5G Teknolojisi Nedir? Neler Sağlıyor?

5G Teknolojisi Nedir? 5G Teknolojisi Neler Sağlıyor?

İnovasyon çeşitlerinin hızla gelişmesi, mobil teknolojiler alanında da yeniliklerin ve değişimlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. 4G teknolojisinin ardından, hayatımıza giren 4,5G’den sonra son dönemlerde bütün dünyada 5G teknolojisinin getireceği yenilikler konuşulmakta. Pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de 5G teknolojisi için altyapı hazırlıkları devam ediyor. Ayrıca bu teknolojinin 2023 senesinde kullanıcılara sunulacağı bakanlık tarafından belirtilmiştir.

5G Teknolojisi Nedir?

5G Teknolojisi Nedir?

5G teknolojisi, kablosuz ağ bağlantılarının ve çok sayıda standart uygulamaların en yeni teknolojiyle kullanıcılara daha hızlı ve verimli bir iletişim imkânı sağlayan bir ağ olarak tanımlanır. Mobil ağ teknolojilerinde kullanılan her yeni nesil; daha yüksek performanslı, kullanıcı deneyimleri dikkate alınarak geliştirilmiş özellikler barındırıyor. Bu teknolojinin sahip olduğu özellikler ve altyapısı ile mobil endüstrinin pek çok alanında ciddi değişiklikler ve gelişmeler yaşanması tahmin ediliyor. 5G, beşinci nesil olduğundan altyapının beş defa değiştiğini ifade etmektedir. Bu teknoloji, kullanıcılara diğer dört nesle göre çok daha fazla yüksek veri hızı, güçlü güvenilirlik seçenekleri, gelişmiş ağ kapasitesi ve minimum gecikme süresi gibi imkânlar sunuyor. Dördüncü nesil altyapının on katı iletim hızına sahip bu teknoloji; mobil ağlar, işlemci ve radyo frekansları alanlarında yapılan dönüşümlere liderlik yapma yolunda ilerliyor. Bu teknoloji yüksek hızlı veri aktarımının dışında oldukça büyük kapasite, güçlü pil, büyük verilerin iletimi, az maliyet ve güvenilir mobil iletişim sağlamayı hedefliyor. Yeni nesil teknolojinin vaat ettiği avantajlar ile kablosuz iletişim sistemlerindeki sınırlandırmalar da önemli oranda ortadan kalkıyor.

5G ile 4G arasındaki Farklar

5G ve 4G arasında üç önemli fark vardır. Bu farklar hız, kapasite ve gecikme olarak bilinir. Her yeni teknoloji, bu özelliklerin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu özellikler;

  • Hız, bu teknolojiyi, 4G’den ayıran en önemli nokta hız olarak tanımlanıyor. Çok yakın bir zamanda yaşama dâhil olacak 5G teknolojisi, 4G teknolojisinden çok daha fazla hızlı olması bekleniyor. Bunu sağlaması için oluşturulan ağlar, yüksek bant spektrumlar üstüne inşa ediliyor. Böylelikle bu frekanslar ile 4G teknolojisinden daha hızlı veri iletimi sağlanabileceği düşünülmektedir.
  • Kapasite, olarak bilinen özellik kalabalık bir ortamda başka bireylerle aynı interneti kullanabilmeyi ifade eder. Örneğin, bir spor faaliyetinde veya konserde bütün insanlarla aynı interneti kullandığınızda, hızının düşmeden iyi bir performans sergilemesi olarak ifade ediliyor. 5G ile beraber kullanıcı sayısı çoğalsa da internet hızının azalmayacağı öngörülmektedir.
  • Gecikme, herhangi bir cihazın diğer bir cihazla iletişim kurabilmesi için harcanan zamana gecikme denilebilir. Bu kavram, bir yakınınıza mesaj attığınızda mobil cihazlar arasında geçen vakit olarak tanımlanıyor. Milisaniye olarak belirlenen bu gecikme süresi, 4G teknolojisinde az olsa da 5G ile beraber bu sürenin sıfıra düşeceği tahmin ediliyor.

5G Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

5G Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

  • 5G, yüksek hız gücüne sahiptir. İndirme ve veri aktarımında önemli ölçüde hız dengesine olanak tanıyan bu teknoloji, günlük hayatta internet üzerinden yapılan çok sayıda işin günümüze uyum sağlamasına destek olur.
  • Geniş kapsama alanına sahip bir teknoloji olarak karşımıza çıkar. Böylece kırsal alanlarda bile internetin ulaşmasına imkân tanır.
  • Mobil cihazlardaki enerji tüketimini düşürür. Yenilikçi teknolojisi ile 5G, pil ömrünün on seneye kadar uzatılmasını amaçlıyor.
  • Güçlü hız dengesine sahip olması sayesinde wi-fi üzerinden elde edilen ağların sebep olduğu kablolara bağımlılık durumunu sona erdirir.
  • Bu teknoloji aynı zamanda kaliteli ekran görüntüsüne sahiptir. Gelişmiş 8K görüntü ile görsel alanda pek çok dönüşümü de beraberinde getirir.
  • IoT ile oldukça uyumludur. 5G, ev eşyalarına uyarlanarak buzdolabı, klima ve televizyon gibi elektronik araçlar isteğe göre çeşitli özellikler sunabilecektir.
  • Veri iletim hızı oldukça fazla yükselecek. Gelişmiş veri iletimi ile yüksek ölçekli dosyalar dâhil kısa bir sürede indirilebilecekler.
  • Her sektöre farklı uyumu olan yüksek mobil teknolojisi ile beraber uzaktan cerrahi, kamu güvenliği gibi sanal gerçeklik uygulamasının hayata geçmesine olanak sağlayacak.

