Penetrasyon Testi Nedir, Faydaları Nelerdir?

penetrasyon testi

Penetrasyon testi  güvenliğini değerlendirmek için bir bilgisayar sisteminde gerçekleştirilen yetkili bir simüle saldırıdır. Penetrasyon testi uzmanları, bir sistemdeki zayıflıkların ticari etkilerini bulmak ve göstermek için saldırganlarla aynı araçları, teknikleri ve süreçleri kullanır. Test sonucunda sistem güvenliği, kablosuz ağ güvenliği, uygulama ve yazılım güvenlikleri değerlendirilir ve gerekli önlemler için girişimlerde bulunulur.

Penetrasyon Testi Nedir?

Pentest olarak da bilinen penetrasyon testi, istismar edilebilir güvenlik açıklarını kontrol etmek için bilgisayar sisteminize yönelik simüle edilmiş bir siber saldırıdır. Web uygulaması güvenliği bağlamında, penetrasyon testi genellikle bir web uygulaması güvenlik duvarını (WAF) artırmak için kullanılır.

Penetrasyon (bir diğer adıysa sızıntı) testi, kod enjeksiyonu saldırılarına açık olan güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak için herhangi bir sayıda uygulama sisteminin ihlal edilmeye çalışılmasını içerebilir.

Test tarafından sağlanan bilgiler, WAF güvenlik ilkelerinizde ince ayar yapmak ve tespit edilen güvenlik açıklarını düzeltmek için kullanılabilir.

Türleri

Optimal risk yönetimi için penetrasyon testine kapsamlı bir yaklaşım esastır. Bu, çevrenizdeki tüm alanları test etmeyi gerektirir.

1. Web Uygulamaları

Test uzmanları, güvenlik kontrollerinin etkinliğini inceler ve gizli güvenlik açıklarını, saldırı modellerini ve bir web uygulamasının ele geçirilmesine yol açabilecek diğer potansiyel güvenlik açıklarını arar.

2. Mobil Uygulamalar

Mobil cihazda çalışan uygulama ilgili sunucu işlevlerinde güvenlik açıkları arar. Sunucu tarafı güvenlik açıkları oturum yönetimi problemleri, şifreleme sorunları, kimlik doğrulama ve yetkilendirme sorunları ve diğer yaygın web hizmeti güvenlik açıklarını içerir.

3. Ağlar

Harici bir ağ ve sistemlerdeki yaygın ve kritik güvenlik açıklarını tanımlar. Uzmanlar, şifrelenmiş aktarım protokolleri, SSL sertifikası kapsamı sorunları, yönetim hizmetlerinin kullanımı ve daha fazlası için test senaryolarını içeren bir kontrol listesi kullanır.

4. Bulutlar

Güvenlik sorumlulukları genellikle yazılımı kullanan kuruluş ile bulut hizmetleri sağlayıcısı arasında paylaşılır. Bu nedenle bulut sistemleri için yapılan testler, yapılandırmalar, API’ler, çeşitli veri tabanları, şifreleme, depolama ve güvenlik kontrolleri gibi bulutun çeşitli yönlerini incelemek için bir dizi özel beceri ve deneyim gerektirir.

5. Konteyner

Docker’dan elde edilen konteyner genellikle büyük ölçekte istismar edilebilecek güvenlik açıklarına sahiptir. Yanlış yapılandırma da konteyner ve ortamlarıyla ilişkili yaygın bir risktir. Bu risklerin her ikisi de uzman penetrasyon testi ile ortaya çıkarılabilir.

6. Nesnelerin İnterneti Cihazları (IoT)

Tıbbi cihazlar, otomobiller, ev aletleri, saatler gibi cihazlar, daha uzun ömürleri, uzak konumları, güç kısıtlamaları, yasal gereklilikleri ve daha fazlası nedeniyle benzersiz yazılım test gereksinimlerine sahiptir. Uzmanlar, ilgili kullanım durumu için en önemli kusurları belirlemek için bir sunucu analizi ile kapsamlı bir iletişim analizi gerçekleştirir.

