Güvenlik Açığı Nedir, Nasıl Tespit Edilir?

güvenlik açığı nedir

Bir kuruluşun, maddi veya manevi anlamda istismar edilmesine neden olan güvenlik açığı; sistem içerisinde bir veya birden fazla zayıflığın süregelen varlığını ifade etmektedir. Güvenlik açığı nedeniyle; veri sızdırılması, verilerin kötü amaçlarla kullanılması ve veri ihlali gibi şirket ismine zarar veren olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Şirket verileri konusunda risk teşkil eden potansiyel tehditlerin engellenebilmesi için güvenlik açığına sebebiyet veren tüm faktörlerin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Güvenlik sistemindeki zayıflıkların tespit edilmesinde kullanılan tüm eylemler; şirket bünyesinin uzun vadede başarılı olabilmesine yardımcı olmaktadır.

Sistem açığının hızlı bir şekilde tespit edilmesi, şirket verilerinin suiistimal edilmesinin önüne geçebilmektedir. Güvenlik konusunda herhangi bir zayıflık olup olmadığı tespit etmek için bazı teknolojik ve sistemsel tekniklerden yararlanmak gerekmektedir. Firma isminin ve imajının zarar görmesine neden olan güvenlik açığı, özel teknikler yardımıyla hızlı bir şekilde giderilebilmektedir.

Güvenlik Açığı Nedir?

Günümüzde, internet kullanımının her geçen gün artması ve neredeyse bütün ticari süreçlerin dijital portallar üzerinden yürütülmesi; siber güvenlik suçlarının artmasına neden olmaktadır. Artan suç oranı ve hemen hemen her faktörün tehdit oluşturma riskine sahip olması, siber suçlara karşı alınması gereken önlemlerin değerini arttırmaktadır.

Güvenlik açığı, kötü niyetli bir casus tarafından istismar edilecek sistemsel bir zayıflığı temsil etmektedir. Potansiyel olarak risk teşkil eden dış faktörler; şirket bünyesinin imaj ve itibar kaybı yaşamasına neden olmaktadır. Günümüzde hemen hemen her firma, söz konusu zayıflığın hızlı bir şekilde giderilmesi için büyük yatırımlar yapmaktadır.

Şirket giderlerinin önemli bir kısmının güvenlik önlemlerine ayırılması, söz konusu şirketin uzun veya kısa vadede gelir kaybetme olasılığını en aza indirmektedir. Günümüz dijital dünyasının en önemli etik sorunları arasında yer alan siber suçlar, web site kullanan firmaların genel başarısını olumsuz anlamda etkilemektedir.

Güvenlik konusundaki zayıflıklar; yazılım yaması, kullanıcı eğitimi, güncelleme ve yeniden yapılandırma sistemleri ile bertaraf edilebilmektedir. Siber güvenlik suçlarının her geçen gün attığı günümüz dünyasında, şirket bünyesinin dijital anlamda korunabilmesi için sistem açıklarının en hızlı şekilde kapatılması gerekmektedir.

Güvenlik Açığı Türleri

Şirket bünyesine olan saldırı riskinin, artmasına ve nitelik kazanmasına sebebiyet veren pek çok sistemsel zayıflık türü bulunmaktadır. Bu türlerin her biri, şirket gelirlerinin azalması ve şirketin mevcut itibarını kaybetmesi için kullanılmaktadır. Potansiyel risklerin güçlenmesine neden güvenlik açığı türleri şu şekilde sıralanmaktadır:

1. SQL Enjeksiyonu

SQL enjeksiyonu, yaygın olarak görülen sistem açıklığı istismarları arasında yer almaktadır. SQL enjeksiyonu ile şirketin sahip olduğu web sayfasına kötü niyetli bir virüs enjekte edilmektedir. Saldırgan nitelikte olan ve tüm siteyi mahvetmek üzere yapılandırılan bu virüs, veri tabanına kötü amaçlı komutlar göndermektedir. Bu komutların her biri, kullanıcıların veya şirket yöneticilerinin kimlik bilgilerine erişmek amacıyla oluşturulmaktadır.

