Ofisinizde Uygulayabileceğiniz En İyi Geri Dönüşüm Fikirleri

Ofisinizde Uygulayabileceğiniz En İyi Geri Dönüşüm Fikirleri

Gündelik yaşantınızda yapacağınız küçük detay değişiklikleri ile sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm kavramlarına yeni bir anlayış getiren adımlar atmanızın mümkünatı bulunmaktadır. En iyi geri dönüşüm fikirleri ile atacağınız bu adım düşünüldüğü kadar zor ya da rahatsızlık verecek derecede değildir. İçerisinde yaşamış olduğumuz dünyamıza geçmişten günümüze dek vermiş olduğumuz zararların etkisini giderek daha da artarak kendisini hissettirdiği bu zamanlarda, yapmış olduğumuz tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirerek geç olmadan bir yerlerden başlamamız gerekmektedir. Gereken başlangıcı da günümüzün büyük bir zamanını geçiriyor olduğumuz iş yerlerimiz olan ofislerimizde yapabiliriz. Ofis atıkları, genel anlamda her gün kullanılan bir sürü kâğıt destesini yanı sıra aletler ve paketleme için kullanılan diğer ambalaj gibi atık malzemelerden oluşmaktadır. Ofislerdeki yaşanan yoğun program nedeni ile bu atıkların ortadan kaldırılması çoğu zaman hızlı bir şekilde yapılarak ve bu hızlılık dolayısıyla doğru şekilde ayrıştırılmamış olabilmektedir. Bu nedenle, ofis ortamında herkesin çalışmış olduğu bu yerde etkili bir geri dönüşüm programına sahip olmak çok büyük önem taşımaktadır. En iyi geri dönüşüm fikirleri elde ederek en doğru şekilde yapılan yönlendirmeler ile kapsamlı bir şekilde geri dönüşüm girişimlerinde bulunarak sıfır atık anlayışını kazandırabiliriz. Bu yazımızda ise ofislerinizde uygulayabileceğiniz geri dönüşüm fikirlerine yer vereceğiz.

Geri Dönüştürülebilen Çöp Kutularına Geçiş Yapın

Ofis ortamlarında her çalışanın kendine ait bir çöp kutusu bulunmaktadır fakat bu çöp kutularında geri dönüştürülebilir özellik gösteren çeşitli materyaller karışabilmektedir ve bu sebeple geri dönüştürülebilme ihtimalleri de ortadan kalkmış olmaktadır. Ofislerde uygulanabilecek en iyi geri dönüşüm fikirleri içerisinden bir tanesi de ortak kullanım alanlarına geri dönüşüm kutuları koymak olmaktadır. Geri dönüştürülebilen malzemelerin kategorilerine göre artırılabilecek olan bu kutular her zaman ofis çalışanlarının kullandıkları geri dönüştürülebilen materyallerin yeniden kullanıma sunulması için büyük bir fayda sağlayacaktır.

Çöp kutuları genellikle her gün birden çok kişinin kullandığı ofisler gibi yerlerde taşmaktadır. Yoğun bir iş temposu halindeyken ve bu sorunla karşılaştığınızda, başka bir çöp kutusuna geçmek kolay olabilir. Ancak bu geri dönüştürülebilecekleri durumlarda, materyallerin sıklıkla yanlış şekilde atılacağı anlamına gelmektedir. Daha fazla atık geri dönüşüm kutusu sağlamak demek, bireylerin alternatif bulma stresi olmadan çöpleri güvenli bir şekilde ayrıştırarak atabilecekleri anlamına gelmektedir.

Kişisel Kutuları Kaldırın

Güçlü bir geri dönüşüm altyapısına sahip olduğunuzda, bulunan genel atık kutularını, özellikle de her bir çalışana ait olan kişisel çöp kutularını kaldırmanız zorunlu bir hale gelmektedir. Buradaki dikkate alınması gereken en önemli nokta, az sayıda genel çöp kutusuna ve ofis kapsamında çok daha yüksek sayıda geri dönüşüm kutusuna sahip olmaktır. Bu işlem en başta çalışanların tepkisine neden olabilmekle beraber, en iyi geri dönüşüm fikirleri sisteminin faydaları tam anlamı ile anlaşıldığında bu tepkiler azalacak ve en sonunda sona erecektir.

Geri Dönüşüm Farkındalık Günü Düzenleyin

Geri dönüşümün kavranmasını sağlayan ekip oluşturma etkinlikleri planlayarak, çalışanlarınızı en iyi geri dönüşüm fikirleri için teşvik etmek daha kolay ve eğlenceli bir hal alabilir. Örneğin ayın herhangi bir günü belirleyerek ‘en iyi geri dönüşümcü’ gibi ödüllendirmeler ile çalışanlarınızın motivesini de artırarak daha yeşil bir iş yeri yaratmak ve geri dönüşüm fikirleri oluşturmak için yeni planların ortaya çıkması sağlanabilir. Çalışanlarınızın erken katılımları ile onların dikkatini toplayacak, inandıkları şeylere hitap edecek öze günler oluşturmanız büyük önem taşımaktadır. Herkesin bir arada bulunarak yapacağı geri dönüşümler ile nelerin iyileşebileceğini çalışanlarınıza anlatabilirsiniz.

