Mobil Cihaz Güvenliğini Sağlamak İçin İpuçları

mobil cihaz güvenliği

Siber güvenlik suçlarının her geçen gün artması; kişi veya kurumların, mobil cihaz güvenliği uygulamalarına daha fazla ihtiyaç duymasına neden olmaktadır. Bilgisayar, tablet ve telefon gibi kişisel ve kurumsal verilerin saklandığı cihazları, siber casuslardan korumak için; nitelikli ve işlevsel olan kablosuz ağ güvenliği hizmetlerinden yararlanmak gerekmektedir.

Günümüzde kullanılan bilgisayar türleri, mobil ve android destekli olarak çalışmaktadır. İş bilgisayarı olarak kullanılan cihazlar, kablosuz ağlar ve siber ortam nedeniyle sürekli olarak risk altında kalmaktadır. Mobil cihaz güvenliği, bu risk faktörlerinin etkisiz hale getirilmesine yardımcı olmaktadır. Mobil cihaz güvenliği sayesinde, hassas şirket verilerinin güvenli bir platformda tutulması mümkün hale gelmektedir.

Mobil Cihaz Güvenliğini Nedir?

İnternet ve mobil cihaz kullanımı, her geçen gün daha fazla artmakta ve bu bağlamda siber suçlarla mücadele ekiplerine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitim, iş ve sosyal hayat gibi süreçlerin; sanal ortamlarda yürütülmesi ve bu durumun ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlar, mobil cihaz güvenliği uygulamalarına duyulan ihtiyacın artmasına neden olmaktadır.

Dijital ortamdan yürütülen tüm süreçler, günlük yaşamın kolaylaşmasına yardımcı olmaktadır. Pratik bir şekilde halledilebilen ticari ilişkiler sayesinde, kişilerin satın almak istediği her ürüne kolaylıkla ulaşması mümkün hale gelmektedir. İnternet ve mobil cihaz kullanımı, işlevsel ve faydalı özelliklerinin yanı sıra; geniş güvenlik önlemlerinin alınmasını gerektiren iki süreç olarak tanımlanmaktadır.

Cihaz içerisine giren sanal casuslar, cihaz sistemlerinin bozulmasına ve cihaz içerisindeki verilerin işlevsiz hale gelmesine neden olmaktadır. Mobil cihaz kullanıcısı sıfatına sahip olan kişi ve kurumlar, güvenlik uygulamaları sayesinde kişisel verilerini ve mobil cihazlarını daha güvenli şekilde muhafaza edebilmektedir.

Türleri

Özellikle şirket bünyesinde kullanılan mobil cihazların, en geniş güvenlik önlemleri kullanılarak muhafaza edilmesi gerekmektedir. Eksiksiz ve işlevsel bir güvenlik prosedürü, pek çok faktörün bir arada kullanılması ile oluşturulmaktadır. Bu faktörler, mobil cihaz güvenliği türleri olarak adlandırılmakta ve şu şekilde açıklanmaktadır:

  • Kurumsal Mobil Yönetim Platformu: Yetki dâhilinde bulunmayan kişi veya kurumların, şirket bünyesine hizmet veren cihazlara erişememesi; kurumsal mobil yönetim platformu sayesinde mümkün hale gelmektedir. Bu platformlar, cihaz veya site içerisine girmeye çalışan potansiyel tehditleri hızlı bir şekilde yakalamaktır.
  • E – posta Güvenliği: Günümüzde tüm sosyal medya hesapları ve internet siteleri, e – posta hizmetlerini kullanarak müşteri güvenliğini sağlamayı hedeflemektedir. Korsan veya virüs saldırılarının iyi bir şekilde engellenmesi için iki uçlu doğrulama sağlayan gelişmiş e – posta güvenliği sistemlerinden yararlanmak gerekmektedir.
  • Uç Nokta Koruması: Bu güvenlik türü, kurumsal ağların korunması süreçlerini ifade etmektedir. Bir mobil cihazın eriştiği ağ çeşidi, güvenilirlik testine uç nokta koruması sayesinde girmektedir. Uç nokta güvenliği, şirket cihazlarının güvenlik önlemlerini sürekli olarak takip etmesine ve herhangi bir tehdide karşı hızlandırılmış önlem uygulamaları yapılmasına olanak tanımaktadır.
  • VPN Şifreleme: Tek bir kaynaktan gelen internet ağı, kullanılabilir tüm cihazlara erişerek bant genişliğini arttırmaktadır. VPN şifreleme teknolojisi, ağ bağlantısına katılacak olan kişilerin önceden belirlenen önlemler çerçevesinde ağ kullanmasına olanak tanımaktadır.
  • Güvenli Web Ağ Geçidi: Web ağ geçidi, ağ bünyesine giren verilerin süzülme sürecini ifade etmektedir. Kimlik hırsızlığı veya yazılım saldırısı gibi durumlar, güvenli web ağı geçidi sistemleri sayesinde önlenebilmektedir.
  • Bulut Erişimi Güvenlik Komisyoncusu: Şirketlerin, hassas verilerini yedeklediği bulut uygulamaları; güvenlik ve yönetim hizmeti veren güvenlik komisyoncusu tarafından korunmaktadır. Bulut erişimi güvenlik komisyoncusu, şirketlerin altyapılarını güvenli bir şekilde yedeklemelerine yardımcı olmaktadır.