7. Mobil Cihazlar

Mobil cihazlarda çalışan uygulamalar için güvenlik açıklarını ve ilgili sunucu tarafı işlevselliklerini bulmak için hem otomatik hem de manuel analiz kullanılmalıdır. Bu uygulama ikili dosyalardaki güvenlik açıklarını, kimlik doğrulama ve yetkilendirme sorunlarını, istemci tarafı güven sorunlarını, yanlış yapılandırılmış güvenlik denetimlerini ve platformlar arası geliştirme çerçevesi sorunlarını içerir. Sunucu tarafı güvenlik açıkları, oturum yönetimi, şifreleme sorunları, kimlik doğrulama ve yetkilendirme sorunları ve diğer yaygın web hizmeti güvenlik açıklarını içerir.

8. APIs

APIs için hem otomatik hem de manuel test teknikleri kullanılır. İlgili test teknikleri bozuk nesne düzeyinde yetkilendirme, kullanıcı kimlik doğrulaması, aşırı veri maruziyeti, kaynak eksikliği, hız sınırlaması ve daha fazlasını içerir.

9. CI/CD

Modern DevSecOps uygulamaları, otomatik ve akıllı kod tarama araçlarını CI/CD işlem hattına entegre eder. Bilinen güvenlik açıklarını bulan statik araçlara ek olarak, bir bilgisayar korsanının bir uygulamanın güvenliğini tehlikeye atmak için neler yapabileceğini taklit etmek için otomatik kalem testi araçları CI/CD işlem hattına entegre edilebilir. Otomatik CI/CD penetrasyon testleri, statik kod taramasıyla tespit edilemeyen gizli güvenlik açıklarını ve saldırı modellerini keşfedebilir.

Neden Önemlidir?

Penetrasyon testi, bir kuruluşun ağlarını, uygulamalarını, uç noktalarını ve kullanıcılarını, güvenlik kontrollerini atlatmaya ve korunan varlıklara yetkisiz veya ayrıcalıklı erişim elde etmeye yönelik harici veya dâhili girişimlerden koruma becerisini değerlendirir.

Penetrasyon testi, kuruluşların ve sektördeki en iyi uygulamaların genel denetim ve uyumluluk yönlerini ele almasına yardımcı olur. Bir kuruluşun altyapısından yararlanarak bir saldırganın hassas verilere nasıl erişebileceğini tam olarak gösterir. Saldırı stratejileri büyüyüp geliştikçe, periyodik zorunlu testler, kuruluşların güvenlik zayıflıklarını istismar edilmeden önce ortaya çıkarır ve sorunları düzelterek kuruluşların bir adım önde olmalarını sağlar. Testin oluşturduğu ayrıntılı raporlar, kuruluşların gerekli güvenlik kontrollerini sürdürmek için süregelen durum tespitini göstermesine yardımcı olur.

Penetrasyon Testinin Faydaları

İdeal olarak, yazılım ve sistemler, tehlikeli güvenlik açıklarını ortadan kaldırmak amacıyla tasarlanmıştır. Penetrasyon testleri, bu amaca ne kadar iyi ulaşıldığına dair iç görü sağlar ve kuruluşlara yardımcı olur. Testin başlıca faydaları şunlardır:

  • Sistemlerdeki zayıflıkları bulmanızı sağlar.
  • Kontrollerin sağlamlığını belirlemenize yardımcı olur.
  • Veri gizliliği ve güvenlik düzenlemelerine uyumu destekler. (ör. PCI DSS, HIPAA, GDPR)
  • Yönetim için mevcut güvenlik duruşunun ve bütçe önceliklerinin niteliksel ve niceliksel örneklerini sağlar.

