İş Modeli Geliştirmek için 11 İpucu

iş modeli geliştirme

İş modeli geliştirme stratejisi bir işletmenin başarısına da başarısızlığına da sebep olabilecek derecede önem arz eden bir olgudur. Bir stratejiye sahip olarak uzun vadeli başarıya emin adımlarla ilerleyebilir şirketinizdeki herkesin ortak bir hedef için çalışmasını sağlayabilirsiniz. İş modeli geliştirme stratejileri müşteri ilişkileriyle, satış ve pazarlama teknikleriyle, şirketlerde dijital dönüşüm örnekleriyle yakından ilişkili birçok girişim içerir.

İş Modeli Nedir?

Bir iş modeli, bir şirketin nasıl değer yaratacağına dair oluşturulmuş bir çerçevedir. İş modeli bir işletmenin potansiyelini inceler. İşletmenin çözeceği sorunu, nasıl çözeceğini ve pazardaki büyüme fırsatı gibi temel konularla ilgilenir.

İş Modeli Geliştirmenin Önemi

Başarılı bir strateji, ekibinize şirketin uzun vadeli hedeflerini destekleyecek müşteri adaylarını nasıl bulacağınız ve oluşturacağınız konusunda talimat veren çerçevedir. Eğer bir model geliştiriyorsanız ekibiniz potansiyel müşterileri belirlemekte zorlanabilir. Yanlış kitleye hizmet etmek ekibinizin boşa çaba sarf etmesine sebep olurken, işlemenin zamanını ve bütçesini de gereksiz bir şekilde harcamasına sebep olur.

İş Modeli Nasıl Geliştirilir?

Bir iş modeli geliştirmek için iş geliştirme stratejinizi içeren bir plan oluşturmalısınız. Oluşturacağınız plan hem pazarlama hem de satış fonksiyonlarını kaplamalıdır. İş modeli geliştirmek için takip edebileceğin dört madde şunlardır:

1. Hedef Kitlenizi Belirleyin

İşletmenizi ileriye taşıyacağı kesin olan belirli firmalara, endüstri alanlarına veya bireylere odaklanın. Hedef kitle belirlerken olası tüm potansiyel müşterilere odaklanmak yerine iş modelinize en uygun müşterileri belirlemeli ve onlara odaklanmalısınız. Dar bir kitleye odaklanmak iş modelinizin başarılı olmasına destek olur.

2. Pazar Araştırması Yapın

Hedef kitlenizi belirledikten sonra Pazar araştırması yapın ve kitlenizin istek ve ihtiyaçlarını tespit edin. Bulduğunuz veriler strateji geliştirme konusunda işe yarar birçok bilgi içerir. Sektöre hâkim öncelikli sorunları, müşterilerin ihtiyaçlarını anlayabilir ve iş modeli geliştirmede bu bilgileri kullanabilirsiniz. İyi bir Pazar araştırması rakiplerinizin arasından sıyrılmanızı ve rekabet üstünlüğü elde etmenize fırsat verir.

3. Uygun Kanalları Belirleyin

Sizi rakiplerinizden ayıracak bir eylem planı oluşturduktan sonra, hedefinize ulaşmak için kullanacağınız kanalların ana hatlarını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Oluşturacağınız kanallar toplam gelir hedeflerinizi değerlendirmeyi ve bu hedeflere ulaşmak için kullanacağınız belirli yöntemleri içerir.

4. S.M.A.R.T. Hedefler Belirleyin

Oluşturduğunuz her kanalın SMART olarak kısaltılan hedef belirleme metriğine uygun olduğundan emin olun. SMART tekniğine göre hedefleriniz net, ölçülebilir, ulaşılabilir, uygun ve son olarak zamana bağlı olmalıdır.

İş Modeli Geliştirmek için 11 İpucu

Bu stratejiler, toplam gelirinizi ve iş hedeflerinizi gerçekleştirmek için yaptığınız girişimler olarak da tanımlanabilir. Şirketlerin başarılı iş ilişkileri ve ortaklıkları geliştirmesi iş modeli geliştirme stratejilerinin temelini oluşturur.

1. Networking

Networking dünya genelinde en çok kullanılan iş modeli geliştirme stratejisidir. Bu görüş satın alma kararlarının ilişkilerden kaynaklandığı teorisi üzerine inşa edilmiştir. İlişki geliştirmenin en iyi yolunun yüz yüze iletişim olduğu düşünülür. İlişkiler çoğu zaman bu şekilde gerçekleşir ancak özellikle günümüzde insanların yüz yüze ilişki geliştirecek vakti ya da fırsatı olmuyor. Yüz yüze gerçekleşmese bile teknolojinin sunduğu avantajlardan yararlanın ve dijital ortamda ilişki ilerletmenin yollarını arayın. Örneğin, sosyal medyada ağınızı geliştirebilir yeni ilişkiler kurabilirsiniz.

2. Referanslarınızdan yardım alın.

Ağ oluşturmanın en iyi yani size yeni iş fırsatları sunmasıdır. İş yaptığınız bir kişiyle iyi bir ilişki kurarsınız ve o kişi size yeni iş yönlendirir. Memnun müşteriler de aynısını yapar. Birçok ünlü işletme işlerinin çoğunu referanslar yoluyla alır. Ağınızın ötesinde referanslar oluşturmak için dijital stratejileri de iş modeli geliştirmenize dâhil edebilir daha çok kişiye ulaşabilirsiniz.

