Online Sözleşme İmzalama ve İmzalatma

Online Sözleşme İmzalama ve İmzalatma

Sözleşmeleri eski usul yöntemler ile incelemek, okumak ve imzalamak gibi süreçler genellikle fazla iş yükünü beraberinde getirir ve aslında son derece sıkıcıdır. Online sözleşme imzalama ve imzalatma teknolojisi ile çevrimiçi sözleşmeler oluşturabilirsiniz. Bunun yanında bu hizmet ile yasal belgelerinizdeki kritik bilgileri hızlı bir şekilde belirleyebilir, kolayca izleyebilir ve analiz edebilirsiniz.

Online Sözleşme Nedir?

Online ya da çevrimiçi sözleşme; internet üzerinden elektronik olarak hazırlanan, imzalanan ve yürütülen bir sözleşmedir. Çevrimiçi sözleşmeler, fiziksel kağıda ihtiyaç duymadan okunacak ve imzalanacak şekilde tasarlanmıştır. Online sözleşme imzalama işlemi, e- imza teknolojisi kullanılarak yapılır. Bu sayede sözleşmeye çeşitli şekillerde imzalar eklenebilir.

Çeşitli şekillerde imza ekleme adımları şöyledir:

  • Çevrimiçi sözleşmede farklı konumlara taşınabilen bir imza kutusu içine mevcut bir imzanın fotoğrafını yüklemek,
  • Bir imleç kullanarak veya yazarak manuel olarak bir imza çizmek ve yazı tipini özelleştirmek.

Online Sözleşme İmzalamanın Faydaları

Online Sözleşme İmzalamanın Faydaları

Online sözleşme imzalamanın faydaları aşağıda sıralanmıştır:

1.      Daha hızlı dönüş süreleri

Online sözleşme imzalamanın birincil yararı, çok uzak mesafelere hızlı bir şekilde imza gönderip aynı hızla geri alabilmenizdir. Belgeler, çevrimiçi olduğundan internet bağlantısına sahip olunan her araç üzerinden belgeye erişilebilir. Bu da, mevcut belgeyi dünyanın her yerinden insanlara kolayca göndermenize ve gerçek zamanlı olarak imzalanmasına olanak sağlar. Doğal olarak bu yöntem, her bir alıcıya fiziksel bir sözleşme göndermekten ve birçok kişiden posta beklemekten çok daha hızlı ve ekonomiktir.

2.      Yükseltilmiş güvenlik

Çevrimiçi sözleşme imzalama, fiziksel sözleşmelere kıyasla daha fazla güvenlik sunar. Siz ve alıcılar belgeyi imzaladıktan sonra sistemin güvenli teknolojisi, başkalarının o belge üzerinde değişiklik yapmasını engeller.

3.      Azalan maliyetler

Çevrimiçi sözleşme imzalama, çeşitli şekillerde paradan tasarruf etmenizi sağlar. İlk olarak, imzalaması gereken her kişi için birden fazla fiziksel sözleşme oluşturmanıza gerek kalmayacağı için mürekkep ve kağıt masrafından tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca çevrimiçi sözleşmeler, belgeleri imzalamak için posta ücreti ödemenizi önleyerek maliyetleri düşürür.

Online Sözleşme İmzalatma Adımları

Birlikte inceleyelim:

1.      Dijital İmza Sağlayıcısı Edinin

Çevrimiçi bir sözleşme göndermenin ilk adımı, ihtiyaçlarınızı karşılayan bir imza sağlayıcısı programı bulmaktır. Profesyonel kuruluşların kullandığı çevrimiçi sözleşmeler için çeşitli programlar mevcuttur. Farklı programlar, özel ihtiyaçlarınıza yardımcı olacak farklı özellikler sunabilir.

