Remote Uzaktan Çalışma Rehberi

Remote Uzaktan Çalışma Rehberi

Son yıllarda firmalar altyapılarının uzaktan çalışmaya elverişli olacak bir biçimde değiştirmesi ve ofisten bağımsız bir alanda çalışılması daha fazla karşılaşılan bir durum olmaya başlamıştır. Birçok alanda olduğu gibi dijitalleşen yaşamda iş dünyası için de yeni çözümler ve dönüşümler kendini ortaya çıkmıştır. Özellik bu dönemde dijital liderlik de ön plana gelmiştir. Bu yenilikler sayesinde artık ekipler aynı ortamda bulunmadan çalışabilme imkânı yakalıyor. Bazı global firmalarda görülen uzaktan çalışma, ülkemizde daha çok haftanın ya da ayın bazı günleri olacak şekilde evden çalışma düzeni uygulanıyordu. Elbette pandemi dönemi ortaya çıkana kadar. Bu süreçte salgına karşı alınabilecek en doğru ve en kolay uygulama olan sosyal izolasyon için şirket çalışanları gerekli ekipmanlarını ile işlerini evden devam ettirmeye başladı. Sektöre göre işe gitmek zorunda olanlar veya sadece belirli günler evden çalışanlarla beraber çeşitli departmanlarda görülen bu değişim hızlı bir adaptasyon dönemini de beraberinde getirdi. Uzaktan çalışmak şirkette çalışmaktan daha rahat olsa da bu durum bireylerde baskı oluşturabiliyor. Çalışanlar sıradan bir iş gününde yapıldığından daha fazla iş bitirme ihtiyacı hissederek yanılgıya kapılabiliyorlar. Özellikle iş-yaşam dengesini kurmakta zorlanan pek çok kişi bulunmaktadır. Peki uzaktan çalışma nedir? Karşılaşılan sorunlar nelerdir? Konuyla ilgili tüm detaylar yazımızda.

Remote – Uzaktan Çalışma Nedir?

Remote - Uzaktan Çalışma Nedir?

Remote work ya da uzaktan çalışma olarak ifade edilen çalışma modeli, bireylerin şirket dışında istedikleri yerden şirketleri adına çalışabilmesine imkân tanıyan çalışma yöntemidir. Uzaktan çalışma, genellikle teknolojik araçlarının yardımı ile evden ya da ofis dışında herhangi bir noktadan söz konusu işin yerine getirilmesidir. Uzaktan çalışan kişiler, şirket dışında çalışma hakkıyla birlikte diğer çalışanlarla aynı haklara sahip ve işverenin sorumluluğu altındadırlar. Bu çalışma modeli ile kişiler kendilerini daha rahat hissettikleri ortamdan çalışabiliyor. Müzikli ya da müziksiz, sessiz veya hareketli fark etmeksizin kendi yarattığınız ortamda çalışma imkânını buluyorsunuz. Uzaktan çalışma firmaların çalışanları için daha iyi olduğunu düşündükleri ve bu sebeple kullandıkları bir çalışma modelidir. Baskının olmadığı yerlerde çalışan bireyler daha fazla üretken olabiliyorlar. Artık kişilerin nereden çalıştıkları değil ne kadar verimli çalıştıkları önemlidir. Kurumların bu çalışma modeline ayak uydurması için pek çok noktaya dikkat etmesi ve önem vermesi gerekmektedir. Herhangi bir firmada her departmanın uzaktan çalışmaya uyum sağlaması zor olabilir. Bu yüzden hangi bölümlerin bu çalışma modeline uygun olduğunu belirlemek gerekir. Aynı zamanda uzaktan çalışan bireylerin iş motivasyonunun düşmemesi ve ofis ortamından kopmaması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.  Motivasyon sağlamak için sanal alanda görüşme ve konferanslar yapılabilir. Ayrıca müşterilerle uzaktan iletişime geçme ve sanal ortamda bilgi verme düzeninin oluşturulması gerekir. Dijitalleşme sürecini en doğru şekilde tamamlayan firmaların daha hızlı büyüdüğü ve rekabet sahasında avantaj sağladığı söylenebilir. Bu çalışma modelinin içinde barındırdığı pek çok faydası vardır. Bunlardan en dikkat çeken ulaşım sorunun olmamasıdır. Trafik gibi bir problem yaşamayan bireyler ofis dışında çalışarak kendileri için daha çok zamana sahip olur ve ulaşım nedeniyle herhangi bir yorgunluk yaşamazlar. Bu çalışma yöntemi ile dijitalleşme daha hızlı olur ve bunu sağlayan sistemler verimli kullanılabilir. Bunun dışında evden çalışma sayesinde toplantı gibi buluşma zamanlarında gecikme yaşanmaz.