3. Sponsorluklar

İş geliştirmenin önemli bir yönü, potansiyel müşterilere bulundukları yerde ulaşmaktır. Müşterilere bulundukları yerde ulaşmanın en kolay yolu organizasyon ya da konferans gibi etkinliklerdir. Etkinliklere sponsor olarak iş geliştirme temsilcilerinizin işletmenizin potansiyel müşterileriyle yüz yüze zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir etkinliğe sponsor olarak sektörünüzde popülerleşir, görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.

4. İçerik pazarlamasına yönelin.

Kitaplar, makaleler ve konuşmalar gibi profesyonel hizmetler uzun süredir iş modeli geliştirme stratejisinin temelini oluşturuyor. Bugün iyi yerlerde olan birçok firma stratejilerini içerik pazarlama üzerine kurmuştur. Ancak değişen zaman ve teknoloji bu stratejiyi yeniden şekillendirdi. Dijital iletişimin başlamasıyla birlikte nispeten bilinmeyen kişiler ve firmalar bile içerik pazarlaması sayesinde kendi fiziksel bölgelerinin dışında dahi tanınır hale geldi. Web sitenizi geliştirin, blog yazıları yayınlayın, ya da daha basit bir yöntem olarak sosyal medya hesaplarınızda aktif içerik pazarlaması yapın.

5. E-Mail pazarlamasından yararlanın.

Neredeyse tüm işletmeler yıllardır müşterileriyle mail yoluyla etkileşime giriyor. Mail pazarlaması doğru müşteriye doğru içeriklerle uygulanırsa iş modeli geliştirme stratejileri için etkili bir yöntem olabilir. İlk olarak mailinizin içeriği güçlü olmalıdır. İkinci olarak potansiyel müşteriyi doğru zamanda yakalamanız gerekir. Eğer bu kombinasyonu sağlayamazsanız mail pazarlamasının iş modeli geliştirme stratejinize olumlu bir etkisi olmayabilir.

6. Rekabet ortamınızı anlayın.

İşinizi modeli geliştirmeden önce sektörünüzdeki rekabet ortamı hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerekir. Müşteri kitlenizin kim olduğunu, alanınızda faaliyet gösteren diğer şirketleri tanıyın. Ürünlerinin hangi özellikleri var? Fiyatları ne kadar rekabetçi? Sistemleri diğer üçüncü taraf çözümlerle entegre oluyor mu? Ürününüzü müşterilerinize nasıl farklılaştıracağınızı bilmek için rekabetin neler sunduğu konusunda net olun.

7. Etkili KPI’lar seçin.

Hedeflerinizin işletmenizin sağlığını yansıtan temel performans göstergeleri (KPI’lar) ile ölçebildiğinden emin olun. Bu ölçümlerin sonucu, iş geliştirme çabalarınızın ne kadar etkili olduğuna dair size rehber olmalıdır.

8. Uzun vadeli müşteri ilişkileri geliştirin.

Bir şirketin işinin büyük çoğunluğu tekrar eden müşterilerden gelir. Müşterilerinizle uzun vadeli ilişkiler kurmak işletmenize değerli iç görüler ve geribildirimler sağlar. Elde ettiğiniz verileri daha sonra başarılı bir model geliştirmek için kullanabilirsiniz.

9. Müşteri geri bildirimlerini uygulayın.

Müşterilerinizi geri bildirim vermeleri için teşvik edin. Satış süreciniz hakkında geri bildirimde bulunan müşterilerinizi dikkatlice dinlediğinizden ve tavsiyelerini uyguladığınızdan emin olun. Müşterilerinizin bakış açısı işletmenize rekabet üstünlüğü kazandıracak bilgiler içerebilir. Müşterilerinizden aldığınız bilgileri sürecinize dâhil edebilirsiniz.

10. Web sitenizin içeriğini ve kullanıcı arayüzünü güncel tutun.

Müşterilerinizin daha kolay ve keyifli bir alışveriş süreci deneyimlemesi için web sitenizde bulunan tüm bağlantıların çalıştığından, sitenizde gezinmenin kolay olduğundan emin olun. İyi çalışmayan ve iyi tasarlanmamış bir web site müşterilerde güvensizlik duygusu oluşturabilir. Web sitenizi güncel tutarak potansiyel müşterilerin sizinle iletişime geçmesini veya ürününüzü satın almasını kolaylaştırın.

11. Yanıt sürenizi hızlandırın.

Satış ekibinizin müşteri adaylarına ne kadar hızlı yanıt verdiği işletmenin verimliliğini gösterir. Hızlı yanıt almak ayrıca müşteri memnuniyeti için de önemli bir kriterdir. Satış sürecinizde potansiyel müşterilere mümkün olan en kısa sürede yanıt vermenizi engelleyen bir problem varsa iş modeli geliştirmede buna öncelik vererek iş kalitenizi artırabilirsiniz.

Bir cevap yazın