Nesnelerin İnterneti ve Avantajları Nedir?

Nesnelerin İnterneti ve Avantajları Nedir?

Nesnelerin interneti, bilgi üretebilen ve bunu internet aracığıyla paylaşabilen bütün bilgi işlem cihazlarını, mekanik ve dijital makineleri, nesneleri birbirine bağlayan teknolojiyi ifade etmektedir. IoT kısaltmasıyla bilinen bu teknoloji trendi, her nesneye bir kimlik belirleyerek insan müdahalesine gerek duymadan birbirleriyle ve merkezi kontrol mekanizmalarıyla veri aktarımı yapmalarını sağlamaktadır. Şimdilerde pek çok şirket iş süreçlerini iyileştirmek ve daha verimli çalışmak için IoT uygulamalarını kullanmaktadır.

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti (IOT), bilgi işlem cihazları, nesneler, mekanik ve dijital makineler veya benzersiz tanımlayıcılarla elde edilen ve ağ üzerinden veri aktarabilen sistemleri ifade etmektedir. İngilizcesi Internet of Things (IoT) olan bu kavram, ilk olarak 1990 yılında kahve makinesinin boş olup olmadığını denetlemek adına kurulan bir kameralı sistem ile kendini göstermiştir. Daha sonra 1999 senesinde Kevin Ashton’ın yaptığı bir sunumda kullanılmıştır. Şimdilerde ise akıllı saatler, akıllı bileklikler, akıllı kıyafetler, akıllı arabalar akıllı gözlükler, akıllı spor aletleri, ev otomasyon sistemleri gibi pek çok pratiklik sağlayan dönüşüm nesnelerin interneti (IoT) sayesinde geliştirilmiştir. Örneğin; akıllı bir saate sahipsiniz bu saat attığınız adımları, ulaştığınız mesafeyi ve bu etkinlikleri gerçekleştirirken kalbinizin nasıl attığını analiz eden sensörlere sahiptir. Toplanan veriler bilgisayar veya cep telefonu tarafından çözümlenir. Dolayısıyla bu cihazların arasında gerçekleşen iletişim, bu kavramın ana özelliğidir.

Nesnelerin İnterneti Uygulama Alanları

Nesnelerin İnterneti Uygulama Alanları

Nesnelerin interneti, firmaların ve sektörlerin çalışma alanlarında önemli ölçüde değişimler yaratmaya başladı. Bu teknoloji, bünyesinde pek çok dönüşüm potansiyelini barındırmaktadır. Akıllı makinelerin bir ekipmandaki aşınma ve yıpranma miktarını ölçmesi ve bakıma ihtiyaç duyacağı zamanı tahmin etmesi verimli üretim ve montaj koşulları sağlıyor. Bu sayede ekipmanı onarmak için gereken vakit büyük ölçüde azalıyor. Bu durum üretimin gerçekleşmesi için daha çok zaman sağlıyor. IoT cihazları çoğunlukla ulaşım, altyapı, tarım, üretim, teknoloji, sağlık, perakende ve finans sektörlerinde kullanılıyor. IoT’un uygulama alanları; akıllı saatlerden akıllı ev aletlerine, akıllı trafik ışıklarından akıllı tarıma kadar birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Nesnelerin interneti ağı içerisinde bulunan ve internete bağlı olan cihazların sayısı 20 milyarın üzerinde olduğu düşünülüyor. 2025 senesine kadar bu sayının artması beklenmektedir. Akıllı bina ve trafik ışıkları konusunda IoT, otomatik idare olanağı sağlarken tarımda uzaktan denetlenebilirliğin dışında gereksinim duyulan vakit istenilen miktarda sulama işleminden, bitkilerin takibini yapmasına kadar önemli bir alanda bu cihazlar kullanılır. Nesnelerin interneti teknolojisi endüstriyel, kurumsal ve üretim gibi alanlarda oldukça fazla kullanılıyor. Şimdilerde IoT uygulamalarının kullanıldığı alanlar şöyledir;

  • Akıllı ev uygulamaları,
  • Bilimsel çalışma uygulamaları,
  • Akıllı şehir uygulamaları,
  • İmalat ve üretim uygulamaları,
  • İnşaat uygulamaları,
  • Bilişim sektörü uygulamaları,
  • Sağlık uygulamaları,
  • Kamu sektörü uygulamaları,
  • Ticaret uygulamaları,
  • Tarımsal üretim uygulamaları,
  • Günlük kullanım uygulamaları,
  • Güvenlik uygulamaları,
  • Taşımacılık uygulamaları,
  • Enerji uygulamaları,
  • Servis sağlayıcı uygulamaları.

Nesnelerin İnterneti Avantajları

Nesnelerin interneti, kuruluşlara pek çok avantaj sunmaktadır.

  1. Verimliliği Arttırır

Bu teknoloji ile basit işler otomatik olarak gerçekleştirilebilir. Bu durumda çalışanlar bireysel kabiliyetler gerektiren daha karmaşık sorumluluk ve süreçlere yönlendirilerek çalışanların iş yoğunluğu ve iş süreçlerinin giderleri azaltılabiliyor. Böylece çalışan verimliliğini üst düzeye çıkartır. Ayrıca bu teknolojiye günlük yaşamımızda yer vererek karşılaştığımız sorunlara da etkili çözümler getirebiliriz. Örneğin; kişinin hareket durumuna uyumlu ışıkları açıp kapatan, evin sıcaklık derecesini ya da bir başka etkinlik durumunu düzenleyebilen sistem, doğal olarak israfı önler.

