Veri Depolama: Tanımı, Türleri, Araçları ve Önemi

veri depolama

Ticaret firmaları, şirket bilgilerini düzenlemek ve sınıflandırmak amacıyla; veri depolama sistemlerinden yararlanmaktadır. Mevcut verilerin düzenli bir şekilde saklanması, veri güvenliği ve dokunulmazlığı ilkeleri açısından önem arz etmektedir. Ticari anlamda var olmaya çalışan tüm kuruluşlar, güvenilir depolama yöntemlerine öncelik vermektedir.

Yaygın olarak kullanılan depolama türleri, işletmelerin kendi veri tabanlarına en uygun çeşidi seçmeleri için kategorize edilmektedir. Her büyüklükteki işletme için uygun bütçe planlamasına sahip olan pek çok depolama çeşidi bulunmaktadır. Firmalar, depolama araçları arasından kendilerine en uygun olan seçeneğe kolayca ulaşabilmektedir.

Veri Depolama Nedir?

İşletme bünyesine giren bütün veriler, ticari anlamda önem arz etmekte ve kaybı söz konusu olduğunda ciddi problemlere neden olmaktadırlar. Müşteri kimlikleri, satın alma geçmişler, faturalar, dekontlar, ortak iş birlikleri ve mülkiyet belgeleri; belge depolama araçları sayesinde yedeklenmekte ve sorunsuz bir şekilde muhafaza edebilmektedir.

Günümüzde çoğu kuruluş, kendi bünyesine ait olan sistem verilerini; bilgisayar üzerinden dijital olarak depolamaktadır. Depolanan verilerin, güvenli bir şekilde saklanması ve ikinci şahıslar tarafından istismar edilmemesi için sistematik depolama araçlarının tercih edilmesi gerekmektedir.

Veri Depolamanın Önemi

Veri depolama süreçleri, mevcut şirket bilgilerinin uzun vadede korunabilmesine olanak tanımaktadır. Dijital ortamda depolanan tüm veriler, yok olma olasılığı en aza indirilerek korunmaktadır. Bu sayede, veri kaybı veya veri güvenlik ihlali gibi sorunlar en aza indirilmektedir.

Uygun yapılı ve kolay kullanımlı depolama sistemleri, ihtiyaç duyulan veriye daha hızlı ulaşılmasına yardımcı olmaktadır. Sistematik ve düzenli bir şekilde yerleştirilen veriler, depo içerisinden kolaylıkla çekilmekte ve hızlı bir şekilde işleme alınabilmektedir.

Dekont, bordro belgesi veya kaynak raporu gibi verilerin, arttırılmış güvenlik sistemleri ile depolanması; önem teşkil eden belgelerin daha kolay yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda, şirket bünyesinin genel üretkenlik düzeyi arttırılmış olmaktadır.

Nasıl Çalışır?

Şirket bünyesine gelen verilerin tümü, bilgisayar belleğinde saklanmaktadır. Cihaza kaydedilen belgeler, silininceye dek bilgisayar haznesinde kalmaktadır. Depolama süreçleri ise bu sistemden farklı olarak mevcut verilerin sonsuz bir döngüyle korunması anlamına gelmektedir.

Veri depolama, şirket belgelerini sanal ağlar üzerinde depolamakta ve bu belgelerin istismar edilmesine veya kaybolmasına engel olmaktadır. Tüm şirket verilerinin uzun vadede kullanılması ve sonsuz bir döngüyle saklanması için depolama aygıtlarından yararlanmak gerekmektedir.

Veri Depolama Türleri

Veri depolama türleri, çalışma prensipleri bakımından doğrudan bağlı depolama ve ağ tabanlı depolama olarak ikiye ayrılmaktadır. Ağ tabanlı depolama da kendi içinde ikiye ayrılarak, SAN veya NAS olarak ifade edilmektedir. Günümüz dijital dünyasında sıklıkla kullanılan depolama türleri şu şekilde sıralanmaktadır:

1. DAS

Doğrudan alan depolama olarak da adlandırılan DAS, verilerin belirli bir cihaza veya belleğe kaydedilmesi anlamına gelmektedir. CD, DVD, USB ve Flash Bellek; DAS tipi depolama araçları olarak sıralanmaktadır. Bu araçlar, bellek düzeyi bakımından genellikle sınırlıdır ve mevcut sistemler arasında çok daha az tercih edilmektedir.