Teknolojinin Dezavantajları Nelerdir?

5G’nin avantajları fazla olsa da elbette dezavantajları da vardır. Bunlardan bazıları;

  • Kurulum maliyeti, 5G altyapısının dönüştürülmesi ya da adaptasyonların yapılması, pahalı olabilir. Yüksek hız elde etmek için gerekli olan altyapı sağlanınca, bu fiyatlar müşterilere yansıyabilir.
  • Kırsal alanlarda kullanım, 5G şehir merkezleri için tam anlamıyla hızlı bir bağlantı sağlayabilir ancak kırsal bölgede yaşamını sürdüren kişiler için 5G teknolojisinden hemen faydalanamayacaktır. 5G operatörleri, ilk olarak metropolleri amaç edineceği için kırsal alanlara geç gelmiş olacaktır.
  • Siber saldırılar, yeni teknoloji ağındaki yazılım açıklarının siber tehditlere sebep olabileceği düşünülüyor. Bu saldırıları engellemek adına gelişmiş yazılım teknolojisinin kullanımı önemlidir.
  • Ağların kalabalıklaşması, kablosuz teknoloji ile çalışan mobil ağlar, frekans aralığının fazla kalabalıklaşması durumunu da beraberinde getirir.
  • Operatöre göre değişimler, yeni nesil teknoloji özellikleri operatöre bağlı değişim gösterebilir. Bu yüzden her kullanıcının bu özelliklerden faydalanma süreci değişir.

5G Teknolojisinde Kullanılan Frekanslar Nelerdir?

5G’nin üç frekansı vardır. Bu frekanslar, düşük, orta ve yüksek bant olarak bilinir.

  1. Düşük bant frekansı, 1GHz Frekansı olarak bilinir. Düşük bant frekansı geniş bir kapsama alanına sahiptir. Ancak düşük bant frekansında en yüksek hız 100Mbps’dir.
  2. Orta bant frekansı, düşük banttan daha hızlıdır ve gecikme süresi azdır. Orta bantta 1Gbps kadar hız görülebilir.
  3. Yüksek bant frekansı, 5G için en iyi ve yüksek performansa olanak tanıyan frekanstır. Bu, frekans 10Gbps’e kadar hız sağlayabilir ve gecikme süresi oldukça düşüktür.

5G, 3G ve 4G’ye Göre Ne Kadar Daha Hızlı? 

5G, 3G ve 4G’ye Göre Ne Kadar Daha Hızlı? 

3G teknolojisi ile ortalama hız 200 kilobayt seviyesinde saniyede birkaç megabayta kadar yükseldi. 4G teknolojisi, mobil cihazlar üzerinden 100 megabit hızına kadar yükseldi. 5G teknoloji hızı ise saniyede 10 gigabit (Gbps) ile zirvede kendini göstermektedir. 5G, 4G ile sağlayabileceğiniz hızdan 10 kat daha fazladır.

5G’nin Geleceği Nasıl Şekillendirecek?

5G ile sağlanan yüksek hız ve düşük gecikme süresi, teknolojinin her alanında önemli gelişmeler gösterebilir. 5G teknolojisi iletişimin ve iletişimde yaşanılan sorunların iyileştirilmesiyle beraber sanal gerçeklik gibi önemli bir noktada da fayda sağlayacaktır. Özellikle son dönemlerde kullanıcıların sanal ortamlarda farklı deneyimler yaşamasını sağlayan sanal gerçeklik, 5G ağının güçlendirilmiş altyapısı ile daha fonksiyonel ve erişilebilir olacaktır. Aynı zamanda ortak ağı paylaşan cihazlar 5G ile daha hızlı veri aktarımı yapabileceği için, nesnelerin interneti alanında da ciddi ilerlemeler beklenmektedir.

5G’nin Mobil Operatörler İçin Etkileri Nelerdir?

5G ile beraber mobil operatörler de bu değişimden etkilenecektir. 5G destekli telefonlar, önceki modellere göre yeni nesil teknolojik özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu özellikler;

  • Yüksek internet hızı,
  • Geniş kapsama alanı,
  • Gelişmiş hafıza özellikleri,
  • Uzun pil ömrü,
  • Gelişmiş ekran kalitesi,
  • Gelişmiş ses deneyimi.

5G İle Uydular Arasındaki İlişki Nedir?

Uydu sektörü 5G teknolojisinin getirdiği yeniliklerle tamamen uyumlu. 5G uyduları sadece bağımsız bir bağlantı sistemi kurmayıp başka ağlarla da entegre olacaktır. Dolayısıyla uydular en uzaktaki noktalara(tren, araba, uçak, gemi, insanlı veya insansız araçlar) ve yerleşim bölgelerine hizmet götürebilecektir.

Bir cevap yazın