2.      Bir Sözleşme Oluşturun

Çevrimiçi bir sözleşme göndermenin bir sonraki adımı, işlemci programında bir sözleşme oluşturmaktır. Bunu yapmak, gelecekteki sözleşmeler için güncellemeler yapmak üzere belgeye kolayca erişmenize yardımcı olabilir. Bu işlemciler, sözleşmeyi bilgisayarınıza indirmenize yardımcı olabilir. Böylelikle daha sonraki sözleşme gönderme adımlarınızda zorluk yaşamazsınız.

3.      Sözleşmeyi Dijital İmza Sağlayıcısına Yükleyin

Dosyanızı dijital bir imza sağlayıcısına yüklemek, çevrimiçi bir sözleşme göndermenin bir sonraki adımıdır. Bu adım, bir önceki adımda yazdığınız sözleşmeyi programa yerleştirmenizi ve programın sözleşmenizin dilini anlamasını sağlar.

Ayrıca, sözleşmeye ad ve e-posta adresi ekleme gibi programın sunduğu seçenekleri de size sunar. Bazı programlar, sözleşme dosyanızı bunlara sürükleyip bırakmanıza izin verirken; diğerleri onu dijital klasörlerinizden yüklemenizi ister.

4.      Sözleşmeyi İmzalayacak Kişilerin Bilgilerini Ekleyin

Sözleşme alıcılarını belirlemesi sebebiyle online sözleşme imzalamada bu adım önemlidir. Kullandığınız sözleşme programına bağlı olarak, programa ad ve e-posta adresi eklemenin birkaç yolu vardır. Yöntemden bağımsız olarak bu adım, çevrimiçi sözleşmenizin hedeflenen alıcılara ulaşmasını sağlar.

Çoğu çevrimiçi sözleşme imzalama programı, sözleşmenin bir kopyasını insanlara elektronik olarak gönderebilmeleri için e-posta adresleri gerektirir. Diğerleri, belgeleri izlemek ve imzalamak için mesajlaşma programlarına veya dahili sistemlere erişimi içerebilir. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın çevrimiçi sözleşmenizi başkalarına bu şekilde gönderebilirsiniz.

5.      Sözleşmeyi Taraflara Gönderin

Son adım, sözleşmenizde e-imzaların, baş harflerin ve tarihlerin olmasını istediğiniz yerleri seçmektir. Sözleşmenizi yazarken kişilerin adlarını ve belgeyi imzaladıkları tarihi ekleyebilecekleri boşluklar veya satırlar bırakabilirsiniz.

Online Sözleşme İmzalama

Online sözleşme imzalama, çok sayıda e-İmza platformu sayesinde teknolojinin en kapsamlı şekilde ele alındığı alanlardan biridir. Ancak çoğu sözleşme platformu, tarafların e-imza’yı tamamlamak için DocuSign, HelloSign ve DropBox gibi uygulamalara geçmesini gerektirir. Bunun yerine Mespact dijital imza platformunu tercih ederek çevrimiçi sözleşmelerinizi kolayca imzalayabilir ve süreci rahatça yönetebilirsiniz.

Dijital Sözleşme Nedir?

Dijital bir sözleşme, fiziksel sözleşmelerin yalnızca elektronik bir şeklidir. Dijital bir sözleşme kağıda basılabilir ve mürekkeple imzalanabilirken; elektronik imzaların kullanılması, bunun asla olmaması gerektiği anlamına gelir.

Dijital sözleşmeler faydalıdır çünkü:

  • Kullanımı kolaydır: Kelime işlemci yazılımı kullanmak yerine kolayca ve hızlı bir şekilde profesyonel sözleşmeler oluşturabilirsiniz.
  • Hızlıdır: Sözleşmeyi hem kurum içi hem de kurum dışına dijital olarak göndererek zamandan tasarruf edebilirsiniz.
  • Uygun maliyetlidir: Dijital bir sözleşme hazırlama ve imzalama sistemi kullanarak maddi açıdan tasarruf edebilirsiniz.