İşinize Dedike Bir Çalışma Ortamı Oluşturun

Hangi iş üzerinde çalıştığınız kadar hangi ortamda çalıştığınız da önemlidir. Tanımlanmış bir ortama sahip olmak, sizi doğru odak noktasına yönlendirmeye destek olur. Bir odayı çalışma ortamına dönüştürmek ideal olsa da böyle bir imkân yoksa belli bir alanı çalışma ortamına uygun olacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Çalışma alanınızı oluşturmak için rahat sandalyeler, gürültü önleyici kulaklıklar ve harici klavyeler gibi birtakım eşyaları kullanabilirsiniz. Özel çalışma ortamını yaratırken rahat bir alan oluşturulmalıdır. Oturduğunuz sandalye veya koltuk sağlığınız için önemlidir. Ergonomik bir ofis sandalyesi daha verimli uzaktan çalışma için harika bir seçenek olabilir. Masaüstü bilgisayar yerine dizüstü laptop kullanıyorsanız ve masanız yoksa, laptop yükseltici alabilirsiniz. Ayrıca ekranınızın göz hizasında olmasına dikkat edin. Bu durum boyun ağrısı ihtimalini azaltacaktır. Gözleriniz için de ekranla aranızda belirli bir mesafe bırakmalısınız. Daha verimli bir çalışma için yeterli işlem gücüne sahip bir laptop ya da masaüstü bilgisayara sahip olduğunuzdan emin olun. Örneğin yazılım tarafında çalışıyorsanız hafıza ve işlemci olarak uygun bir bilgisayarınız olmalıdır. Tasarım bölümünde çalışıyorsanız ve büyük dosya gönderimleri için wi-fi bağlantı problemlerine dikkat etmeniz gerekir. Ya da bir metin yazarıysanız, yazdıklarınızı kâğıt üzerinde okumak için yazıcı iyi bir yardımcı olabilir. Daha iyi bir uzaktan çalışma için fazlalıklardan kurtulmak ve sevdiğiniz objeleri çalışma alanınıza koymak oldukça fayda sağlayacaktır. Kafanızı kaldırdığınızda neleri görmek sizi mutlu edecekse alanınızı o objelerle doldurun. Ailenizin fotoğrafı, favori tablonuz ya da defalarca izlediğiniz filmin afişi. Hangisi daha fazla motivasyonunuzu artıracaksa çalışma alanınızı onlarla renklendirin. Daha iyi bir çalışma ortamı için dikkat dağınıklığına izin vermeyecek bir alan olması gereklidir. İster evden ister tatilden olsun kendinize kesinlikle rahat edebileceğiniz bir çalışma alanı oluşturmalısınız. Bu alan aynı zamanda bu süreçte özel ve iş yaşamınız arasındaki sınırı çizmenizi sağlar. Uzaktan çalışırken karşınıza birçok dikkat dağıtıcı şey çıkacaktır. Bu alan uzaktan çalıştığınız zaman boyunca sizin verimliliğinizi artıracak köşeniz olacaktır. Uzaktan çalışma için özel bir ortam oluşturmak ayrıca bu çalışma modelinin getirdiği rahatlık hissini dengeler. Daha özel bir çalışma ortamı oluşturmak için birkaç öneri;