Uygulama Süreci

Penetrasyon testi uygulaması dört aşamada gerçekleşir:

1. Keşif Süreci

Saldırı stratejisini bilgilendirmek için hedef hakkında kamusal ve özel kaynaklardan mümkün olduğunca çok bilgi toplayın. Kaynaklar arasında internet aramaları, alan adı kayıt bilgilerinin alınması, sosyal mühendislik, müdahaleci olmayan ağ taraması ve hatta bazen çöp dalışı yer alır. Bu bilgiler, kalem test uzmanlarının hedefin saldırı yüzeyini ve olası güvenlik açıklarını haritalandırmasına yardımcı olur. Keşif, testin kapsamına ve hedeflerine göre değişebilir; bir sistemin işlevselliğini gözden geçirmek için bir telefon görüşmesi yapmak kadar basit olabilir.

2. Tarama

Hedef web sitesi veya sistemindeki açık hizmetler, uygulama güvenliği sorunları ve açık kaynak güvenlik açıkları dâhil olmak üzere zayıflıklar açısından incelenir. Penetrasyon testi cihazları keşif sırasında ve test sırasında bulduklarına göre çeşitli farklı araçlar kullanır.

3. Erişim Kazanmak

Saldırganların amaçları arasında verileri çalmak, değiştirmek veya silmek; fonları taşımak veya sadece bir şirketin itibarına zarar vermek yer alabilir. Her bir test vakasını gerçekleştirmek için penetrasyon testi uzmanları SQL enjeksiyonu gibi zararlı yazılımları kullanarak sisteme erişim elde etmeye çalışırlar.

4. Erişimin Sürdürülmesi

Penetrasyon testi uzmanları hedefe erişim sağladıktan sonra, simüle ettikleri saldırı, veri sızdırma, değiştirme veya işlevselliği kötüye kullanma hedeflerine ulaşmak için yeterince uzun süre bağlı kalmalıdır. Bu, potansiyel etkiyi göstermekle ilgilidir.

Penetrasyon Testi Yöntemleri

Harici test

Harici testler, bir şirketin internette görünen varlıklarını, örneğin web uygulamasının kendisini, şirket web sitesini ve e-posta ve alan adı sunucularını (DNS) hedefler. Amaç, değerli verilere erişmek ve bunları elde etmektir.

Dâhili test

Dâhili bir testte, güvenlik duvarının arkasındaki bir uygulamaya erişimi olan bir test cihazı, kötü niyetli bir içeriden birinin saldırısını simüle eder. Bu mutlaka kötü niyetli bir çalışanı simüle etmek değildir. Yaygın bir başlangıç senaryosu, kimlik avı saldırısı nedeniyle kimlik bilgileri çalınan bir çalışan olabilir.

Kör test

Kör testte, bir test cihazına yalnızca hedeflenmekte olan işletmenin adı verilir. Bu, güvenlik personeline gerçek bir uygulama saldırısının nasıl gerçekleşeceğine gerçek zamanlı bir bakış sağlar.

Çift kör testi

Çift kör testte, güvenlik personelinin simüle edilen saldırı hakkında herhangi bir önceden bilgisi olmamaktadır.

Hedeflenen test

Hedeflenen test uygulamasında testi gerçekleştirenler ve güvenlik personelleri birlikte çalışarak iş birliği yaparlar. Hedeflenen test birbirlerinin hareketlerini değerlendirmelerini sağlar.

Testler Ne Sıklıkla Yapılmalı?

BT ve ağ güvenliği yönetiminin daha tutarlı olmasını sağlamak için testler düzenli olarak yapılmalıdır. Düzenli testler yeni keşfedilen tehditlerin ya da ortaya çıkan güvenlik açıklarının saldırganlar tarafından potansiyel olarak nasıl saldırıya uğrayabileceğini ortaya çıkarır. Düzenleyici zorunlulukların gerektirdiği düzenli olarak planlanan analiz ve değerlendirmelere ek olarak, testler her zaman yapılmalıdır.

Bir cevap yazın