Şirketlerde Dijital Dönüşüm Örnekleri

Şirketlerde Dijital Dönüşüm Örnekleri

Çoğu kişi uzun vadeli bir geleceğe sahip olmak amacıyla çalışmış oldukları şirketlerde yenilikler ile her daim ileriye gitmeleri gerektiğinin farkındadırlar. Müşterilere daha iyi bir deneyim sunmak, şirketinizi kültürel ve teknolojik alanlar gibi yerlerde temelden değiştirmek gerekmektedir. İçerisinde bulunduğumuz günümüz dünyasındaki süreklilik gösteren değişiklikler ile müşterilerin istek, ihtiyaç ve bizden beklentileri artışa geçmiştir. İstedikleri her şeyin doğru ve hızlı olarak yapılmasını beklemektedirler. Bu gibi olayları temelden halletmek için şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri hakkındaki bilgilendirmelerimize geçebiliriz. İşte birkaç örnek sizlerle!

LEGO

LEGO’ da yer alan şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri kapsamında birincisi, 1997 yılında video oyun pazarına giriş ile gerçekleşmiştir. O günden itibaren oyunlar, bloklarının satışını etkileyen marka tanıtımının önemli bir gerekçesi haline gelmiştir. Oyunların büyük ölçüde ücretsiz olması özelliği bireyler üzerinde ürünlerin özendirme etkisini daha da artırmaktadır.  Ayrıca 3D baskı seçeneklerini de sunan LEGO, pek çok şirketin bu teknolojiden çekinmesine neden oluyor. Çünkü müşterilerin ürünleri kendilerinin oluşturmasına olanak tanınıyor. Müşterilerin yenilikçi çözümler kullanmasını sağlamak için LEGO bu tür baskılar için patent başvurusu yapmıştır. Tüm bunların yanında müşteri fikirlerini bir araya toplayan bir web sitesi de oluşturmuştur. Bu sayede güven artacak ve müşteri memnuniyeti sağlanarak müşteri artışı olacaktır.

IKEA

İsveçli bir mobilya şirketi olan IKEA, geleneksel bir organizasyonun ne şekilde ve nasıl değiştirilebileceğini gösteren örneklerinden biri olarak yer almaktadır. IKEA, yeni teknolojiler kullanarak müşterilerinin alışverişlerdeki kullanıcı deneyimini en iyiye doğru götürmekte ve bu süreç içerisindeki maliyetlerini optimize etmektedir. Şirket, 2017 yılında ise TaskRabbit’i satın almıştır. TaskRabbit, IKEA’dan satın aldığınız mobilyaların montajı için ya da evinize teslim edilmesine yardımcı olacak kişileri aramanızı sağlayan bir web sitesidir. Bu sayede, kendi başınıza yapamadığınız montaj ve taşıma işlemlerini şirketin sunmuş olduğu hizmetlerden yararlanarak halledebilirsiniz. IKEA, mutfak ekipmanları ve aydınlatmaların da dâhil olduğu mobilya sektörü alanında bir akıllı ev projesi uygulama kararını da almıştır. Ayrıca müşterilerin almış oldukları ürünler hakkında detaylı bir fikir sahibi olmaları açısından IKEA place uygulamasında da artırılmış gerçekliği kullanarak müşteriler ile buluşturuyor. Şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri kapsamında müşteri memnuniyeti her daim sağlanmış ve güven elde edilmiş oluyor.

Microsoft

Microsoft yazılımı, bugüne kadar gücünü BOX ve OEM sürümlerinde satılan Windows işletim sisteminin yanı sıra geleneksel olarak yüklenen Microsoft Office’ten almaktadır. Fakat şirket sadece Microsoft odaklı değil, şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri kapsamında da müşteri odaklı da olmak için çeşitli çalışmalar yaparak kendisini geliştirme yoluna gitti. Öncelikle iPad için Office sistemi sağlama işlemini gerçekleştirerek mobil cihazlara geçiş yaptı. OneDrive gibi çeşitli özellikleri bulunan hizmetler geliştirerek müşterilere sundu. Bunların yanında Amazon ve Red Hat ile de ortaklıklar geliştirdi. Ayrıca şirket, LinkedIn ve GitHub gibi ürünleri de satın alarak kendisine sürekli yenilikler katmaya devam etti.

NIKE

Spor ayakkabı sektöründe dev bir marka olan NIKE, mobil cihazlara odaklanarak çeşitli çalışmalar yürütmeye başlamıştır. Şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri, öneri algoritmaları gibi fayda sağlayacak yazılımlar ile oluşturularak şirket tarafından gün geçtikçe daha da artarak kullanılmaya devam ediyor. NIKE geliştirmiş olduğu uygulama ile ayakları tarayarak 13 veri noktasını sağlayan bir harita oluşturuyor ve bu haritaya göre sizin için en uygun ayakkabı seçimleri karşınıza çıkıyor. Şirketin en önemli projelerinden birisi olan NIKE+ programı ödüllendirilmiştir. NIKE SNKRS uygulaması ile de ayakkabı satışlarında ciddi artışlar meydana gelmiştir. Yapmış olduğu bu gibi çalışmalar ile ayakkabıları dijital ortama taşıyarak çalışanların da daha hızlı ve verimli olmasını sağlamaktadır.