  1. Etkin Operasyon Yönetimi

IoT teknolojisinde cihazların birbirleriyle bağlanarak etkileşim içinde olmasının sağladığı bir başka kazanç ise nakliye takibi, envanter yönetimi, parça yönetimi de olmak üzere çok sayıda operasyonel alan üstünde otomatik kontrolün elde edilebilmesidir.

  1. Kaynakların Daha İyi Kullanımı

İnsan kaynağının dışında başka güç kaynaklarının ya da var olan kurum varlıklarının otomatik programlama ile izleme seçeneği sunuyor. Böylece tasarruf edilmesi ve etkin bir biçimde kullanılması mümkün oluyor. IoT teknolojisi ile tarımda sulamanın hangi aralıklarla gerekli olduğunu bilmenize olanak tanıyan sensörler sayesinde toprağın durumunu gözlemlemek kolaylaşıyor.

  1. Uygun Maliyetli Çalışma

IoT teknolojisi kullanıcılara özel geniş hacimli verilerle iş stratejileri geliştirme, bütçe politikasındaki ayarlamalar, amaç doğrultusunda reklamcılık, diğer pazarlama ve yönetim etkinlikleri için firmalara oldukça fazla avantaj temin eder.

  1. İyileştirilmiş Müşteri Hizmetleri

Bu teknoloji, firmaların müşterilerinin beklentilerini ve isteklerini anlamalarına yardımcı olur. Aynı zamanda firmalara satış sonrası hizmet ve ürün takibi ya da bu konulara yönelik hatırlatmalar yaparak müşteri memnuniyetinin artırır. IoT teknolojisi, daha çok müşteri memnuniyeti elde etmenize olanak tanır. Bu teknoloji yardımıyla firma, müşterilerin ürünlerini nasıl kullandıklarına ilişkin verileri analiz edebilir ve müşteri memnuniyetini üst seviyeye çıkartmak için fırsat ve yol haritaları sağlar.

  1. Daha İyi İş Fırsatları

IoT teknolojisini kullanan firmalar iş süreçlerinin artan verimliliği ile daha kaliteli ve geniş ürün ve hizmet sunabiliyorlar. Dolayısıyla rakiplerine nazaran daha çok ticari fırsatla karşılaşma olanağı bulabiliyorlar. Ayrıca çeşitli iş modelleriyle kolaylıkla uyumlu hale gelebiliyorlar.

  1. Daha Güvenli Şirket İmajı

Birçok firmanın nesnelerin internetinin etik yönlerine, veri güvenliğine dair dikkat etmesi gereken konular vardır. Markalar müşterilerini veri ya da mahremiyet gizliliğini korumak adına çalışmalarını planlayıp olası güvenirlik ve imaj kayıplarının önlenmesi gerekir. Güvenlik ve mahremiyet kişileri etkileyebilmektedir. İletişim teknolojilerinin nesnelerin internetinin günlük yaşamdaki etkisine fazla olmasına rağmen müşterilerin gizlilik endişeleri arttığı sürece etkileşim kurma durumları kaybedilebilir. Bu yüzden şirketlerin kendi menfaatlerini kullanıcıların gizlilik endişeleriyle dengelemeleri beklenmektedir.

Dezavantajları

  1. Güvenlik

Pek çok kamusal alanda güvenlik gözetimi gereklidir. IOT cihazlarının yer aldığı ağlar güvenli olmalıdır. Fakat bu ağlar içinde güvenlik açıkları olabilir. Güvenlik açıkları IOT cihazlarındaki verilerin kötü niyetli kişiler tarafından alınmasına neden olabilir.

  1. Maliyet

İlk olarak doğru cihazlara yatırım yapmak gerekir. Erişim kontrolü, yazılım yükseltmeleri ve veri koruma gibi önemli özellikleri olanları satın almak maliyetli olabilir ancak bu özelliklere dikkat etmek gerekir.

  1. Güç Kaynağı Bağımlılığı

Online bir biçimde çalışmasını istediğiniz akıllı nesnenin enerji sorununu ortadan kaldırmak önemli bir sorundur. Akıllı nesnelerinde sürekli çalışmasını sağlayan güç kaynaklarına ihtiyaçları vardır. Çünkü bu nesneler elektronik devrelerden oluşur ve enerjiye ile çalışır. Bu yüzden her nesnenin bir güç kaynağına gereksinimi vardır.

  1. Ağ Bağımlılığı

Ağ bağımlı akıllı cihazlar çoğunlukla bağlantıya muhtaçlar ve bir problem söz konusu olduğunda bir sunucu problemi veya bağlantı sorunu halinde bu cihazlar sorun yaratabiliyor.

  1. Yüksek Beceri Gereksinimleri

Nesnelerin interneti uygulamaları oluşturmak ve IoT sistemleri oluşturmak dikkatlice yapılmalıdır. Burada önemli olan nokta uygulama gereksinimleri ve ortamıdır. Sadece gereksinimlerin ve ortamın detaylı bir şekilde anlaşılmaması bile iletişim teknolojisini doğru bir şekilde belirlenmesini engeller.

Bir cevap yazın