Teknolojinin Etkileri Gündelik Hayatımızı Nasıl Değiştirdi?

Teknolojinin Etkileri Gündelik Hayatımızı Nasıl Değiştirdi?

Dünya toplumları olarak teknolojinin gelişimiyle çok yol katettik. Teknolojik gelişmeler, inovasyon çeşitleri noktasında da gelişmeler sağlamakta. Dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, robot süpürgeler ve televizyon gibi birçok cihaz ile iç içe yaşıyoruz. Ancak bu yakınlığın iyi olup olmadığı tartışma konusu. Teknolojinin gündelik hayatımızı değiştirdiği aşikâr. Bu değişimin iyi yönde seyretmesi ise teknolojiyi bilinçli kullanmayı öğrenmemizle ilişkili. Bu içerikte teknolojinin etkileri üzerine konuşacağız.

Teknolojinin Olumlu Etkileri Nelerdir?

Teknolojinin etkileri olumlu olarak ele alındığında birçok avantaj karşımıza çıkar. Dünyanın dört bir yanında yaşayan insanların birbiriyle bağlantı kurması gelişmiş teknolojinin eseridir. Evin rahatlığında çalışmaktan farklı bir şehirdeki yöresel ürünü sipariş etmeye kadar geniş bir imkân sunan teknoloji, yeni iş kollarının çıkmasını da sağlamıştır. Teknolojinin olumlu taraflarını daha iyi anlamak için aşağıdaki başlıklara göz gezdirebilirsiniz:

  • Artan iş imkânı
  • Gelişmiş iletişim
  • Çevrimiçi alışveriş
  • Online eğitimlere erişim
  • Daha iyi bilgi erişimi
  • Sanal sosyal yaşamlar
  • Uzaktan ve esnek çalışma imkânı

1. Artan İş İmkânı

Teknolojinin etkileri noktasında en dikkat çekici konu artan iş çeşitleridir. Teknolojik gelişmelerin sağladığı yeni imkânlar, insanların farklı iş kollarını düşünmesine yol açmıştır. İşletmelerin günlük iş süreçlerini daha sistematik ve yapılandırılmış duruma getiren teknoloji, yeni iş kollarını da gerektirmiştir. Örneğin BT uzmanı bunlara bir örnek olacaktır.

Uzaktan çalışma stilini hayatlarımıza dâhil eden teknoloji, ofis dışında da çalışmanın yolunu sunmuştur. Zoom, Slack gibi araçlar kullanılarak iletişim kurmak mümkün hâle gelmiştir. Elbette bununla bağlantılı olarak dijital pazarlama uzmanı, içerik yazarı ve IT personeli gibi yeni meslek dalları da öne çıkmıştır.

2. Gelişmiş İletişim

Teknolojinin etkileri göz önüne alındığında akla ilk gelen gelişmiş iletişimdir. Telefonu icat eden Alexander Graham Bell için telefon, başlangıçta her kasabada yalnızca birer tane olacaktı. Ancak günümüzde herkesin cebinde bir hatta birden fazla telefon görüyoruz. Üstelik bu cihazlar, arama yapmanın ötesinde daha birçok işlev sunar. Görüntülü arama, oyun oynama, mesajlaşma, sesli mesaj gönderme ve maliyet hesaplama gibi birçok uygulama için cep telefonları kullanılmaktadır.

3. Çevrimiçi Alışveriş

Teknolojinin etkileri kapsamında olumlu etkilerden biri olan online alışveriş, günümüzün en popüler aktiviteleri arasında yer alır. Teknoloji alanındaki değişimler, çoğu kişinin ev kolaylığında bir yerlere ulaşma isteğini artırmıştır. Alışveriş merkezinde saatler harcamak yerine ev ortamında oturduğunuz yerden alışveriş yapabilir ve böylece zamandan kazanabilirsiniz. Üstelik çevrimiçi alışveriş platformlarının online alışverişe uygun yaptığı birçok indirim vardır.

4. Gelişmiş Eğitimlere Erişim

Teknolojinin etkileri göz önüne alındığında en öne çıkanlardan birinin eğitimlere kolay erişim olduğu görülmektedir. Modern çağ, gelişimin ve bilginin kıymetinin arttığı bir çağdır. Bu anlamda birçok kişi için online eğitimlerin kıymetli hâle geldiğini söylemek doğru olacaktır. Çevrimiçi dersler, fiziksel bir sınıfa gidip gelmenin gerektirdiği maliyet ve zaman gibi unsurları yıkmıştır. Bu da herkesin oturduğu yerden cüzi bir miktar parayla hiç alanı olmayan bir konuda dahi bilgi sahibi olmasını sağlamıştır.

5. Daha İyi Bilgi Erişimi

Günümüzde bir bilgiye erişmek için birkaç tıklama yapmak yeterlidir. Birçok insan için teknoloji, hareket etmeye ve zaman kaybetmeye gerek kalmadığı için önemlidir. Üstelik yeni çıkan akıllı asistanlar da bilgiye erişimi daha kolay hâle getirmiştir.