Dijital Sözleşmeler Yasal Mıdır?

2000 tarihli Bilgi Teknolojisi Yasası, dijital bir sözleşmenin kullanımını kanunen yasal, geçerli ve uygulanabilir hale getirdi.

Dijital bir sözleşmenin geçerli olması için yalnızca dijital olmayan bir sözleşmeyi yasal hale getiren temel gereksinimleri içermesi değil; aynı zamanda e-imza yasası tarafından sağlanan geçerli yasalara uygun bir şekilde elektronik olarak imzalanması gerekir. Elektronik imzalar aşağıdaki durumlarda geçerlidir:

  • Rıza: Dijital olarak imzalayan taraf, dijital olarak imzalamaya rıza göstermeli ve rızalarının neleri kapsadığı, rızalarında hangi belgelerin yer aldığı ve rızalarını nasıl geri çekebilecekleri konusunda bilgilendirilmelidir.
  • Bilgilendirme: İmzalayanı, elektronik olarak imzalamak için gerekli donanım ve yazılım gereksinimleri konusunda bilgilendirin. İmzalayan, elektronik olarak imza atabildiğini doğrulamalı ve bunu yapmak için gerekli donanım ve yazılıma erişim sağlamalıdır.
  • Yasaların gerektirdiği süre boyunca saklama: Elektronik imzanın geçerli olabilmesi için imzayı talep eden tarafın, elektronik imzalı belgeyi yasaların öngördüğü süre boyunca saklamayı kabul etmesi gerekir.

Dijital Sözleşme için Altı Temel Gereksinim

Dijital veya kağıt herhangi bir sözleşmenin geçerli olması için altı şartın karşılanması gerekir:

  • Teklif: Her sözleşmenin bir teklifi olacaktır. Bu, esasen A tarafının ne istediğini ve B tarafının ihtiyacı nasıl karşılayacağını açıklayan sözleşmenin temelidir. Bu, her bir tarafın kabul edeceği sözleşmenin temel şartlarını içerecektir.
  • Kabul: Bu, her iki tarafın da teklifin şartlarını kabul edip etmediğini belirleyen bir sözleşme kısmıdır. Normalde teklifin kabul edilmesi gereken bir zaman çerçevesi vardır.
  • Ödeme: A tarafı B tarafından bir şey ister, bu nedenle B tarafı, A tarafından belirli bir bedel karşılığında bu mal veya hizmeti sağlayacaktır.
  • Yasallık: Bir sözleşmenin yasal olarak bağlayıcı olmasını sağlar. Bu, bir sözleşme yükümlülüğünün karşılanacağı yerel yargı yetkisine tabi olduğu anlamına gelir.
  • Kapasite: Bir sözleşmeyi imzalayan her iki tarafın da bunu yapabilecek kapasiteye sahip olması ve sözleşmeyi anlamadan veya baskı altında imzalayamayacak durumda olmaması gerekir.
  • Karşılıklılık: Bu terim, her iki tarafın da neyi kabul ettiğini anladığı ve her iki tarafın da herhangi bir yanlış beyanda bulunmadığı konusunda hemfikir olduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, her iki taraf da anlaşmanın şartlarını tamamen anlamıştır. Buna karşılıklı rıza denilebilir.

Dijital Sözleşmelerin Avantajları

1.      Zaman kazandırır

Dijital sözleşmeler fazlasıyla zaman ve para tasarrufu sağlar. Müzakerelerin veya taslakların basılı kopyalarını ilgili taraflara göndermek zorunda kalmayarak hem zaman hem de emek azaltılır. Sonuç olarak çalışanlar veya şirketler, gerçek değer katmak için enerjilerini işin diğer bölümlerine adayabilirler.