Geri Dönüştürülebilir Ürünler Kullanın

Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen ürünlerin geri dönüşüm işlemleri daha kolay gerçekleştiği için her daim tercih sıralamasında ilk yerde kendisini göstermelidir. Ofis yöneticileri ile görüşmeler sağlayıp sadece geri dönüştürülebilir malzemeleri satın almalarını sağlayarak, atık kapsamına girerek geri dönüştürülmesi mümkün olmayan sürdürülebilir özelliği bulunmayan tüm bu unsurları ortadan kaldırabilirsiniz.

Ofiste atıklardan elde ederek oluşturulmuş normal amacından başka bir amaca hizmet etmek için tasarlanmış malzemeleri farkındalık oluşturmak için kullanmak, çalışanlarınız için verecekleri çabalardan nasıl sonuçlar elde edebileceklerini göstererek ilham oluşturmak onlar için en iyi yol haline gelecektir. Böylelikle, sürekli olarak hammaddeden yapılmış ürünleri kullanmayı bırakıp, onun yerine ürünleri yeniden kullanarak en iyi dönüşüm fikirleri ile enerji anlamında da tasarruf etmeniz gerçekleşecektir.

Tek Kullanımlık Bardak Kullanmaktan Kaçının

Çalışanlarınızın tek kullanımlık olan çay, su ve kahve bardaklarına olan bağımlılıklarını ortadan kaldırmak sizi biraz zorlayacak olsa da asla imkânsız değildir. Çalışanlarınıza gerekli geri dönüşüm fikirleri hakkında bilgiler vererek onları bilinçlendirme yolunda adım adım ilerleyebilirsiniz. Her bir çalışanınızın bardak kullanmasını en aza indirgediğiniz takdirde hem doğaya yardımda bulunacak hem de tasarruf sağlamış olacaksınız. Ofisinize çeşitli posterler asarak, konuşmalar düzenleyerek, broşürler hazırlayarak çalışanlarınızı bilinçlendirebilirsiniz. Ofis ortamında çay, kahve su tüketimi gerçekleştirilirken cam bardak gibi daha sürdürülebilir seçeneklere yönelmek en iyi geri dönüşüm fikirleri arasında yerini almaktadır.  Böylelikle kâğıt ve plastik açısından yapılan israfı da otomatik olarak engellemiş olursunuz. Sürdürülebilirliği hedef alarak hedefinize emin adımlarla ilerlemelisiniz.

Atık Denetimi Yapın

Atık denetimi yaptığınızda ofisinizde en çok kullanmış olduğunuz atık türlerini belirleyerek farkındalık kapsamında odak alanınızın oluşması. Bir atık denetimi, atıklarla ilgili olan yöntemleri gözden geçirerek sizleri ve çalışanlarınızı sürdürülebilir en iyi geri dönüşüm fikirleri tarafına iterek iyileşmeler sağlayacaktır. Örneğin, kâğıt atıklarınız fazla durumda ise kâğıt atık alanına odak vererek bu konu ile ilgili neler yapılabileceğine kafa yorulabilir. Çalışanların da yaşamış olduğu farkındalıklar ile daha kapsamlı denetimler yapılarak daha kapsamlı geri dönüşüm fikirleri ortaya çıkar.

Kâğıt Kullanımını Azaltın

Ofis atıklarının pek çoğu haliyle kâğıt atıklardan oluşmaktadır. Kâğıt tüketimini azaltarak, geri dönüşüm etkisini en üst düzeyde tutabilirsiniz. Kâğıtsız ofis düzeni anlayışını benimseyerek kâğıt tüketimini en aza düşürmeyi hedefleyebilirsiniz. Kullanılan yazıcıları tek taraflı yazdırma sistemi ile değil de çift taraflı yazdırma ile kullanarak tüketimi yarı yarıya düşürebilirsiniz.

Yeniden kâğıt kullanımını sağlayarak da bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu gibi geri dönüşüm fikirleri ofisiniz genelinde uygulanarak farkındalık yaratılabilir. E-posta gibi araçları kullanarak online ortamdan işleri hallederek ofis içerisinde olabilecek önemli bilgilendirmeleri kağıtlar aracılığı ile değil, israfı engellemek amacı ile çevrimiçi araçlardan yararlanarak sağlarsınız.

Çalışanlarınız ile birlikte en iyi geri dönüşüm fikirleri ve sürdürülebilirlik algısını yaratarak kâğıt tüketiminde azalmaya gitmek oldukça etkili sonuçları da getirmektedir. Sadece ofis içerisinde işlemler için kullanılan kâğıt değil, kâğıt havlu kullanımı konusunda da farkındalıklar yaratılmalıdır. Çünkü kâğıt havluların büyük bir çoğunluğu hiçbir şekilde atık kutularına gitmemektedir.

En iyi geri dönüşüm fikirleri oluşturarak örnekleri daha da çoğaltma yoluna gidebileceğimiz belli bir konudur. Bu uyarıları dikkate alarak sürdürülebilir yaşama katkıda bulunup dünyamız ve çevremize vermiş olduğumuz zararları en alt seviyeye entegre ederek güzel bir geleceğin kapısını açarak adım adım ilerleyebiliriz. Şimdiye kadar yapmış olduğumuz her şeyi düzeltmenin imkânı olmasa da bir kısmı için elimizden geleni yapabiliriz. Bu yazımızda sizlere ofisinizde kullanabileceğiniz en iyi geri dönüşüm fikirlerinden bahsetmiş olduk. Umarız sizler ve dünya için iyi bir kaynak niteliğinde olur.

Bir cevap yazın