6. Sanal Sosyal Yaşamlar

Sosyal medyanın insan hayatına girmesi büyük bir devrim olmuştur. Sosyal medya endüstrisinin hızla ilerlemesi ile birçok yeni iş kolu da ortaya çıkmıştır. Sosyal medya gücünü fark eden işletmeler, marka itibarı ve influencer pazarlama gibi alanlar için yeni çalışanlar edinmeye başlamıştır. Sosyal medyanın seyri, sıradan bir insanın dahi hızlıca ünlü olmasını sağlamaktadır.

7. Uzaktan ve Esnek Çalışma İmkânı

2020 Covid–19 pandemisiyle birlikte uzaktan çalışma kavramı insanların hayatına dâhil olmuştur. Pandemi tüm hızıyla devam ederken birçok şirket evden çalışma kararı almıştır. Bu da ofislerin terk edilmesi ve uzaktan çalışabilme imkânının fark edilmesini sağlamıştır. Salgın etkisini kaybettikten sonra dahi Microsoft ve Twitter gibi büyük şirketler uzaktan çalışmaya devam etmiştir. Bu da süresiz uzaktan çalışma kavramını ortaya koymuştur.

Teknolojinin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Teknolojinin olumsuz etkileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Azaltılmış gizlilik
  • Artan sağlık sorunları
  • Duygusal ve psikolojik problemler
  • Ömrü azalan ürünler
  • İş güvensizliği

1. Azaltılmış Gizlilik

Teknoloji ile gizlilik konusunda önlenemez bir şeffaflık söz konusu olmuştur. Yapay zekâ teknolojisi, görevleri otomatikleştirme konusunda her ne kadar olumlu etkiye sahip olsa da özel alanlar ve sınırlar kaybolmuştur. Her ne kadar çeşitli teknolojiler ile gizliliğin korunduğu öne sürülse de 10 yıl öncesine göre daha farklı bir dünyada yaşıyoruz.

2. Artan Sağlık Sorunları

Teknolojinin etkileri her ne kadar olumlu gibi görünse de uzun süre teknolojiye bağlı bir şekilde oturmak fiziksel sağlığı önemli ölçüde etkilemektedir. Herkes için hayatın doğal bir parçası durumuna gelen teknoloji, kötü alışkanlıkların oluşmasına da neden olmuştur.

Elektronik cihazlar ile sık vakit geçiren kişilerde sağlıksız uyku düzeni ve dijital göz yorgunluğu gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Üstelik saatlerce ekran başında vakit geçiren insanlarda duruş bozukluğu, omurga sorunları ve obezite gibi sorunlar söz konusu olmuştur. Bu problemlerin etkisini en aza indirmek için ek uygulamalardan destek alabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

3. Duygusal ve Psikolojik Problemler

Teknolojinin etkileri fiziksel sağlığın yanı sıra duygusal sağlıkta da görülebilir. Sosyal medyanın bu kadar sık kullanılması, insanların kendini başkalarıyla kıyaslamasına, dışlanmış ve yetersiz hissetmesine neden olabilir. Bu konuda yapılan birçok araştırmanın sonucu, sosyal medyanın insanların mental sağlığı üzerinde olumsuz etkiye neden olduğunu göstermektedir. İnterneti ve sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullanan insanların depresyon ve anksiyete gibi sorunlar yaşadığı sık rastlanan bir bilgi hâline gelmiştir. Zaman zaman medya detoksu yaparak bunun üstesinden gelmek mümkün olabilir. Teknoloji bağımlılığının aile içindeki sorunlara neden olduğu da bilinenler arasındadır. Aile içindeki mesafelerin önüne geçmek için ekran vaktini kısıtlamak bir çözüm yolu olacaktır.

4. Ürünlerin Ömrü Kısalıyor

Teknolojinin önlenemez gelişimi kullanılan dijital cihazların kullanım ömrünü kısaltır. Yeni çıkan bir cihazın sadece birkaç ay içinde modasının geçtiğine tanık oluyoruz. Günlük hayatımız için oldukça önemli olan bu cihazlar, düzenli olarak bakım ve güncelleme de istemektedir. Bu da yüksek maliyet anlamına gelir. Üstelik teknolojik cihazların parçaları da güncelliğini yitirebilir. Hızlı teknolojik gelişmelerin daha yeni sürümlere yükseltme ihtiyacını ortaya çıktığı da bilinmektedir.

5. İş Güvensizliği

Teknolojinin etkileri noktasında göze çarpan iş kaybı, insanların işlerini kaybetme konusundaki korkularını artırmıştır. Özellikle yapay zekâ ve makine öğrenimi konusundaki gelişmeler, insanların yapacağı birçok meslek dalını makinelerin devralmasına neden olmuştur.

Birçok şirket için son teknolojiye ayak uydurmak mecburiyet hâline geldiğinden teknolojinin bu kadar yakında olması çalışanları korkutmaktadır. İleriki yıllarda makine işçisi, kasiyer, muhasebeci ve bankacı gibi birçok çalışanın yerini makinelerin alacağı düşünülmektedir. Şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri yakın gelecekte birçok kişinin işine veda edeceğini göstermektedir.

Bir cevap yazın