2.      Depolama alanı kazandırır

Dijital sözleşmeleri bulut depolamada saklamak, son derece faydalıdır. Bu, sözleşmeleri görmesi gereken kişiler için sözleşmelerin her yerden kolayca erişilebilir olduğu anlamına gelir. Ayrıca bu depolama şekli güvenlidir. Bu güvenlik ile sadece bilgisayar korsanlarından korunmakla kalmazsınız; aynı zamanda belgelerinizin kaybolma olasılığını da ortadan kaldırırsınız. Aynı şey basılı sözleşmeler için söylenemez. Sonuç olarak yasal risk azalır.

3.      Ekibinizle işbirliği yapmanızı kolaylaştırır

Dijital ortam sözleşmeleri ile sözleşmelere her yerden erişebilmek ve aynı sözleşmedeki iş arkadaşlarıyla daha kolay iş birliği yapmak kolaylaşacaktır. Sonuç olarak bu durum süreci hızlandırır ve sözleşme yönetimini çok daha kolay hale getirir.

Yine bu, insanların enerjilerini başka projelere kanalize etmede özgür bırakarak daha üretken ve kârlı olmalarını sağlayabilir. Diğer yandan sözleşmeler tamamlandığında onlara ulaşmak son derece kolay olacaktır. Bu ulaşılabilirlik, yasal anlaşmazlıkları çözmek veya sadece sözleşme şartlarına uyulmasını sağlamak için kullanılabilecek sözleşmelerde önemli bir husustur.

Dijital Sözleşmeler Nasıl Çalışır?

Dijital bir sözleşme, bir sözleşmeyle ilgili tüm evrakları çevrimiçi ortama taşıyarak çalışır. Bir sözleşmeyi oluşturmak ve tamamlamak için geçen süreyi azaltmanın bir yoludur.

Platform, dijital sözleşmelerin daha etkin bir şekilde saklanmasını sağlar. Basılı kopya nadiren üretildiğinden belgeler kaybolmaz. Bunun yerine, her şey çevrimiçi tutulduğu için bir bulutta depolanır ve gerektiğinde bulunması daha kolaydır.

Dijital Sözleşmeler Nasıl İmzalanır?

Dijital bir sözleşmenin nasıl imzalanacağını tam olarak anlamak, belki de nasıl çalıştıklarını bilmenin en önemli yönüdür. Pek çok kişi dijital bir sözleşme imzalamanın sadece elektronik imza kullanmak olduğunu söylese de aslında bundan biraz daha fazlası vardır.

Dijital imzanın güvenli olması için yetkilendirilmiş ve doğrulanmış olması gerekir. Kullanılmaya değer dijital sözleşme yazılımı genellikle nitelikli bir sertifika kullanır. Bu sertifikadan kaynaklanan elektronik imza, sertifikanın doğrulanması nedeniyle mümkün olacaktır. Bu, çoğunlukla, bir kişinin çevrimiçi bankacılık ayrıntıları veya diğer güvenilir kaynakları anlamına gelir.

Gerçek hayatta kullanıma sunulduğunda dijital bir imza, dijital sözleşme yazılımında ortak olan birkaç basit adımı izleyerek çalışacaktır. Yazılım, dijital bir imza için bir sayfa tahsis edecektir. Bu sözleşme, imzalaması gerekenlere gönderilir. Sözleşmeye erişilmesi için iki faktörlü kimlik doğrulaması gerektiren yazılım tarafından gönderilir.

Akıllı Sözleşme Nedir?

Akıllı sözleşmeler, bir blok zincirinde depolanan ve belirli koşulların karşılanmasına yanıt olarak çalışan bilgisayar programları veya protokollerdir. Bu tarz sözleşmeler, anlaşmaların yürütülmesini bir aracı veya zaman gecikmesi olmaksızın otomatik hale getirir. Sözleşmenin içeriği doğrudan kod satırlarına yazılır ve böylece üçüncü kişilere ihtiyaç olmaksızın sözleşme kendi kendini yürütebilir. Bu teknoloji sayesinde sözleşme üzerinde yapılan işlemler izlenebilir. Buna ek olarak sözleşmeler tamamıyla şeffaflaşarak yapılan işlemler istisnai durumlar dışında geri alınamaz hale getirilir.