  • Ofis malzemeleri, kalemler ve küçük not defterleri gibi basit ürünler her zaman işe yarar. Ayrıca bir yazıcı bulundurmakta işinize katkı sağlayabilir.
  • Teknik destek, akıllı hoparlörler, ilave şarj cihazları önemli ayrıntılardır.
  • Arka plan, çalışma alanının arka planında bulunan duvar kâğıdı ya da bir sanat eseri harika bir görüntü oluşturabilir.
  • Gürültüyü engelleme, bazı tekstil ürünleri (perde, halı ve battaniye gibi) gürültüyü azaltarak çalışma esnasında dikkatin dağılmasını engelleyebilir.
  • Aydınlatma, doğal ışık, cam kapılar ya da bir masa lambası da ortamı aydınlatmaya destek olabilir.
  • Ergonomik ürünler, bilgisayar standı ya da ergonomik ofis sandalyesi çalışma günlerini daha konforlu hâle getirebilir.

İş ve Özel Hayatınızı Birbirinden Ayırın

Bu çalışma modelinin esnek olması ve zaman yönetimini size bırakması iş ve özel yaşam dengesinin kontrolünü de size bırakır. Planlı olmak bu dengeyi korumanıza yardımcı olur. Aksi durumda iş ve özel hayat dengesini kurmak zor olabilir. Örneğin global bir firmada uzaktan çalışıyorsanız gece 11’de bir görüşme yapmanız gerekebilir ve siz sabah 8’den beri çalışıyor olabilirsiniz. Bu yüzden iyi bir planlama yapmak ve bu planlara uymak önemlidir.

Diğer İnsanlarla İletişime Geçebileceğiniz Ortamlar Yaratın

Uzaktan çalışırken aileniz ve dostlarınızla iletişim halinde olun. Uzaktan çalışma, iş arkadaşlarınızdan farklı kişilerle zaman geçirmenizi sağlar. Ailenizle ve arkadaşlarınızla iletişim kurmak için fırsatlar arayın. Görüntülü arama yaparak sevdiklerinizle düzenli kahve sohbetleri planlayın. Ya da ekip arkadaşlarınızla çalışabileceğiniz her daim açık bir video konferans odası oluşturun.

Rutin Düzeninizi Koruyun

Uzaktan çalışan kişilerin aynı şirketteki gibi bir rutine sahip olması önemlidir. E-postalara cevap vermek, aramalar yapmak, toplantıları ayarlamak ve diğer ofis ileri için bir rutini benimseyin. Bir rutini devam ettirmek ve bir programa uymak, bu çalışma modeline geçişinizi kolaylaştıracaktır. Uzaktan çalışma esneklik ve özgürlük alanı sağlamaktadır. Sürecinizin, şirketteki gibi olması gerekmez fakat süreklilik elde etmek için verimlilik kazanmanıza ve stresi azaltmanıza yardımcı olacaktır.  Eskiden işe gidip gelme zamanınız egzersiz yapmak, dinlenmek, yemek pişirmek ya da kitap okumak, gibi sizi daha iyi hissettirecek aktivitelerle doldurursanız uzaktan çalışırken iş akışlarının faydalarını en üst düzeye çıkarabilirsiniz.

Değişimi Kabullenin

İlk defa deneyimlediğiniz bir çalışma modeline ayak uydurmak elbette kolay olmayacaktır. Bu çalışma modeline geçiş bir süreçtir. Bu değişimi yaşarken daha iyi uyum sağlayabilmek için ekibinizle iletişim kurmaktan çekinmeyin. Bu süreçte merak ettiklerinizi ya da zorladığınız durumlarla ilgili çalışma arkadaşlarınıza soru sorabilir onların bu sürece nasıl adapte olduklarına dair tavsiyeler alabilirsiniz.

Bir cevap yazın