto topluluğu yöneticisi
  • Ön uç mühendisli

11. Nesnelerin İnterneti (IoT)

Henüz çok yeni sayılabilecek bir teknoloji trendlerinden biri olan IoT, iki farklı cihazın internet ağıyla birbirlerine bağlanabilmelerini ve veri alışverişi yapmalarını sağlıyor. Kapıların akıllı telefonlar sayesinde kilitlenmesi ya da elektrik, su, doğalgaz gibi sistemlerin uzaktan komut verilerek yönetilmesi IoT sayesinde gerçekleşmektedir. 2030 yılına kadar bu tarz cihazların yaygınlaşacağı ve mutfak aletlerine kadar teknolojik tüm aletleri birbirine bağlayan bir cihaz ağı oluşturulacağı tahmin ediliyor. IoT alanında uzmanlaşmak isteyenlerin yapay zekâ, makine öğrenimi, ağ oluşturma, donanım arabirimi, otomasyon ve gömülü sistemleri, hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir.

12. 5G

IoT’u takip eden teknoloji trendlerinden biri de 5G teknolojisidir. 2024 yılına kadar dünyanın %40’ını kapsaması düşünülen 5G, tüm mobil trafik verilerinin %25’ini yönetecek. Google Stadia, NVidia GeForce Now ve daha fazlası 5G teknolojisiyle birlikte gelişmiş teknolojilere dayanan hizmetleri etkinleştirecek. 5G teknolojisinin ayrıca güvenlik ve trafik kameralarında kullanılması da bekleniyor.

Bir cevap yazın