Kablosuz Ağ Güvenliği Sağlamanın 10 Yolu

Kablosuz Ağ Güvenliği

Kablosuz ağlar, dijital çağda hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Kablosuz ağlar, cihazların bir yönlendiriciye veya modeme fiziksel olarak bağlı olmadan internete bağlanmasına olanak tanır. Ağlar genellikle aile ve arkadaşlarla bağlantıda kalmak, iş yapmak ve internete erişmek için kullanılır. Bunun yanı sıra online ödemeler, dijital imza, online sözleşmeler gibi çok önemli hassas bilgiler içeren işlemler için de kablosuz ağlara ihtiyaç duyulur. Kablosuz ağ güvenliği sağlandığında bu işlemler fiziksel dünyadan çok daha avantajlı olabiliyorken, güvenlik önlemlerinin eksikliği tüm bu hassas bilgileri siber saldırılara karşı savunmasız bırakabilir.

Kablosuz Ağ Güvenliği Nedir?

Kablosuz ağ güvenliği, kablosuz ağları kullanan cihazlara olabilecek yetkisiz erişimi önler. Wi-Fi ağlarını korumak için birkaç farklı türde güvenlik önlemi kullanılabilir. Bunların en yaygın olanı Wi-Fi Korumalı Erişim’dir (WPA). WPA, kablosuz ağ güvenliği için üretilen ilk standart olan Wire Equivalent Privacy’nin (WEP) zayıflıklarına karşı üretilmiştir bir teknolojidir.

Ek olarak, WPA’nın en yeni sürümü WPA3’tür. Bu kategorinin en güvenli türü olarak kabul edilir. WPA3, kablosuz ağ üzerinden gönderilen verileri şifrelemek için Gelişmiş Şifreleme Standardı’nı (AES) kullanır.

Kablosuz Ağlardaki Güvenlik Sorunları

Piggybacking

Kablosuz ağ güvenliği sağlanmadığı takdirde, erişim noktasının kapsama alanındaki herkes bağlantıyı kullanabilir.  Kablosuz ağ güvenliğini sağlayamamak, internet bağlantısını birçok istenmeyen kullanıcıya açabilir. Bu kullanıcılar yasa dışı faaliyetler yürütebilir, web trafiğini izleyip yakalayabilir veya kişisel dosyaları çalabilir.

Wardriving

Wardiving bir kablosuz erişim noktasının yayın aralığını uzakta kullanılabilir hale getirebilecek şekilde genişletir.

Evil Twin Saldırısı

Bir saldırgan sahte bir Wi-Fi erişim noktası kurduğunda ve bir kullanıcı bu ağa bağlandığında gerçekleşir.  Kullanıcılar bu erişim noktasına bağlandıklarında ağ ile paylaştıkları tüm veriler, saldırgan tarafından kontrol edilen bir sunucudan geçer.

Sniffing

Birçok genel erişim noktası güvenli değildir ve taşıdıkları trafik şifrelenmemiştir. Bu, hassas işlemleri riske atabilir. Bağlantınız “açık” olarak aktarıldığından, kötü niyetli kişiler şifreler veya kredi kartı numaraları gibi hassas bilgileri elde etmek için dinleme araçlarını kullanabilir. Bağladığınız tüm erişim noktalarının en az WPA2 şifrelemesi kullandığından emin olun.

Yetkisiz Bilgisayar Erişimi

Güvenli olmayan bir kablosuz ağ, güvenli olmayan dosya paylaşımıyla birleştiğinde, kötü niyetli bir kullanıcının tüm dosyalara erişmesine izin verebilir. Cihazlarınızı genel ağlara bağladığınızda dosya ve klasör paylaşımını reddettiğinizden emin olun. Yalnızca tanınan ev ağlarında ve öğeleri paylaşmak gerekli olduğunda paylaşıma izin verin.

