Metaverse ile Sanal Dünyada Gerçek Hayatı Yaşayın

metaverse

Metaverse, web 3.0 uygulamaları arasında yer alan ve gerçek dünyadan imgeler içeren alternatif bir evren olarak tanımlanmaktadır. Sosyal yaşam, ticaret, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi uygarlık unsurları; söz konusu dijital dünyanın parçaları arasında yer almaktadır. Sanal bir uygarlık kurmayı hedefleyen bu ideal, birçok dünya devi tarafından desteklenmektedir.

Metaverse Nedir?

Geleceğin en önemli teknolojileri arasında yer alan Metaverse, akla gelebilecek tüm medeniyet unsurlarını içeren alternatif bir dünyadır. Bir internet sağlayıcısı ve artırılmış gerçekliği gözlüğü aracılığıyla erişilen blockchain zincirleri arasında yer almaktadır.

“İnternetin geleceği” olarak tanımlanan bu teknoloji, sosyal medya platformlarını çağrıştırmaktadır ancak sosyal medya kavramının çok daha fazlasıdır. Alternatif bir dünyanın kapılarını aralamayan bu sistem, üç boyutlu dünyaların bir karışımıdır ve birçok kişi tarafından merakla beklenmektedir.

Metaverse Nelerden Oluşur?

Bu evren, dört alt kategoride incelenen katmanlardan oluşmaktadır. Bu kategoriler ve katmanlar şu şekildedir:

  • İçerik ve Deneyimler: Kullanıcılar, oluşturucular, öğrenme ve etkileşim.
  • Platformlar: 3 boyutlu deneyim yaratıcıları.
  • Altyapı ve Donanım: Cihazlar, OS, aksesuarlar ve bulut sistemi.
  • Gerçekleştirici: Dijital kimlik, ödemeler ve yönetim.

Neden Önemlidir?

Google, Apple, Microsoft ve Meta gibi dünya devleri; bu evrenin oluşumu için ciddi yatırımlar yapmaktadır. Metaverse’nin 2024 yılında 800 milyar dolarlık bir pazar olacağı tahmin edilmektedir. Söz konusu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda dünya devlerinin yaptığı yatırımların nedeni daha net anlaşılmaktadır.

Dijital dünyanın en merak edilen konuları arasında yer alan bu evren, alışılagelmiş tüm eylemleri ters yüz etme potansiyeline sahiptir. Akla gelebilecek bütün uygarlık süreçleri, bu evrenin akıl almaz deneyimi içerisinde yer almaktadır. Geleceğin interneti olarak nitelendirilen bu evren, fiziksel ve dijital dünyanın bir arada yaşanmasına olanak tanımaktadır.

İnsanlar Metaverse’yi Nasıl Deneyimleyecek?

Tahmin edilen platformlar, insani faktörlerin tümünü içermektedir. Hâlihazırda gelişen sanal gerçeklik, böyle bir evren idealiyle sağlam bir zemine oturtulmaktadır. İnsan yaşamının bir parçası olan tüm alanlar, bu evren içerisinde yer almaktadır. İnsanların deneyimi için düşünülen Metaverse alanları şu şekilde sıralanmaktadır:

1. Eğlence

Eğlence sektörü, yapay zekâ uygulamalarının en yaygın kullanım alanıdır. Sanal konserler, yüksek kalitede oyunlar ve farklı eğlence platformları; bu sanal evren aracılığıyla kullanıcılarla buluşmaktadır.

2. Sağlık Hizmetleri

Tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimi ve sanal ameliyat gibi imkânlar, Metaverse teknolojisinin olası sonuçları arasında yer almaktadır. Sanal gerçeklik teknolojisinin en mükemmel örnekleri arasında yer alan bu teknoloji, sağlık hizmetlerinin gelişimi için de kullanılabilmektedir.

