Blockchain Teknolojisi ile Daha Verimli İşletmeler

blockchain

Blockchain teknolojisi, zincir hâlinde dağıtılmış güvenilir veri tabanı hizmeti olarak tanımlanmaktadır. Teknoloji trendleri arasında yer alan bu veri tabanı sayesinde işletmeler, tedarik ve satış süreçlerini dijital ortamda güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Son yıllarda adından sıkça söz ettiren bu teknoloji, dijital ortamda gerçekleşen para akışının çift taraflı onay ile yapılabilmesine olanak tanımaktadır.

Geleneksel veri tabanı sistemlerine nazaran son derece güvenilir çözümler sunan bu teknoloji, günümüz dijital süreçlerinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Alım ve satım işlemlerinin hızlı ve sorunsuz işlemesine olanak tanıyan bu sistem, birçok işletme tarafından tercih edilmektedir. Çalışma ve kurulum bakımından da pratik çözümler sunarak dijital dünyanın daha güvenilir hâle gelmesine yardımcı olmaktadır.

Blockchain Teknolojisi Nedir?

E-ticaret sistemine sahip olan firmalar, gelişmiş bir veri tabanı teknolojisine ihtiyaç duymaktadır. Söz konusu veri tabanından beklenen en önemli nitelik, güvenilir çözümler sunmasının yanı sıra kolay kontrol edilebilir olması ve şeffaf bilgi paylaşımına olanak tanımasıdır. Bu koşulların sağlanması ile firmanın güvenilir satışlar yapması ve bünyesinde bulunan para akışını kontrol edebilmesi mümkün hâle gelmektedir.

Blockchain teknolojisi, üstün nitelikli bir veri tabanı hizmeti sunmaktadır. Şeffaf bilgi paylaşımına izin vererek herhangi bir müdahale olmaksızın para akışı sağlamaktadır. Bitcoin gibi kripto para sistemlerinde sıklıkla kullanılan bu sistem, markalaşma yolunda ilerleyen firmalar için de önem arz etmektedir.

Bu veri tabanına yüklenen veriler, silinemediği ve değiştirilemediği için güvenlik açığına izin vermemektedir. Sipariş, ödeme ve teslimat gibi süreçlerin daha güvenilir olması; bu teknoloji ile mümkün hâle gelmektedir.

Blockchain Ağının Türleri Nelerdir ve Nasıl Çalışır?

Blockchain ağları, ihtiyaç duyulan forma göre kategorize edilerek hizmete sunulmaktadır. Ağ türlerinin her biri, farklı amaçlara hizmet etmek üzere kodlanmaktadır. Blockchain teknolojisi; genel, özel, izin verilen ve konsorsiyum türlerine ayrılmaktadır.

Genel ağ, Bitcoin gibi herkesin katılabileceği dijital sistemlere hizmet etmektedir. Herkese açık bir erişim, güvenlik açığı oluşumuna neden olsa da blockchain’in üstün kilit sistemleri sayesinde tüm süreç sorunsuz işlemektedir.

Özel ağ, merkezi olmayan ve yalnızca eşler arası erişime izin veren veri tabanı sistemini ifade etmektedir. Ağ üzerinde kimin bulunacağı, tarafların hükmüne bırakılmaktadır. Böylelikle istenilen her işlem, herhangi bir güvenlik ihlali olmaksızın kolaylıkla yapılmaktadır.

İzin verilen ağ ise özel blok ağının diğer kişiler tarafından izin dâhilinde erişilebilir olması anlamına gelmektedir. Söz konusu ağ sistemine katılmak isteyen kişilerin, zincirin asıl sahibi olan kişilerden onay alması gerekmektedir. Kısıtlama ve izin süreçlerini içeren bu ağ, üst düzey kilit sistemleri ile çalışmaktadır.

Konsorsiyum ağı, birden fazla kuruluşun katılımını içermektedir. Önceden belirlenen ve erişim hakkı tanınan bu kuruluşlar, zincir üzerindeki tüm verilere ulaşabilmektedir. Konsorsiyum ile özel blockchain ağları, istenilen boyutta gelişme fırsatı yakalamaktadır.

Blockchain teknolojisi, SHA – 256 algoritmasının yapay zekâ desteği ile çalışmaktadır. Blok sistemi ile birbirilerine zincirlenen veriler, SHA – 256 algoritması ile dokunulmaz hâle gelmektedir. Sisteme yüklenen hiçbir veri değiştirilemez veya silinemez. Böylelikle güvenlik açığı oluşumu kesin olarak engellenmektedir.

Neden Popüler?

Son 10 yılda müthiş bir atılımla popülarite kazanan bu ağ, birçok ticaret firmasının işini kolaylaştırması nedeniyle öne çıkmaktadır. Üçüncü şahısların veya zarar verici ajanların hiçbir temasına ihtiyaç duyulmadan para akışı sağlayan bu sistem, güvenilir çözümler sunarak dijital dünyanın işlevsellik kazanmasına yardımcı olmaktadır.