Neden Önemlidir?

Çok çeşitli alanlarda uygulamaya geçebilecek nitelikte olan dijitalleşmiş sözleşmelerin en önemli özelliği işlemlere sözleşmenin muhatapları haricinde herhangi bir insanın katılımını hariç tutmasıdır. Her şey öngörülen program koduna göre yapılır. Blok zincirinde depolanması sebebiyle verilerin kaybolması ya da siber saldırıya uğraması gibi oluşabilecek güvenlik ihlallerinin önüne geçer. Sahteciliğe karşı oldukça dirençlidir, tüm işlemlerin kaydını otomatik olarak oluşturur.

Bu sözleşmelerin amacı, işlem sırasında güvenliği en üst düzeye çıkartmak ve işlem maliyetlerini azaltmaktır. Her sektöre uygulanabilecek bir sistem olması bu sözleşmeleri gelecekte daha sık kullanılacak bir teknoloji trendi haline getiren sebeplerden biridir.

Akıllı Sözleşmeler Nasıl Çalışır?

Akıllı sözleşmeler iş mantığını bir blok zincirine tanımlayan programlardır. Sözleşmelerin gerçekleşmesi için izlenecek adımlar diğer blok zinciri transferleriyle benzerdir. Bu, işlemin değiştirilemeyeceği ve sonuçları yalnızca izin verilen tarafların görebileceği anlamına gelir.

Bir bilgisayar ağı ancak önceden belirlenmiş koşullar karşılandığında ve doğrulandığında sözleşmenin gerçekleşmesi için gerekli olan eylemleri yürütür. Sözleşmede bulunan koşullar ise tamamen katılımcıların isteğine bağlıdır. Katılımcılar koşulları belirlemek için işlemlerin ve verilerinin blok zincirinde nasıl temsil edildiğini belirlemelidir. Koşullar belirlendikten sonra sözleşmenin gerçekleşmesi için izlenecek adımlar sırasıyla şunlardır:

  1. Katılımcı ilk olarak bir blok zinciri cüzdanından işlem başlatır.
  2. Başlatılan işlem kimliğin onaylanacağı dağıtılmış veri tabanına ulaşır.
  3. Veri tabanına ulaşan işlem onaylanır.
  4. İşleme, yürütülen işlemi tanımlayan bir kod işlenir.
  5. Gerçekleşen işlem blok zincirine bir blok olarak eklenir.
  6. Sözleşmede gerçekleşecek herhangi bir değişiklik veya güncelleme için süreç tekrarlanır.

Faydaları

Hız: Gerekli koşullar sağlandığı takdirde bu sözleşmeler çok hızlı bir şekilde yürütülür. Süreç tamamen dijital ortamda gerçekleştiğinden kullanıcıların evrak işleri için ekstra bir zaman dilimi harcaması gerekmez.

Güven: Katılımcılar dışında bir üçüncü kişi aracılığına ihtiyaç duyulmadığı için kullanıcıların kişisel bilgilerinin güvenliği konusunda endişe etmesi gerekmez. Katılımcılardan alınan bilgiler ve sözleşme içeriği blok zinciriyle korunur ve üçüncü kişilerin eline geçmesi oldukça zordur.

Maliyet: Sözleşmeye dahil olacak aracılar ve bununla birlikte komisyon da ortadan kalktığı için katılımcılar için işlem maliyetlerinde azalma olur.

Doğruluk: Akıllı sözleşmeler evraklarda olabilen hataları sıfıra indirir, daha sonra sözleşmelerde yapılacak olası değişiklik tehlikesini de ortadan kaldırır.

Sürdürülebilirlik: sözleşmeler ofislerde ya da noterlerde evraklar için gerekli olan kâğıt kullanımını engeller ve kâğıt israfının önüne geçer.