Shoulder Surfing

Ortak alanlarda kötü niyetli kişiler siz bir şey yazarken omzunuzun üzerinden size göz atabilirler. Sadece sizi izleyerek bile hassas veya kişisel bilgilerinizi çalabilirler. Omuz sörfçülerinin cihazınızın ekranını görmesini engelleyen ekran koruyucular çok az bir ücret karşılığında satın alınabilir. Bunu yapmıyorsanız bile hassas bilgileri görüntülerken veya parolaları girerken çevrenizin farkında olun.

Mobil Cihazların Çalınması

Bir cihazın fiziksel olarak çalınması, cihazın tüm verilerine ve bağlı tüm bulut hesaplarına sınırsız erişim sağlayabilir. Cihazlarınızı kaybolmaya veya çalınmaya karşı korumak için önlemler almak önemlidir ancak en kötüsü olması durumunda küçük bir hazırlık cihazın içindeki verileri koruyabilir. Bunun için cihazları daima şifreli tutmak iyi olacaktır.

Kablosuz Ağ Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Kablosuz ağ güvenliğini sağlamak için atılabilecek pek çok farklı adım vardır. Aşağıda sıralanan en iyi 10 uygulama, verilerin ve cihazların kötü niyetli kişilerden korunmasını sağlamak için yapılabilecek girişimleri içerir:

1. İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması Kullanın

İki faktörlü kimlik doğrulama kullanarak oturum açma işlemine ekstra bir güvenlik katmanı eklemek mümkündür. Bu sistem kullanıcıların hem bir kullanıcı adı ve şifre girmesini hem de bir kimlik doğrulama uygulaması tarafından oluşturulan bir kod girmesini gerektirir. Bu, kullanıcı dışındaki kişilerin ağa yetkisiz erişim elde etmesini çoğunlukla zorlaştırır.

İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek için kablosuz yönlendiricinin yapılandırma sayfasına erişin ve açılan sayfada bu özelliği etkinleştirebilirsiniz. Eğer bu yeterli gelmezse, daha da güçlü bir koruma için Cloud Radius gibi parolasız kimlik doğrulama servislerini kullanmayı da düşünebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Çünkü eğer biri parolanızı ele geçirmeyi başarırsa, aynı şekilde ağınıza da erişebilir. Bunu engellemek için bulut tabanlı bir yazılım kullanarak yalnızca yetkili kullanıcıların ağınıza erişebileceğinden emin olabilirsiniz.

2. Güçlü Bir Parola Seçin

Güçlü bir parola kullanmak, kablosuz ağ güvenliği için en iyi uygulamalardan biridir. Güçlü bir parola en az sekiz karakter uzunluğundadır. Bu şifreler büyük ve küçük harfler, sayılar ve sembollerin karışımından oluşur. Ancak yine de güvenli kalmalarını sağlamak için parolalar düzenli olarak değiştirmek önerilir.

3. Verileri Şifreleyin

Verilerin şifrelenmesi, kablosuz ağ güvenliği için bir başka önemli girişimdir. Veri şifreleme, verileri yalnızca yetkili kullanıcılar tarafından çözülebilecek ve okunabilecek bir hale getirir. Böylece hassas bilgiler yetkisiz kişilerin erişimine karşı korunmuş olur. Şifreleme çeşitli şekillerde uygulanabilir. şifreleme yazılımı, donanımı veya hizmetlerinin kullanımı bu uygulama çeşitlerine örnek olarak gösterilebilir.

4. SSID’i Devre Dışı Bırakın

Kablosuz ağ güvenliği için başka bir alternatif de SSID’yi devre dışı bırakmaktır. SSID etkin olduğunda kablosuz ağın çevresindeki herkesin ağın adını görmesine izin verir. Bunu engellemek için kablosuz yönlendiricinin yapılandırma sayfasına erişerek ve SSID yayın özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz. Burada amaç yetkisiz kişilerin ağa bağlanmasını zorlaştırmaktır. Birisi ağın kapsama alanı içindeyse ve bir kablosuz ağ tarayıcısı kullanıyorsa SSID yine de görülebilir ancak SSID’ye kolay bir şekilde erişemez.