İnternet üzerinden alışveriş yapmak isteyen kişiler, güvenilir bir dijital bankacılık sürecine ihtiyaç duymaktadır. Geleneksel alışveriş sisteminin tarihe karışmasına olanak tanıyan e-ticaret siteleri, bu teknoloji ile kullanıcı memnuniyeti kazanmaktadır. Eşler arasında şifrelenen ve hiçbir müdahaleye izin vermeyen bu sistem, doğru ve güvenilir bir ödeme sürecini mümkün kılmaktadır.

Blockchain Teknolojisi Güvenli mi?

Bitcoin sitelerinin güvenli bir şekilde çalışması, bankacılık ve satış işlemlerinin sorunsuz ilerlemesi ve kişiler arası para akışının hız kazanması; bu teknoloji ile mümkün hâle gelmektedir. Blockchain teknolojisi ile tüm bu süreçler son derece şeffaf ve güvenilir bir şekilde ilerlemektedir.

Bloklar hâlinde zincirlenen tüm veriler, şifreleme teknolojisi ile kalıcı olarak kayıt altına alınmaktadır. Bu sistem, yasal çerçevenin sorunsuz işlemesine ve kişilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamasına olanak tanımaktadır. Bilinen en güvenilir veri tabanı olan blockchain teknolojisi, alıcı ve satıcı tarafların maddi değerlerini gözetmektedir.

Gayrimenkul, kripto para, ürün ve tedarik mamulleri; blockchain sistemine kaydedilen veriler sayesinde en güvenilir şekilde işleme alınmaktadır. Özellikle büyük çaplı bütçelerin söz konusu olduğu gayrimenkul ve araç satışları, bu şekilde hiçbir mağduriyet yaşanmadan gerçekleşebilmektedir.

Farklı Sektörler İçin Nasıl Kullanılır?

1. Enerji

Enerji ticareti, büyük çaplı maliyetler içermekte ve güvenilir çözümlere ihtiyaç duymaktadır. Enerji satışının sistematik bir şekilde kayıt altına alınması için birçok dijital veri tabanı sisteminden yararlanılmaktadır. Blockchain teknolojisi, veri tabanı sistemine sahip olan enerji sektörü, elektrik transferini daha pratik ve nitelikli bir şekilde gerçekleşmektedir.

2. Finans

Hemen hemen herkesin aktif olarak kullandığı internet bankacılığı, bu teknolojinin en fazla kullanıldığı alanlar arasında yer almaktadır. Bankalar, güvenilir bir şekilde hizmet vermek amacıyla bu teknolojiden sıklıkla yararlanmaktadır. Çevrimiçi ödemelerin hemen hepsinde yer alan bu sistem, çift taraflı şifreleme teknolojisi ile üst düzey bir kullanıcı deneyimi sunmaktadır.

3. Medya ve Eğlence

Dijital hakların kontrol altına alınması ve içerik üreticisinin mağdur olmaması, sağlam bir veri tabanı sistemi ile mümkün hâle gelmektedir. Telif hakkı ve intihal gibi konuların sorunsuz işlemesine ve sosyal medya ağlarının özgünlük düzeyini korumasına yardımcı olan bu ağ, birçok etik sorunun tek tıkla halledilmesine olanak tanımaktadır.

4. Perakende

Tedarikçi ve alıcı arasındaki süreçlerin kontrol altına alınması, zincirler hâlinde depolanan verilerin güvenilir bir şekilde muhafaza edilmesi ile mümkün hâle gelmektedir. Büyük e-ticaret siteleri, tedarikçilerinin niteliğini ve tedarik ettiği mamullerin kalitesini bu sistem sayesinde kontrol altına almaktadır.

İşletmeler Blockchain’den Nasıl Faydalanabilir?

1. Azaltılmış Risk

Güvenlik açığı oluşturan ve firmanın maddi gelir kaybetmesine neden olan tüm faktörler, şifrelenen ve hiçbir şekilde temas edilemeyen veri tabanı sistemleri sayesinde bertaraf edilmektedir. Blockchain teknolojisi ile azaltılan risk, işletmelerin zararlı ajan ve veri hırsızlığı gibi konulara karşı korunmasına olanak tanımaktadır.

2. Düşük Maliyetli İşlemler

Evrensel ve silinmesi imkânsız bir kayıt defteri olan blockchain teknolojisi, düşük maliyetli olması nedeniyle de öne çıkmaktadır. Kâğıt kullanımının bırakılması ve firmanın daha güvenilir bir şekilde kayıt tutması, işletme giderlerinin azalmasına ve söz konusu firmanın daha fazla gelir elde etmesine yardımcı olmaktadır.

3. Akıllı ve Güvenli Sözleşmeler

Herhangi bir firmanın, tedarikçisiyle veya müşterisiyle yapacağı tüm sözleşmeler; bu ağ sayesinde çok daha işlevsel ve güvenilir olmaktadır. Şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri, bu teknolojinin aktif olarak kullanılması ve yapılan sözleşmelerin güvenilir bir şekilde kaydedilmesi gibi süreçleri içermektedir.

Bir cevap yazın