Akıllı Sözleşmelerin Uygulama Alanları

Akıllı sözleşme teknolojisi günümüzde geleneksel sözleşmelerin yaygın olarak kullanıldığı tüm sektörlere adapte edilebilecek bir teknolojidir.

Ticaret

Ticari faaliyetler zaman alıcı ve yoğun ilgi gerektiren onay süreçlerine bağlıdır. Akıllı sözleşmeler sayesinde bu süre önemli ölçüde azaltılabilir. Ayrıca, kayıtların güvenli bir şekilde saklanması ve bakımının kolaylaşması küresel ticaret için güvenli bir ekosistem yaratır. Blok zinciri tabanlı platformlar ticaret sürecini kolaylaştırırken katılımcı şirketler ve bankalar için ticaret fırsatlarını genişletir, riski azaltır.

Emlak

Sözleşmeler, mülk sahibi olma sürecini daha verimli bir şekilde gerçekleştirmek için kullanılabilir. Burada bahsedilen mülk sahipliği arazi ve binaların ötesindedir. Akıllı sözleşmeler her türlü varlığın alım satımı için hızlı ve güvenilir bir yol sunar. Ayrıca, bu sözleşmelere dayalı ipotek işlemleri daha ucuz, daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.

İnsan kaynakları

Dijitalleşmiş sözleşmeler akademik nitelikleri, sertifikaları ve deneyimleri kaydederek özgeçmişlerde dolandırıcılığı önleyebilir. Böyle bir kolaylık, işe alım süreçlerinde insan kaynaklarının işini büyük ölçüde kolaylaştırır.

Sağlık

Hasta verileri blok zincirinde güvenli bir şekilde depolanır ve gerekli zamanlarda kayıtları görüntüleme izni olanların bu verilere erişmesi sağlanır. Veriler acil bir durum halinde güncel, doğrulanmış ve erişilebilir durumda bekler.

Sigorta

Hasarların işlenmesi ve ele alınması için sigortacılık sektöründe her yıl çok büyük paralar harcanıyor. Teknolojinin sözleşmelere uyarlanmasıyla, ödeme tutarlarının poliçe türüne göre otomatik olarak belirlenmesine olanak sağlanabilir. Bu da hem iş yükünü azaltacak hem de maliyeti düşürecek verimli bir kullanım sunar.

Seçimler

Seçimlerin dijitalleşmesi, getirdiği kolaylıkların yanı sıra seçim sahtekarlığı gibi bir riski de bünyesinde barındırır. Bu tarz istenmeyen durumlar karşısında dijitalleşmiş sözleşmelerin kullanılması, bir seçmenin kimliğini doğrulamayı ve oylarını güvenilir bir şekilde kaydetmeyi mümkün kılar.

PDF’e İmza Ekleme Nasıl Yapılır?

Dijital ortamda kullanılan imzalar, şirketler için mevcut olan en güvenli belge onay seçeneklerindendir. Çoğu ülke çeşitli belge işlemlerinde fiziksel imzalar yerine bu seçeneği tercih ediyor. Dijital ortam imzalarının gerekli olduğu diğer alanlar ise reddedilmemeyi garanti altına almak ve belgenin kurcalanma olasılığını ortadan kaldırmak olabilir.

Sözleşmeler, teklifler ve faturalar gibi önemli iş belgeleri, yaygın olarak PDF şeklinde paylaşılır. Bizler de bu yazıda sizlere bu sıkça kullanılan yöntemle ilgili bilmeniz gereken en önemli konuyu anlatacağız: PDF’e imza ekleme!

Hangi İmzaya İhtiyacınız Var?

İnsanlar genellikle dijital imzaları elektronik imzalarla karıştırır. Aralarında birkaç benzerlik olsa da aslında ikisi birbirinden farklıdır ve bu farkı anlamak, belirli bir belge için hangisinin uygun olduğuna karar vermek için önemlidir.

