Elektrikli Araba Teknolojisi ile Dijitalleşen Otomotiv Endüstrisi

Elektrikli Araba Teknolojisi ile Dijitalleşen Otomotiv Endüstrisi

Elektrikli araba teknolojisi, günümüzün en popüler teknolojilerinden biridir. Şehirde görmeye başladığımız elektrikli araçlar, zamandan ve bütçeden tasarruf etmeye yardımcı olur. Çevre için ideal bir teknoloji olan bu araçlar, akıllı şehir uygulamaları için vazgeçilmez bir parçadır.

Elektrikli Araba Teknolojisi Nedir?

Elektrikli araba teknolojisi, kısmen ya da tamamen elektrikle çalışan araçlara verilen isimdir. 21.yüzyılın en büyük yeniliklerinden biri olan bu araçlar, geleneksel araçların aksine elektrik motoru kullanır. Benzinli ve dizel motor kullanan araçların aksine elektrikli araçlarda çevreci bir taraf vardır.

Sera gazı emisyonları ve hava kirliliği açısından bakıldığında elektrikli araçların geleneksel araçlardan daha temiz olduğu aşikardır. Aracın ne kadar temiz içeriğe sahip olduğu ise ilgili aracın elektrik kaynağı ve tipine bağlıdır.

Elektrikli Arabanın Türleri Nelerdir?

Elektrikli araba teknolojisi, farklı sürüş ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmiştir. Genel olarak bakıldığında üç farklı araç türü mevcuttur. Yakıt hücreli, tamamen elektrikli ve hibrit elektrikli araçlar söz konusudur.

1. Tamamen Elektrikli Araçlar

Tamamen elektrikli araçlar, yalnızca elektrik gücüne bağlı olarak çalışan ve hiç benzin kullanmayan araçlara denir. Elektrik motoruna güç sağlayan bataryaları bu araçların beyni gibidir. Tamamen elektrikli araçlar, gaza kıyasla nispeten daha az bakım gerektirir. Bu araçlarda standart 120 voltluk ya da 240 voltluk ev prizleri kullanılır. Bu nedenle bu araçların halka açık noktalarda şarj edilebildiğini söylemek mümkündür.

2. Hibrit Elektrikli Araçlar

Hibrit araba çeşitleri, nispeten daha yüksek hızda sürüş sunar. Ayrıca bu araçlarda hem gaz hem de elektrik enerjisi mevcuttur. Daha küçük pillerle çalışan hibrit araçlar, yalnızca elektrikle 20 – 55 millik menzile ulaşma yeteneğine sahiptir. Ayrıca bu araçlar çalışırken egzoz emisyonu üretmezler. Tıpkı geleneksel araçlar gibi çalışan hibrit araçlar, elektrik menzilini tükettiğinde gaza geçer.

3. Yakıt Hücreli Elektrikli Araçlar

Yakıt hücreli elektrikli araçlar, elektrik gücünden çalışma sağlasa da bunu tamamen elektrikli ve hibrit araçlardan farklı şekillerde yaparlar. Bu araba türünde güç sistemi, aracın deposundaki hidrojen gazını kullanır. Bu kullanıma bir de havadaki oksijen dahil olur. Yakıt hücrelerinin tek depoda 300-400 millik sürüş menzilinden söz etmek mümkündür. Bu araçlar, pürüzsüz ve sessiz bir sürüş için elektrikli aracın tüm avantajına sahiptir.

Elektrikli Araba Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Elektrikli araçların çalışma sistemi kullanıcıların en merak ettiği konuların başında gelir. Elektrikli araba teknolojisi, basit bir tanımla elektrik motoru kullanarak tekerleklerine güç sağlar. Çok büyük ve güçlü olmasına rağmen elektrikli araçların performansı geleneksel olanlara göre daha fazladır. Elektrik motorları, tipik şekilde aracın zemini altında saklanan şarj edilebilir pil sırasından güç almaktadır. Bunun yanı sıra içten yanmalı motorlara göre daha az bileşen içeren elektrikli motorlar, sanılanın aksine karmaşık bir çalışma sistemine sahip değildir.

Elektrikli araç motorları şu şekilde çalışır:

  • Elektrikli motorların çalışma anı, bataryada depolanmış enerjinin motora iletilmesiyle birlikte başlar.
  • Bataryadaki doğru akım motora verilmeden öncesinde kontrol ünitesine gönderilir. Bu gönderim sonucu akım alternatif akıma dönüştürülür.
  • Kontrol ünitesinde dönüşüme uğrayan akım, ilk olarak motorun stator parçasına ilave edilir.
  • Stator iç duvarında mevcut olan ve iletken tellerden meydana gelen karşılıklı dizilmiş bobin çiftleri, bu elektriği sırasıyla alırlar. Üç fazda gerçekleşen bir tur sonrası elektromanyetik alan meydana gelir.
  • Sabit stator içerisinde oluşan elektrik akımı rotor üzerinde bulunan iletken çubuklardan geçer ve parçanın dönmesine katkıda bulunur.
  • Rotorun dönmesi, aracın dişlilerini hareket ettirir. Böylece araba için gereken mekanik enerji yaratılmış olur.