DAS, yüksek kullanılabilirlik ve kolay erişilebilirlik konularında avantaj sağlasa da; yedekleme ve kurtarma işlevlerinin olmaması daha az tercih edilmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte, DAS ile depolanan verilerin paylaşılması ve aktarılması; diğer türlere nazaran daha fazla zaman almaktadır.

2. NAS

NAS, verilerin internet ağı üzerinden erişilebilir bir şekilde depolanması anlamına gelmektedir. Birden fazla sabit bellek gibi yedekleme hizmeti sunmakta ve kurulum işlemleri son derece kolay olmaktadır. NAS, esneklik ve kolay ölçüm özelliği sunması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.

3. SAN

SAN; SSD, Flash depolama ve bulut depolama gibi birden fazla aygıtı içerisine barındırabilen bir ağdır. Kurulumu NAS türlerine nazaran daha maliyetli ve karmaşık bir yapı göstermektedir. Son derece kullanışlı olan ve üst düzey güvenlik hizmeti sunan SAN, fazla sayıda kişinin aynı anda giriş yapabilmesine olanak tanıması nedeniyle tercih edilmektedir.

Veri Depolama Aracı Türleri

Şirket verilerini yöneten kurulun, depolama aracı olarak seçeceği pek çok platform bulunmaktadır. Bu platformların detayları ve açıklamaları şu şekilde gösterilmektedir:

1. Bulut Depolama

Bulut depolama, birçok şirket için en işlevsel depolama aracı olarak görülmektedir. Uygun maliyetli ve hızlı erişilebilir olması nedeniyle; en fazla kullanılan depolama türleri arasına girmektedir. Şirket belgelerini, sabit disklere kaydetmek yerine; genel bulut ağlarına depolamak çok daha güvenlidir.

2. Hibrit Depolama

Hibrit depolama, doğrudan alan depolama ve ağ üzerinden depolama süreçlerini bir arada yürütmektedir. Tamamen disk veya tamamen ağ yerine, her iki sistemin de bir arada kullanılması; veri kayıplarının en aza indirilmesine olanak tanımaktadır.

3. SSD

Sabit disk sürücüleri, bilgisayar devrinin açıldığı ilk yıllardan bu yana kullanılmaktadır. Mekanik olarak dönen diskler, ilgili verinin cihaz üzerinde işlenmesine olanak tanımaktadır. SSD aracı, ilkel ve eski kabul edilse de; güvenli ve sistematik olması nedeniyle günümüzde kullanılan veri depolama araçları arasında her almaktadır.

4. Hibrit Bulut Depolama

Hibrit bulut depolama aracı, farklı bulutların farklı belgeleri muhafaza etmesi amacıyla kullanılmaktadır. Birden fazla bulut ağı, tek yönetici tarafından kullanılmakta ve bu bağlamda veri dizaynının en iyisi şekilde sağlanması mümkün hale gelmektedir.

Veri Depolama Biçimleri

Veri depolama biçimleri, üç ana başlığa ayrılarak kategorize edilmektedir. Bu biçimlerin her biri, verilerin daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde depolanmasına yardımcı olmaktadır. Kullanım ve depolama bakımından türlere ayrılan bulut biçimleri şu şekilde sıralanmaktadır:

1. Dosya

Verilerin düzenlenmesi ve kaydedilmesi için oluşturulan dosyalar; hiyerarşik bir sistemle ilerleyen bir mekanizmadır. Veriler dosyalarda saklanmakta ve dosyalar klasör içerisinde muhafaza edilmektedir. Bu süreç, dosya tabanlı depolama sistemi olarak adlandırılmaktadır.

2. Blok

Verilerin blok düzeyinde depolanması, ayrı parçalar halinde bağımsız olarak saklanmalarına olanak tanımaktadır. Hızlı, verimli ve güvenilir bir depolama deneyimi sunan blok biçimi; hassas verilerin en iyi şekilde saklanmasına olanak tanıması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.

3. Nesne

Büyük ebatlı ve düzenlenmemiş veriler, güvenlik duvarı önlemine sahip olan nesne tabanlı depolama biçimiyle saklanmaktadır. Verilerin asıl işlendiği biçim nesne yöntemidir ve e – posta, videolar, fotoğraflar, web sayfaları ve ses dosyaları; nesne tabanlı depolama biçimi içerisinde işlenerek muhafaza edilmektedir.

Bir cevap yazın