Mobil Cihaz Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Şirket bünyesinde kullanılan mobil cihazların, uzun vadede sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için; mobil cihaz güvenliği uygulamalarına düzenli olarak yatırım yapmak gerekmektedir. Cihaz güvenliği uygulamaları, çok yönlü ve karmaşık bir süreç olarak görülmektedir. Bu sürecin her aşamasının en titiz şekilde yürütülmesi, şirket bünyesine gelen potansiyel tehditlerin önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Kurumsal veya kişisel cihazların, sağlığını ve güvenliğini tehdit eden; sanal ajanlardan korunmanın 6 yolu şu şekilde sıralanmaktadır:

1. Açık Politikalar ve Süreçlerden Haberdar Olun

Mobil cihazların daha güvenli bir şekilde kullanılabilmesinin en önemli yolu, mevcut politikaların şeffaf ve hızlı bir şekilde yürütülmesidir. Bu bağlamda şirket bünyesinin, var olan veya var olması planlanan güvenlik önlemlerini çalışanlarıyla devamlı olarak paylaşması önem arz etmektedir.

Hangi tür ve hangi marka cihazların kullanılacağı, işletim sisteminin düzeyi, şirket yöneticilerinin erişebileceği şeyler ve parola güncellemeleri; güvenlik önlemleri kapsamına giren faktörler olarak sıralanmaktadır. Bu faktörlerin net bir şekilde belirlenmesi ve açık politikalar izlenerek işlenmesi; mobil cihaz güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

2. Şifre Oluşturun

Şirket bünyesine hizmet eden mobil cihazın, güçlü bir parolama sistemiyle devamlı olarak korunması gerekmektedir. Her internet sitesi veya her portal için aynı şifreyi kullanmak, mobil cihazların güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Şirket bünyesinde kullanılan cihazların tam olarak korunabilmesi için güçlü ve karmaşık şifrelerin oluşturulması önem arz etmektedir.

3. Biyometrik Güvenlik Sistemlerinden Yararlanın

Biyometri, dijital süreçlerin daha güvenilir koşullarda yürütülmesine katkı sağlamaktadır. Ses direktifi, yüz tanıma, parmak izi okuyucusu ve iris tespiti gibi biyometrik güvenlik sistemleri; mobil cihazların uzun vadede sorun çıkarmadan çalışabilmesine ve potansiyel tehdit faktörlerinden korunabilmesine yardımcı olmaktadır.

4. Halka Açık Wi – Fi’den Kaçının

Kişisel internet ağları, halka açık Wi – Fi ağlarından çok daha kolay bir şekilde denetlenebilmektedir. İş amacıyla kullanılan cihazlarda halka açık ağ bağlantılarını kullanmak, cihazların bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız kalmasına neden olmaktadır.

Tüm şirket verilerini hızlı bir şekilde ihlal edebilen ve şirket verilerinin rakip kurumlara sızmasına neden olabilen halka açık Wİ – Fi’nin, şirket bünyesinde yasaklanması ve şirket personellerinin bu konuda uyarılması gerekmektedir.

5. Uygulamalara Dikkat Edin

Mobil uygulamalar, mobil cihazlarının tüm sistemlerine hızlı bir şekilde erişebilmektedir. Uygunsuz ve güvenilir olmayan store uygulamalarının şirket cihazlarına yüklenmesi, şirket verilerinin çalınmasına hatta şirket sisteminin tamamen çökmesine neden olabilmektedir.

İmaj ve prestij kaybına neden olan, uygulama yollu veri sızıntısının önlenmesi için; şirket çalışanlarının onaylanmayan uygulamaları indirmemeleri konusunda uyarılması gerekmektedir. Bazı mobil uygulamaların şirket cihazlarına indirilmesinin tamamen yasaklanması da bu tehdidin önüne geçebilmek adına önem arz etmektedir.

6. İşletim Sisteminizi Güncellemeyi Unutmayın

Güncel olmayan eski sürümler, mobil saldırı riskinin artmasına neden olmaktadır. Şirket bünyesinde kullanılan tüm cihazların, düzenli olarak yazılım güncellemesine tâbi tutulması gerekmektedir. Apple, Google ve Microsoft gibi dijital sağlayıcılar; güvenlik saldırılarının önüne geçebilmek adıyla düzenli aralıklarla yazılım güncellemeleri sunmaktadır.

Mobil cihaz güvenliği, şirket ve kişi kullanımında olan mobil cihazların en iyi şekilde korunmasına olanak tanımaktadır. Biyometrik kimlik doğrulama ve dijital imza gibi sistemler; mobil cihazların daha güvenli koşullarda kullanılmasına ve uzun vadede sorunsuz çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Bir cevap yazın