Adobe Creative Cloud

Adobe, kazandığı gelirin büyük bir kısmını Adobe Photoshop gibi lisanslı ürünlerinden elde etmiştir. 2008 yılında durgunluk dönemi yaşayan Adobe için şirketler yatırım yapma konusunda çekiniyorlardı ya da o kadar sermayeleri bulunmuyordu. Bu durgunluğa son vermek için aylık ve yıllık aboneliğe dayalı bir modele geçiş yaptı. Pazarda zirvede kalmak için de hizmet kalitesini katladı. Ve bütün çabalar ile en sonunda Adobe Creative Cloud ortaya çıkmış oldu. Ürün hem masaüstü hem de mobilde sorunsuz olarak çalışabilmektedir. İçerikler bulut sistemine kaydedilerek her yerden erişilebilir bir yapıdadır. Dijitalleşme yolundaki sabrı ile Adobe, her daim daha da ileriye gitmeye devam etti. Her şey bitti dendiği zaman ortaya çıkan cesareti ile tekrardan pazarda yerini alarak zirveye geri dönüş yapmıştır.

Caterpillar

Caterpillar, dünyanın lider inşaat ve madencilik ekipmanı, dizel ve doğal gazlı motor, dizel-elektrikli lokomotif ve endüstriyel türbin üreticisi olarak zirvede yer almaktadır. Şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri ve sunmuş olduğu Caterpillar Financial Sevicec ile birlikte de finansman hizmetlerini tedarik etmektedir. Dünyanın dört bir yanında bulunan müşterilerinin başarılarına katkı sağlayarak her daim kararlılıkla çalışmaya devam edecektir. Çevre sürdürülebilirliği, eğitime erişim gibi insan temelini baz alan ihtiyaçların karşılanması için sürdürülebilir kalkınma faaliyetini hayata geçirmektedir.

Dominos

Şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri ve yenilikçi teknoloji kullanımları ile Dominos, doğru bir örnek olmaktadır. 2000 yılının ortalarından itibaren müşteriler tarafından art arda şikayetler yağmaya başladı. Sadece bununla da kalmayarak hisse senedi fiyatlarında da ciddi düşüşler yaşandı. Müşterilerin şikayetlerinde belirttikleri her şeyi kabul ederek düzeltmek için adım atıp yapılması gereken her şeyi tek tek belirlediler. Pizza takipçisi teknolojisini piyasaya çıkardı. Daha sonra müşterilerin sipariş verebilmeleri için mobil bir uygulama geliştirildi. 2015 yılında Anyware ile bir adım daha attılar.

Netflix

Müşterilerinizin deneyimlerini iyileştirdikçe hizmet verdiğiniz alanın da gelişmesini sağlamalısınız. Netflix, daima müşterilerine sunduğu değeri göz önünden çıkarmayarak ilerlemeye devam etmiştir. Müşterilerin ihtiyaçları olan herhangi bir konuyu tespit ederek bu konular hakkında dijital araç yöntemini kullanıp eksileri artıya çevirdiler.

Spotify

Spotify, ilk giriş yaptığınız anda müzik hizmeti veren basit bir uygulama yapısı olarak görülebilmektedir. Sevdiğiniz şarkıyı çalarak dinler ve eğlenirsiniz. Tüm idare etme ve uygulamayı yürütme seçeneklerinin bir de arka kısmı vardır. Şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri sayesinde tahmin algoritmaları, bağlantılar arasında doğru etkileşim kurma gibi karmaşık durumların hepsi aynı anda idare edilmektedir. Spotify, bunların hepsini sorunsuz bir şekilde halleden bir platform olarak adını yazdırmıştır.

Şirketler Neden Dijital Dönüşüme Ayak Uyduruyor?

Şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri içerisinden bazıları hakkında kapsamlı bir şekilde bahsetmiş olduk. Dijital dönüşüm ofisi, şirketlerin dijital dönüşüm sayesinde maliyetlerinin optimizesini, verimliliği artırma gibi fırsatları yakalamayı sağlıyor. Şirket maliyetleri düşerek bütçeden tasarruf ediliyor ve daha iyi müşteri hizmetleri sunularak beğeniler toplanıyor. Aynı zamanda tedarik zinciri yönetimi de sorunsuz bir şekilde işliyor. Artık bir şirketin rekabet ortamında kalabilmesi için dijital dönüşüm süreçlerinden geçmesi gerekiyor. Bu süreçlerden geçemeyen şirket maalesef ki diğerlerinin gelişimine ayak uyduramayarak gerilerine düşmektedir. Bilginin dijital ortamda geliştirilmesi oldukça önemli bir durumdur ve şirketler de bu durumu kendilerinin yararına kullanmalıdırlar.

Bu yazımızın konusu olan şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri konumuzu açıkladık. Bu açıklamalar sayesinde bir kez daha dijitalleşmenin şirketler için ne kadar önemli bir etken olduğunu görmüş olduk. Bu bilgiler doğrultusunda şirketinizde dijital dönüşümler uygulayarak her daim ileriye adım atmalı ve kendinizi daima geliştirmelisiniz.

Bir cevap yazın