3. Eğitim

Tüm eğitim basamakları, sanal gerçeklik teknolojileri sayesinde daha pratik bir şekilde yürütülebilmektedir. Alternatif sanal dünya, eğitim süreçlerini de etkilemekte ve söz konusu eğitim basamaklarının daha nitelikli hâle gelmesini sağlamaktadır.

4. Ağır Endüstri

Tamirat veya ağır sanayi cihazlarının kullanımı, sanal gerçeklik teknolojileri ile daha hızlı bir şekilde öğretilebilmektedir. Sanal gerçeklik gözlüğünün sunduğu üç boyutlu gözlem deneyimi, ağır sanayi endüstrisinin işlevsellik kazanmasını sağlamaktadır.

5. Moda ve Lüks

Moda haftalarının sanal ortamda gerçekleştiği ve tüm insanların bu etkinliklere katılabildiği bir dünya, birçok kişi tarafından heyecan verici bir deneyim olarak görülmektedir. Bu teknolojinin üst düzey avantajları, moda ve lüks gibi konuların nitelik kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Metaverse’nin Özellikleri Nelerdir?

1. Avatarların Dâhil Edilmesi

Avatar kavramı; dijital dünyada bulunan insanların sanal bir temsilini ve kimliğini ifade etmektedir. Metaverse, insanların birer temsili olan avatar sistemlerini içermektedir. Bu uygulamayı eğlenceli kılan, avatarların istenilen formlara dönüştürülebilmesidir. Kişiler, kendi avatarlarını istedikleri gibi tasarlayarak Metaverse evrenine katılım sağlayabilmektedir.

2. Blockchain Tabanlı İşlemler

Blockchain, dijital süreçlerin tümüne etki etmekte ve güvenli yazılımın en bilinen yolu olarak nitelendirilmektedir. Blockchain teknolojisi ile internet üzerinden yapılan işlemlerin tümü sorunsuz bir şekilde işlemektedir. Metaverse, blockchain teknolojisinden yararlanarak daha nitelikli bir hâle gelebilmektedir. Veri depolama sürecinin önem arz ettiği bu evren, blockchain gibi teknolojilere ihtiyaç duymaktadır.

3. Sanal Arazi Kullanımı

Somut bir varlık değeri olan sanal arazi, kripto para gibi sanal değerlerle satın alınabilmektedir. Bu evren içerisinde arazi sahibi olmak, alternatif dünyanın gerçek dünya ile olan benzerliğini artırmaktadır. Uygun bir lokasyondan alınan sanal arazi, şahsi mülk olarak nitelendirilmekte ve söz konusu şahsın istekleri doğrultusunda kullanılabilmektedir.

4. Sürükleyici Deneyimler (AR ve VR)

Metaverse kullanıcılarının tümü, AR ve VR teknolojileri ile benzersiz bir deneyim yaşamaktadır. Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR); konser, oyun ve akla gelebilecek her eylemin deneyimlenmesine olanak tanımaktadır. AR ve VR teknolojileri, Metaverse fikrinin yapıtaşları arasında yer almaktadır.

5. Yapay Zekâ (AI) Kullanımı

AI yani yapay zekâ, bu evrenin kendi kendini denetleyebilen ayrı bir devlet gibi çalışmasına olanak tanımaktadır. Bu sanal evren içerisinde yer alan tüm uygulamalar, yapay zekâ desteğine sahip olmaları nedeniyle tek başına çalışan bütünsel bir robotu oluşturmaktadır. AI robotları, birçok sürecin daha pratik ilerlemesine katkı sağlamaktadır.

6. Sosyal Etkileşim

İnsanlar, söz konusu alternatif evren içinde istedikleri şekilde diyalog kurabilmektedir. Dijital dönüşüm ofisi içerisinde yer alan teknolojik imgeler, bu evrenin olası kullanıcılarının birbirleriyle etkileşime geçebilmesine olanak tanımaktadır. Metaverse, insan organizmasının dâhil olduğu tüm süreçleri içermektedir.

Bir cevap yazın