PDF’e imza ekleme sürecinde bu iki imza arasındaki farkın bilinmesi elzemdir.

Elektronik İmza ve Dijital İmza Karşılaştırması

Her ikisini de ayrı ayrı inceleyelim:

  • Elektronik ortam imzası

Bu imza türü, bir belgeye dahil edilen herhangi bir dijital işarettir. Örneğin Microsoft Word üzerinden bir sözleşmeyi açarsanız ve el yazısı imzanızın bir fotoğrafını ya da herhangi bir işaret barındıran bir resim dosyasını yüklerseniz, o belgeyi elektronik olarak imzalamış sayılacaksınız.

Dijital muadilleri kadar güvenli olmasalar da elektronik imzalar hala tamamen yasal olarak bağlayıcı niteliktedir.

  • Dijital muadil imzalar

Bu tür imzalar ise güvenli anahtarlar, şifreleme ve karma algoritmalar gibi teknolojilere dayanan oldukça güvenli onay şekillerindendir. Kısacası dijital ortam imzaları, belgenizin benzersiz bir kopyasını oluşturur.

Bu, herhangi birinin bir sözleşmeyi değiştirmesini veya imzaladığını inkar etmesini neredeyse imkansız hale getirir. Bu imzalar, oluşturma ve doğrulamayı sağlamak için bir ortak anahtar altyapısına (PKI) dayanır.

PDF Belgesine İmza Nasıl Eklenir?

Belgeleri dijital olarak imzalamadan önce bazı genel adımları izlemeniz gerekir.

İlk olarak, ya kayıtlı bir sağlayıcıdan ya da Adobe Sign gibi bir kendi kendine imza hizmeti sağlayan bir aracıdan dijital sertifika edinmelisiniz. Sertifika olmadan bir PDF dosyasına dijital imza eklemek mümkün değildir.

Belgelerinize dijital ortam imzaları eklemenize izin veren bir uygulamaya erişmeniz gerekir. Windows Microsoft Word veya Adobe Reader gibi basit araçlar bunu başarabilir. Alternatif olarak, gelişmiş belge yönetimi özellikleri ile donatılmış bir çözüm de tercih edebilirsiniz. Mespact ile dijital ortam imzalarınızı kolayca belgelerinize ekleyebilirsiniz.

  • Adobe Acrobat ile PDF e imza ekleme

Adobe Acrobat, PDF belgelerine imza eklemek için en popüler uygulamalardan biridir. Aşağıdaki adımları inceleyelim:

  • Belgenizi Adobe Acrobat’ta açın,
  • Araçlar sekmesine tıklayın ve “Formlar ve Sertifikalar” bölümüne gidin,
  • Sertifikanızı açın,
  • Yeni seçenekler çubuğundan “Dijital Olarak İmzala”ya tıklayın,
  • Kullanmak istediğiniz imzayı seçin ve devam seçeneğine tıklayın,
  • Yeni “Dijital Kimliği Yapılandır”ı seçin ve ekrandaki talimatları izleyin,
  • İmzanın görünümünü yapılandırın ve “İmzala” seçeneğine tıklayın.

Mespact ile PDF Belgesine İmza Nasıl Eklenir?

Mespact’in kullanıcı dostu arayüzü sayesinde belgelere imza eklemek son derece kolay bir hal alıyor! Mespact üzerinden PDF’e imza eklemek için uygulamanız gerekenler adımlar şöyledir:

  • Sisteme kaydolun,
  • Telefonunuza gelen SMS’te yer alan linke tıklayın,
  • Doğrulama için SMS kodu almaya onay verin,
  • Size gelen SMS’te yer alan kodu ekrana girin ve devam edin,
  • Hemen imzala butonuna tıklayın ve imzanızı atın.

İşte Mespact ile PDF’e imza eklemek bu kadar basit!

Bir cevap yazın