2. Broken Authentication

Broken authentication, bozuk kimlik doğrulaması anlamına gelmektedir. Kimlik doğrulama bilgilerinin veya biyometrik verilerin çalınması, tüm sistemin tehlikeye girmesine neden olmaktadır. Kimlik bilgilerini çalan istismarcılar, sahte kullanıcı olarak siteye girmekte ve site verilerini kötü amaçlar doğrultusunda kullanmaktadırlar.

3. Siteler Arası Komut Dosyası (XSS)

Web tarayıcılarını doğrudan hedefleyen XSS saldırısı, kimlik bilgilerini ve şirket verilerini çalmak amacıyla komut dosyası kullanmak anlamına gelmektedir. Site içerisine yerleştirilen kötü niyetli komut dosyası, kullanıcıların mobil cihazlarının içerisine girmekte ve istedikleri her bilgiye erişebilmektedir. Bu saldırı türü, marka kullanıcılarının kimliğini ve güvenliğini riske atmaktadır.

4. Yanlış Güvenlik Yapılandırılması

İşletme web sitesinin siber güvenlik duvarının, uygunsuz veya yanlış yapılandırılması; mevcut veri tabanının her türlü risk faktörüne karşı savunmasız hale gelmesine neden olabilmektedir. Bu tür bir güvenlik açığı, hızlı bir şekilde düzeltilmediği sürece web sitesinin hızlı bir şekilde çöküş sürecine geçmesine yol açmaktadır.

Güvenlik Açığı Nasıl Tespit Edilir?

Herhangi bir istismarcının mevcut açıklardan yararlanmaması için söz konusu zayıflığın hızlı bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Güvenlik açıklarının önceden tespit edilmesi, yıllık bazda büyük miktarlarda gelir kaybı yaşanmasının önüne geçebilmektedir. Söz konusu açıklığın tespit edilmesi için yapılması gereken eylemler şu şekilde sıralanmaktadır:

1. Ağ Denetimi Yapın

Şirket web sitesinde veya şirketin kullandığı ağ üzerinde denetim yapan dedektörler, herhangi bir amaçla şirket içine sızmaya çalışan istismarcıları tespit edebilmektedir. Ağ üzerinde çalışan donanım, yazılım ve içerik hizmetlerinin ağ denetimi uygulamalarıyla kontrol altına alınması; ağ üzerinde yetkisiz bir kimliğin olup olmadığını anlamaya olanak tanımaktadır.

2. Sistem Günlüğü Verilerini Analiz Edin

Bilgi işlem sistemleri, veri tabanı yığınındaki tüm eylemleri düzenli olarak kaydetmektedir. Geçmişe dönük verilerin günlük üzerinden analiz edilmesi, sistem bünyesindeki zayıflık oluşumunun tespit sürecine önemli katkılar sağlamaktadır. Günlüğe kaydedilen anormal eylemlerin tespiti ile güvenlik ihlali durumlarının önüne geçilebilmektedir.

3. Penetrasyon Testinden Yararlanın

Penetrasyon testleri, mevcut dijital sistem üzerinde yasal bir korsan olarak hareket etmekte ve olası anormallikleri hızlı bir şekilde tespit edebilmektedir. Bir siber suçlu gibi davranan bu varlıklar, gözden kaçabilecek tüm güvenlik zayıflıklarını önceden görebilmektedir. Önceden tespit edilen güvenlik açıklıkları, şirket veri tabanının saldırıya uğramasını engellemektedir.

4. Kaynak Kodunu Gözden Geçirin

Mevcut web sitesinin oluşturulma sürecinde ortaya çıkan yetersizlikler, uzun vadede güvenli problemlerinin gelişmesine neden olmaktadır. Düzenli olarak kaynak kodu denetimi yapmak, hâlihazırda var olan veri tabanının güvenlik açığı oluşturmamasına olanak tanımaktadır.

5. Güvenlik Testi Sürecini Otomatikleştirin

Organik denetleyicilerin, bazı konularda yanılma olasılığı; yapay zekâ denetleyicilerinin yanılma olasılığından oldukça yüksektir. Güvenlik testlerinin, dijital imza sistemleriyle düzenli ve otomatik bir şekilde yapılması, sistem saldırılarının en aza indirilmesine yardımcı olmaktadır.

Bir cevap yazın