Yeni Bankacılık Trendi: Açık Bankacılık

Yeni Bankacılık Trendi Açık Bankacılık

Dijitalleşme günümüzdeki önemini her gün daha da artırmaya devam etmektedir. Bankacılıkta dijital dönüşüm de online dünyanın faydalarını kullanarak geleceği günümüzde yaşatarak müşteriler için en güvenilir ve kaliteli hizmeti sunma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Günlük hayatta yer alan her türlü hizmetin dijitalleşerek ve kişiselleşerek yeni normal haline dönüşüm gerçekleştirirken bankacılık sektörü de kendi alanında teknolojinin getirmiş olduğu yararlardan faydalanarak köklü değişiklikler ile sizleri buluşturuyor. Bu yazımızda altını çizeceğimiz konu ise tam olarak bu konuyu yansıtan ve alaka seviyesi yüksek olan açık bankacılık olacaktır.

Açık bankacılık, finans sektöründeki dijitalleşme faaliyetlerinde günümüze kadar atılmış en güçlü adımlarından biri olarak hayatımızda yerini almaktadır. Bankacılık sektörünü değişime uğratacak ve ileriye taşıyacak olan bu kavramı biraz daha yakından inceleyelim.

Açık Bankacılık Nedir?

Açık bankacılık, diğer isimleriyle “Open Banking” ve Open Bank Data”, en kısa açıklama ile finansal verilerinizin size daha iyi ve kaliteli bankacılık ve finans hizmetleri sunulması için üçüncü parti kuruluşlarla paylaşım gerçekleştirildiği güvenilir bir hizmet modeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde verinin her şey olduğunu ve her kapıyı araladığını varsayarsak, açık bankacılık kavramı güvenilirlik ve yeniliğin güçlü yapısı olarak öne çıkmaktadır. Paylaşılacak olan verinin tamamen kullanıcı kişinin kendi rızası ile gerçekleştiği bu sistem kapsamında isteğiniz dışında hiçbir veri bankanız tarafından başka hiçbir üçüncü parti kuruluşla paylaşılmıyor ve böylelikle gizlilik haklarınız da korunmuş oluyor. Bütün hesap detaylarınız seçmiş olduğunuz tek bir gerçek zamanlı gösterge panosunda toplanarak tüm bankacılık hareketleriniz tek bir yerde takip edebileceğiniz halde ayarlanmaktadır. Bu sistem sürecinde müşterilerin harcamaları, yatırım hesapları gibi tüm hareketlerini kapsayan finansal bilgiler, finansal teknoloji firmaları ile data analizi amaçlı paylaşılmakta ve bu paylaşım yapılırken bilgilerin güvenliği de esas alınmaktadır.

Açık Bankacılık Nasıl Çalışır?

Teknolojik bir dilde anlatacak olursak, açık bankacılık kavramı API’lere yani bir diğer adıyla uygulama programlama ara yüzlerine dayanmaktadır. API, bir programın başka bir programa için hizmet sunması anlamına gelir ve bir köprü görevi görmektedir. Daha da kısa bir şekilde ifade edecek olursak, yazılımın diğer yazılımlar ile etkileşim kurmasına yardımcı olmanın bir yolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir müşteri, güvenilir bulduğu uygulamalara bilgilerine erişme yetkisi verir. Bu uygulamalar, müşterinin kendi rızası ile herhangi bir onayı olmadan verilere erişemeyen üçüncü taraf sağlayıcılar tarafından çalıştırılmaktadır. Müşteri hesap bilgilerine erişmek isteyen bu uygulamalar, API adı verilen bir teknoloji kullanarak isteklerini gerçekleştirirler.

Açık Bankacılığın Faydaları

Açık bankacılık sistemi, yenilikçi ve her daim güven veren yapısı ile hem müşteriler hem de şirketlerin daha iyi sözleşmeler yapmasına ve verimliliklerinin artmasına olanak sağlayan yeni ürünlerin doğmasını sağlamaktadır. Kullanıcı dostu tasarımlar ve basitleştirilmiş anlaşmalar kapsamında daha pratik yapılanmalar oldukları açıkça ortaya çıkmıştır. Bunlara ek olarak ayrıca hız, daha düşük maliyet ve daha fazla kolaylık sunmaları ile kendilerini göstermektedirler.

Çözümler hızlı bir şekilde, genel anlamda geleneksel bankalar tarafından sağlanan ürün ve hizmetlerle rekabet içerisinde olmaya başladı. Finans sektöründeki bu öne çıkan fırsatlar ve rekabet muhteşem seviyelere ulaşabilesi ile beraber açık bankacılık bizlere daha da fazlasını sağlamış bulundu.