Elektrikli Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Elektrikli araba çeşitleri, sanılandan daha basit elektrikli aktarma organlarına ve ileri teknolojiye sahip araçlardır. Bu arabaların arasında seçim yapmadan önce temel işlevlerini algılamak son derece önemlidir. Başka bir deyişle, bu araçların temellerini algıladıktan sonra satın alma kararı vermelisiniz. Ardından aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Elektrikli araç tipi
  • Sürüş aralığı
  • Pil tipi ve kapasitesi
  • Şarj özellikleri
  • Güç ve tork
  • Pil garantisi
  • Enerji tüketimi

​Farklı Elektrikli Araç Şarj Cihazı Türleri

Elektrikli araçları bir evde ya da halka açık noktalarda şarj etmek mümkündür. Belirli elektrikli araç şarj türleri aşağıda listelenmiştir:

  • Üç pimli ev şarjı: Boş bir priz ve erişebilecek kadar uzun bir kablonuz varsa elektrikli aracı normal üç pimli bir priz kullanarak şarj edebilirsiniz. Ancak bunun zaman alacağı bir gerçektir. Bu ürünler, aslen elektrikli araçları şarj etmek için üretilmemiştir. Bu sebeple arızalanabilir ya da potansiyel olarak elektrik yangınlarına neden olabilirler.
  •  Ev duvar kutusu şarj cihazı: Birçok otomobil üreticisi, elektrikli araçlarla birlikte bir duvar kutusu da sunar. Ancak bunları kendi başınıza değil teknik personel yardımıyla takmanız gerekir. Bu ürünler evlere bağlanabilen özel şarj noktalarıdır ve normal prizden çok daha yüksek güç sağlarlar. Ev duvar kutusu şarj cihazları, araçları birkaç saat içinde hızlıca şarj edebilirler. Bu anlamda bu cihazlar, elektrikli araba kullanıcıları için son derece avantajlıdır.
  • Genel şarj: Dışarıdayken daha fazla şarja ihtiyaç duyuyorsanız halka açık şarj noktalarından destek alabilirsiniz. Kamuya açık noktalarda sunulan genel şarj istasyonları, araçları evde şarj etmekten çok daha maliyetli olabilir. Bu nedenle bu ürünler daha çok ihtiyaçlar özelinde tercih edilir.

 Ülkemizde elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı günden güne artış göstermektedir. Bilhassa ülkemizin en yoğun nüfusunu içeren Ankara, İzmir ve İstanbul gibi şehirler, şarj istasyonlarının en fazla bulunduğu şehirler arasındadır. Günümüzde elektrikli araçları hemen hemen bütün benzin istasyonlarında ve AVM’lerde bulmak mümkündür. Ancak bu alandaki teknolojik gelişmeler ile bu arabaları evde şarj etmek daha ekonomik ve pratik bir yol olmuştur.

Elektrikli Araba Teknolojisini Kullanmak

Elektrikli araba teknolojisi kullanma fikrinin kabul oranı her geçen gün artmaktadır. Bir elektrikli aracın dizel veya benzinli araca göre daha avantajlı olduğu kabul edilir. Sürüş açısından geleneksel araçlardan hiçbir farkı olmayan bu arabalar, daha az gürültüyle ve daha çevreci şekilde kullanılır. Üstelik bu araçların sağladığı birçok avantaj vardır.

Elektrikli araç motorları, sessiz sürüş ve sürdürülebilir çevre için idealdir. Bu araçların sahip olduğu motorlar, anlık tork ürettiğinden kullanıcıların beklentilerini önemli ölçüde karşılar. Tepki verme ve sürüş konforu açısından bakıldığında düşük ağırlık merkezine sahip bu araçlar, daha yumuşak ve sessiz sürüş avantajlarıyla geleneksel araçların önüne geçmiştir.

Elektrikli araç çeşitleri, standart dizel ve benzinli araçlardan farklı olarak egzoz borusu, şanzıman ve debriyaj gibi parçalar içermez. Bu bakımdan bu araçların egzoz gazı emisyonu yapmadığı kanıtlanmıştır. Tamamıyla çevreye duyarlı bir özellik kazanan elektrikli araçlar, bilhassa sürdürülebilirlik noktasında beğeni toplamaktadır. Birçok şirket, karbon ayak izini azaltma amacıyla elektrikli araç kullanımına geçmiştir. Şirketlerin yanı sıra kişiler de bireysel olarak çevre bilinci konusunda adım atmak için elektrikli araçları tercih etmektedir.

Bir cevap yazın