5. WPA3 Güvenliğini Etkinleştirin

WPA3 güvenliğini etkinleştirmek, kablosuz ağ güvenliği için yapılabilecek başka bir uygulamadır. WPA3, en yeni ve en güvenli kablosuz güvenlik protokolü olarak bilinir. WPA2’ye kıyasla çok daha güçlü koruma sağlar. Bir yönlendirici için alışveriş yaparken, WPA3 güvenlik protokolünü destekleyen bir yönlendirici alabilirsiniz.

6. VPN Kullanın

Bir VPN kullanmak, kablosuz ağ güvenliği için sıkça kullanılan bir uygulamadır. VPN, cihaz ile VPN sunucusu arasındaki tüm trafiği şifreler, böylece başka birinin bağlantıyı görmesini zorlaştırır. Bu, özellikle halka açık Wi-Fi ağlarını kullanırken uygulanabilir çünkü halka açık ağlar özel ağlara göre çok daha savunmasızdır. Yalnızca güvenilir sağlayıcıların VPNlerini kullanma konusunda dikkatli olmalısınız.

7. Uzaktan Yönetimi Devre Dışı Bırakın

Uzaktan yönetim etkin bir haldeyken uygun kimlik bilgilerine sahip herkesin yönlendiricinin yapılandırma sayfasına erişmesine ve ağda değişiklikler yapmasına olanak tanır. Yetkisiz kişilerin potansiyel olarak ağa erişmesine izin verdiği için bu bir güvenlik riski olarak görülebilir. Uzaktan yönetimi devre dışı bırakmak için kablosuz yönlendiricinin yapılandırma sayfasına erişin ve açılan sayfada bu özelliği devre dışı bırakın.

8. Varsayılan Parolayı Değiştirin

Birçok yönlendirici, kolaylık açısından tahmin edilmesi kolay bir varsayılan parolayla gelir. Varsayılan parolalar yetkisiz kişilerin potansiyel olarak ağa erişmesine izin verdiği için güvenlik riski oluşturabilir. Varsayılan parolayı değiştirmek için, kablosuz yönlendiricinin yapılandırma sayfasına erişin ve parolayı tahmin edilmesi daha zor bir parolayla değiştirin. En az 8 karakter uzunluğunda ve büyük ve küçük harfler, sayılar ve simgelerden oluşan bir parola oluşturarak kablosuz ağ güvenliğinizi artırabilirsiniz.

9. Firewall Kullanın

Bir güvenlik duvarı kullanmak, kablosuz ağ güvenliği için en iyi uygulamalardan biridir. Bir güvenlik duvarı, yetkisiz gelen trafiği engelleyerek ağın korunmasına yardımcı olur. Bu, özellikle kötü amaçlı yazılımlardan gelebilecek olası saldırıları önlemede güvenlik sağlar. Bir güvenlik duvarı kullanmak için, kablosuz yönlendiricinin yapılandırma sayfasına erişin ve bu özelliği etkinleştirin. Genellikle iki tür güvenlik duvarı vardır: ağ tabanlı ve ana bilgisayar tabanlı. Ağ tabanlı güvenlik duvarları genellikle iş ortamlarında kullanılırken, ana bilgisayar tabanlı güvenlik duvarları bireysel cihazlarda kullanılabilir.

10. Gereksiz Hizmetleri Devre Dışı Bırakın

Yönlendiriciler genellikle bir dizi gereksiz hizmet etkinleştirilmiş bir şekilde kullanıcılara ulaşır. Bu hizmetler potansiyel saldırganlara ağ hakkında bilgi sağlayabildikleri için bir güvenlik riski oluşturabilir. Gereksiz hizmetleri devre dışı bırakmak için, kablosuz yönlendiricinin yapılandırma sayfasına erişin ve gerekli olmayan hizmetleri devre dışı bırakın.

Bir cevap yazın