İşletmeler için Etkili Para Yönetimi

İşletmeler İçin Etkili Para Yönetimi

Küçük işletme sahibi olmak, hayallerinizi takip etmek ve kendi şansınızı aramak için atılmış büyük bir adımdır. Başarılı bir işletme sahibi olmak ve hayallerinize kavuşmak için öğrenmeniz gereken en önemli şey ise etkili para yönetimidir. Mevcut işletmenizin mali durumunu takip etmek ve yönetmek büyük işletmelerinki kadar karmaşık değildir ancak bu durum küçük işletmelerin para yönetimi önemsiz ya da göz ardı edilebilir gibi bir anlam taşımaz. Paranızı sıkı bir şekilde kontrol etmek iş hayatınızda sizi başarıya götürecek ayırt edici unsurlardan biridir.

Etkili Para Yönetimi Teknikleri

Küçük ya da büyük bir işletme olmanız fark etmeksizin, harcamalarınızın takibini tutmak, finansal bir planlamayla etkili para yönetimi konusunda uzmanlaşmak hedeflerine ulaşmak isteyen yöneticiler için çok önemlidir. Peki, iyi bir kişisel finans yönetiminde neler gereklidir? İşletme sahiplerinin etkili para yönetimi için uygulayabileceği tavsiyeler şunlardır:

1. Finansal Hedeflerinizi Belirleyin

Finansal hedeflerinizin belli olması attığınız adımların amacını daha iyi anlamanızı sağlar ve yön gösterir. Hedeflerinizi kısa, orta ve uzun vadeli olarak sınıflandırın ve her kategoriden bir hedef belirleyin. Eğer uzun vadeli ya da büyük miktarlı maddi hedefler gözünüzü korkutuyorsa büyük hedefleri daha küçük parçalara bölerek hedeflerinizi daha ulaşılabilir hale getirin. Finansal hedeflerinizi belirleyerek bütçeleme, borçtan uzak durma ve tasarruf gibi maddi konularda daha motive bir şekilde girişimlerde bulunacaksınız.

2. Hedeflerinizin S.M.A.R.T olduğundan emin olun

Akıllıca hedefler koymak için İngilizce dilinde oluşturulmuş S.M.A.R.T. metodunun hedeflerinizle uyumlu olup olmadığına bakın. S.M.A.R.T metoduna göre hedefleriniz belirgin (specific), ölçülebilir (measurable), ulaşılabilir (attainable), gerçekçi (realistic), zamanlı (timely) olduğu takdirde hedeftir. Eğer hedefleriniz bu metoda göre geçerli değilse harcama yapmaktan kaçının.

3. Bütçeleme Alışkanlığını Yapın

Bütçeleme alışkanlığı etkili para yönetimini önemseyen şirketlerin finansal durumlarını kontrol etmek için sık sık başvurduğu yöntemlerden biridir. İşletme sahiplerinin işletmelerine özel olarak tasarladığı bütçeleme gelire bağlı olarak aylık ne kadar harcayabileceğinizi net bir şekilde gözler önüne serer. Bütçeleme alışkanlığı edinmek için bir tarafında elde ettiğiniz gelir ve diğer tarafında aylık giderlerinizin olduğu bir denklem oluşturun. Eğer borcunuz varsa gider kısmına borcunuzu da dâhil etmeyi unutmayın. Eğer hazırladığınız bütçeleme planına bağlı kalırsanız kendi koyduğunuz sınırları aşmayacak ve kredi kullanmak zorunda kalmayacaksınız.

4. Harcamalarınızı Takip Edin

Bütçelemeyi yaptıktan sonra harcamalarınızı takip ediyor olmak bütçelemenin işe yarayıp yaramadığını görmenizi sağlar. Aksi takdirde harcamalarınızı takip etmezseniz bütçenize bağlı kalıp kalmadığınızı anlamanız ya da ay sonunda paranızı ne için harcadığınızı tespit etmek imkânsızlaşacaktır. Çoğu işletme sahibi gün içinde yapılmış küçük harcamaların ya da minik ofis ve mutfak alışverişlerinin hesabını tutmaz. Ancak ay içinde sürekli olarak yapılmış künk harcamalar kişi fark etmeden çığ gibi büyüyebilir. Harcamalarınızı düzenli olarak takip etmek, paranızı bilinçli kullanmanıza yardımcı olur.

5. Borçtan Uzak Durun

Finans alışkanlıkları edinmek ve etkili para yönetimi yapabilmek için tamamen borçsuz olmanız gerekmez. Etkili para yönetimiyle ya da finansla uğraşan kişilere baktığınızda büyük borçlardan kurtulmuş ya da güncelde borçtan kurtulmaya çalışan kişiler görürsünüz. Burada odaklanılacak nokta mevcut durumunuzda borçlu olup olmadığınız değildir. Bunun yerine yeni borçlardan kaçınmayı kendinize hedefleyebilirsiniz. Bu hedefi gerçekleştirirken aynı zamanda var olan borcunuzu ödeyeceğiniz için etkili para yönetimine olan katkınız çok büyük olacaktır.

6. Ödemelerinizi Otomatikleştirin

Finansal bir plana sahip olan çoğu kişinin eline geçen parayla yaptığı ilk iş birikim için bir miktar para ayırmak ve sonrasında gerekli ödemeleri gerçekleştirmektir. Finansal planlarınızı mümkün olduğunca fatura ödemelerinizi, en azından hesaplarınızın asgari ödemesini yapacak şekilde planlayın. Bu, ayrıca kredi puanınızı korumanıza da yardımcı olacaktır. Her ay birikim hesabınıza bir miktar para aktararak kendinize ödeme yapın. Bu adımı her ay tekrarlarsanız bir süre sonra paranın eksildiğini bile fark etmeyeceksiniz.

7. Nakit Akışınızı Organize Edin

Nakit harcamalarınızı çok küçük meblağlar bile olsa takip ediyor olun. Nakit akışınıza hâkim olmanız paranızın sizi yönetmesi yerine sizin paranızı yönetmenizi sağlar. Nakit akışınız için büyük yazılımlar kullanmanız gerekmez. Bunun yerine basit bir elektronik tablo üzerinde finansal durumunuzu kapsamlı bir şekilde takip edebilir ve etkili para yönetimi konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

8. Mümkün Olduğunca Maliyetleri Azaltın

Harcamalar günümüz dünyasının kaçınılmaz bir parçasıdır. Ancak finansal durumunuzu sabit hale getirmek ve etkili para yönetimine uymak istiyorsanız maliyetleri olabildiği kadar düşük tutmanız gerekmektedir. Bunun için yaptığınız tüm harcamaları düzenli olarak değerlendirin ve daha sonra bu harcamaların gerekli olup olmadığı konusunda kendinizi sorgulayarak karar vermeye çalışın. Fazla ödeme yaptığınızı düşündüğünüz harcamalarınız için alternatif alışveriş kaynaklarına yönelin ya da satıcılarla pazarlık yapın. Harcamalarınızı takip etmek için harcamalarınızın faturalandırın. Fatura biriktirmekle uğraşmak istemezseniz veya kâğıt tasarrufuna destek olmak isterseniz harcamalarınızı dijital platformlar üzerinden takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın