Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Nelerdir?

giyilebilir teknoloji ürünleri nelerdir

Günümüzde kan basıncını ölçen, dakikalık nabız ve nefes sayısını gösteren, uyku takibi sunan ve telefonunuzu ve uygulamalarınızı gerçekten telefonunuzu kullanmadan kontrol etmenizi sağlayan düzinelerce heyecan verici yeni giyilebilir teknoloji ürünü bulunmaktadır. Kişilere iş yaşamında esneklik sağlatan ve sağlıkta dijital dönüşümü hızlandıran giyilebilir teknoloji ürünleri arasında saatler, yüzükler, giysiler yer alıyor. Bu yazıda gelecekte günlük hayatın bir parçası olacağından şüphe duyulmayan giyilebilir teknoloji nedir, kullanıcıya ne gibi faydalar sağlar ve piyasada hangi formlarda karşımıza çıkıyor öğreneceksiniz.

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir teknoloji, yaşam tarzınızı bir cihaza bağlayarak hayatınızı kolaylaştıran akıllı saatler, yüzükler, akıllı giysiler, başa takılan ekranlar gibi giyilebilir teknoloji ürünlerini içeren bir teknoloji aygıtı kategorisidir. Giyilebilir teknoloji ürünlerinde vücut hareketlerini takip eden akıllı sensörler yüklüdür ve dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi pek çok temel bilgi işlem işlevini yerine getirebilecek kapasitededirler. Giyilebilir akıllı cihazlar, son on yılda tüketiciler arasında istikrarlı bir takipçi kitlesi kazandı ve yakın gelecekte de kişisel hayatlarımızın yanı sıra iş yerlerinde de giyilebilir cihazların giderek daha sık kullanılacağı öngörülüyor.

Giyilebilir Teknolojinin Faydaları

Gerçek zamanlı verilerin varlığı tüm kuruluşlar için çok değerlidir. Durum güncellemeleri, güvenlik ve eğitim kayıtları, çalışanların ve varlıkların konumlarını eş zamanlı bilmek, daha iyi, daha güvenli ve daha verimli iş uygulamalarıyla alakalı inanılmaz bilgiler sağlayabilir.

Sağlık ve güvenlik verilerini izleme olanağı sağlayan giyilebilir teknoloji ürünleri şirket sağlık sigortası maliyetlerini düşürür ve işçi tazminat taleplerini azaltır.

Çalışanları işteyken ve yoldayken izlemek hem müşteriler hem de tedarikçiler için yararlı izleme bilgileri sağlar.

Giyilebilir teknoloji, daha serbest bir iş gücüne izin verebilir. Geçtiğimiz yıllarda, özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde, uzaktan çalışma esnekliği giderek daha önemli bir hale geldi.  Giyilebilir teknoloji ürünleriyle çalışanların konumlarından bağımsız bir şekilde işlerine bağlı kalması sağlanabilir. Ayrıca, sanal gerçeklik teknolojisinin de gelişmesiyle, yakın gelecekte video konferansların yerini sanal çalışma alanlarının alması bekleniyor.

Temassız ödemeler işletmeler ve müşteriler için vazgeçilmez bir teknoloji haline geliyor. Giyilebilir teknoloji ürünleri, temassız ödeme seçeneğini bir kademe daha kolaylaştırma fırsatı sunuyor.

Giyilebilir Teknoloji Ürünleri

1. Akıllı Saatler

Akıllı saatler, bugün günlük hayatta muhtemelen en yaygın olarak kullanılan akıllı giyilebilir teknolojilerden biridir. Akıllı saat bir akıllı telefona bağlanarak çalışır ve kullanıcının saatinden yeni mesajları okumasını ve göndermesini sağlar. Elde edilen kolaylıkla kişinin telefonunu tutma ve görüntüleme ihtiyacını ortadan kalkmış olur. Son yıllarda akıllı saat tasarımcıları kolaylıkların ötesine geçerek kullanıcılara fayda sağlayacak yenilikler yapmanın yollarını arıyor. Örneğin Apple’ın Apple Watch’ı Series 4 ürün hattından başlayarak, kullanıcıların herhangi bir ek aksesuar olmadan bir elektrokardiyogram kalp okuması elde etmelerini sağlıyor. Matrix PowerWatch 2 ise güneş enerjisi ve vücut ısısından şarj edilebilir bir teknolojiyi bünyesinde barındırarak şarj problemini ortadan kaldırıyor.

İşverenlerin akıllı saatler hakkındaki en büyük endişesi akıllı saatlerin dikkat dağıtıcı olabilmeleridir. Akıllı saatler cep telefonlarına kıyasla çok daha kolay ulaşılabilecek cihazlardır. Bu sebeple mesai saatleri içerisinde veya toplantı sırasında çalışanların kolayca dikkatlerinin dağılmasına yol açabilirler. Ayrıca akıllı saatler kendi işletim sistemlerinde çalışırlar, yani işletmelerin ağlarını yönetirken bir akıllı saat yazılımını nasıl hesaba katacaklarını da düşünmeleri gerekmektedir.

2. Akıllı Takılar

Akıllı mücevher, küçük akıllı giyilebilir cihazlarla sağlık izleme verilerinin nasıl izleneceğine dair ortaya konmuş başarılı giyilebilir teknoloji ürünlerindendir. Aralarından en öne çıkan akıllı takı türü akıllı yüzüklerdir. Oura gibi önde gelen markalar tarafından piyasaya sürülen akıllı yüzükler, standart yüzükler gibi parmağa takılan giyilebilir teknoloji ürünlerindendir. Kullanıcının yüzüğü parmağında tuttuğu süre boyunca daha sonra bir akıllı telefonda incelenebilecek sağlık izleme verileri elde edilebilir. Kullanıcının isteği ve ihtiyacına göre bilekliklerden kolye ve küpelere kadar birçok benzersiz akıllı takı çeşidi bulunmaktadır ve bu teknolojik ürünler kullanıcılara zahmetsiz bir şekilde sağlık verilerini izleme şansı sunar.

3. Fitness Takip Cihazları

Fitness takip cihazları giyilebilir teknoloji ürünlerinin başarılı bir örneğidir. Atılan adımları, kalp atış hızını, yakılan kalorileri ve bir dizi diğer fitness ölçümlerini izlerler. Aslında son yıllarda yapılan yeniliklerle birlikte fitness takip cihazları ile akıllı saatler arasındaki fark büyük oranda azaldı. Önceki senelerde fitness takip cihazları şu an var olan ve akıllı saatlerde dikkat dağıtıcı olduğu düşünülen birçok özellikten yoksundu.  Günümüzde ise fitness takip cihazları telefon bildirim uyarıları gibi akıllı saat özelliklerini de içeriyor ya da akıllı saatler bir dizi fitness izleme seçeneklerini zaten bünyelerinde barındırıyor. Ancak yine de fitness severler estetik çekicilikten ziyade işlevselliğe odaklandıkları için nispeten daha az özelliğe sahip olan ve daha ucuz olan fitness izleyicilerini tercih etmektedir.

4. Akıllı Kıyafetler

Akıllı giysiler, kişinin vücudunun daha büyük bir kısmıyla temas kurduğu için modern giyilebilir teknolojinin diğer örneklerinden daha derin bilgiler sunabilir. Kullanıcılara hem tıbbi bakım hem de yaşam tarzı iyileştirmeleri için gelişmiş izleme seçenekleri sağlar. Akıllı çorap üreticisi Siren gelişmekte olan ayak ülserini önceden algılayabilen akıllı çoraplar üretiyor. Wearable X, yoga egzersizleri sırasında formu iyileştirmek için tasarlanan akıllı titreşimli Nagi X akıllı yoga pantolonlarını üretiyor. Neviano markası kullanıcılara güneş kremi sürmelerini söyleyen uyarılar gönderen akıllı mayolar üretiyor. Önümüzdeki yıllarda buna benzer giyilebilir teknoloji ürünleri üretecek markalardan biri de Samsung’dur. Samsung patent alma sürecini başarıyla tamamlarsa çok yakında solunum yolu hastalıklarını teşhis edebilen akıllı gömlekler ve koşu formunu izleyen akıllı ayakkabılar üretmeye başlayacak.

Bir cevap yazın