Açık bankacılığın avantajları ise başlıca şunlardır;

  • Açık bankacılık sistemi finansal hareketlilik durumunuzu kontrol altına alarak kolaylaştırmaktadır.
  • Tek bir uygulama ile tüm finans kaynaklarınızı rahatça yönetebileceğiniz bir sistemi barındırmaktadır.
  • Borç almak ve ödeme yapmak gibi durumlarda daha fazla opsiyon hakkı sunulmaktadır.
  • Müşterilerin kişisel finansal bilgilerinin doğru bir şekilde analiz edilmesini sağlamaktadır.
  • Yapılan analizler sonucu ile en elverişli teklif ve ürünlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Açık Bankacılıkla İlişkili Riskler

Finansal verilerinize erişimi ve paylaşmak istediğiniz verilerin özellikleri ile birlikte tüm verilerinizi kiminle paylaşmak istediğinizi siz kendiniz kontrol etme imkânına sahip olursunuz. Bir sağlayıcıya verilerinize erişme izni vererek fikrinizi değiştirmeniz durumunda, onayınızı istediğiniz zaman iptal etme şansınız bulunmaktadır. Finansal veri toplama platformları; geleneksel bağlantılar ile banka seviyesinde güvenlik ile zenginleştirilmiş ve API’ler aracılığı ile özel verilerinize güvenli erişim imkânı tanımaktadır. API’ler, yazılımın gerçek zamanlı olarak başka bir şirketteki yazılıma ek olmasını ve yazılımdan üzerinden bilgilere erişmesini sağlamaktadır. Kullanılan güvenilir sistemler ile de riskler otomatik olarak ortadan kalkmış olur.

Açık ve Geleneksel Bankacılık Arasındaki Farklar

Ortalama bir tüketici seviyesindeki kişinin birden çok banka ve kredi hesabı olduğunu görüyoruz. Geçmişte, sürekli olarak bankalarla iletişim halinde olan bir işletmenin sahibi ya da aylık harcamalarını kontrol altında tutmak ve gözlemlemek etmek isteyen bir kullanıcı fark etmeksizin herkes tüm hesaplarındaki finansal bilgilerini manuel bir şekilde kendileri yapmak durumunda olmaktaydı. Günümüzde ise açık bankacılığın sunmuş olduğu yeni imkanlar çerçevesinde artık tüm finansal işlemlerinizi tek bir çatı altında toplayabilirsiniz. Ter bir çatı altında toplamış olduğunuz işlemlerinizi tek bir yerden yönetebilirsiniz. Tüm bunların yanında üçüncü parti kurumların kendi rızanız ile vermiş olduğunuz verilerinize erişim sağlayabilmesi açısından öze l fırsatlardan yararlanabilme hakkınız bulunmaktadır.

Geleneksel bankacılık kendi standartları ve kalıpları çerçevesinde işlem imkânı sunmaktadır. Bunun yanı sıra açık bankacılık tüm verileri bir arada toplayabilme özelliği, işleyebilmesi ve dijital olarak sunabilmesi ile müşteriler için çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu sayede kullanıcılar hızlı ve güvenilir bir şekilde tüm verilerine tek bir yerden ulaşım sağlayabileceklerdir. Fakat geleneksel bankacılık ile böyle bir işlem bunu yapmak maalesef mümkün olamamaktadır.

Açık Bankacılığın Geleceği

Dünya genelinde yaşanan gelişmelere baktığımız zaman yakın gelecek dediğimiz zaman diliminde bu bankacılık uygulamaları ile banka hesaplarının açılabilme veya kapatılabilme işlemleri ve bankacılık işlemlerinin tamamen daha farklı uygulamalarla uyumluluğu da söz konusu olan konular arasında kendisini gösterecek. Eş zamanlı olarak bankaların uzaktan müşteri sahibi olabilmesinin de önü açılmış bulunmaktadır. E-ticaret platformu gibi yapılanmalardan alışveriş yapma işlemlerinde bulunduğunuzda bu uygulamalar üzerinden banka hesaplarına kolayca erişim sağlanabilir. Aynı zamanda kredi ve kredi kartı başvurusu işlemlerinizi de hızlı bir şekilde anında sonuçlandırabilme şansınız ortaya çıkar. Kısaca açıklamak gerekirse açık bankacılık, bankalardaki verilerin müşterilerin özel izni ve yetkisi alınarak çok daha geniş bir alanda, farklı amaçlar kapsamında kullanılabilmesinin önünü açan dijital dönüşüm süreci olarak bizlere yeni tecrübeler kazandırmayı ön görmektedir.

Günümüz dünyasında verinin öneminin ilerleyen süreç içerisinde her zaman arttığını görürüz. Bankacılık verileri tüketici konumundaki kişilerin ve işletmelerin para harcama ile birlikte tasarruf alışkanlıklarının ve borçlanma tarzlarının ne yönde olduğunun anlaşılması ile kullanıcılar için en verimli durumların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Bankaların uzaktan müşteri kazanabilmesinin önünü açan son düzenlemeler ile birlikte bankacılık sisteminde yer alan ıslak imza zorunluluğu kişinin özel durumları haricinde tamamen ortadan kalkıyor. Bu bankacılık teknolojilerinin gelişimine ön ayak olacak olan bu düzenlemeler kapsamında bundan sonraki süreçte hesap açılışı ve kapanışı gibi ıslak imza gerektiren süreçleri ev ortamı ve internetin olduğu her yerden gerçekleştirilebilme imkânı mümkün olabilecektir.

Bir cevap yazın